Vasarį Kirtimuose startuos garso meno ir eksperimentinės muzikos festivalis „Susikirtimai“

Vasario 2-5 dienomis šiuolaikinę kūrybą puoselėjantį Kirtimų kultūros centrą drebins iki balandžio mėnesio vyksiančio projekto „Susikirtimai“ pirmieji renginiai.

„Susikirtimai“ – tai garso meno ir eksperimentinės muzikos renginių ciklas, skirtas kultūra ir naujomis estetinėmis patirtimis besidominčiai auditorijai. Projektas supažindins klausytojus su garso menu, eksperimentine muzika ir patyrimine tarpdisciplinine kūryba. Specialiai šiam projektui bus sukurta ir pristatyta keliaujanti garso ir šviesų instaliacija, vyks ją lydinčios paskaitos, koncertai bei kūrybinės dirbtuvės.

Vasario 2 d. 12-15 val. ciklą atidarys kūrybinės muzikos sintezatoriaus dirbtuvės, kurias ves lektoriai Vytautas Juozėnas, Mikalojus Smulskis ir Nicolas Lafay. Šios dirbtuvės – puiki galimybė susipažinti su elektroninių schemų kūryba. Vos iš kelių sujungtų komponentų išgirsime garsus, kuriuos galėsime keisti parinkdami skirtingas detales. Vėliau galėsime laisvai eksperimentuoti, tobulinti schemą, taip kurdami unikalius sintezatorius. Dėl naudojamos įrangos išvengsime dūmų bei visada bus galima taisyti. Taip pat dirbtuvių dalyviai galės susipažinti su analoginiais sintezatoriais, patyrinėti jų vidurius bei jais pagroti.

Vasario 2 d. 19 val. vyks specialiai šiam ciklui sukurtos garso ir šviesos instaliacijos – Kala Sound System garsinės skulptūros – atidarymas.

Unikali patyriminė garso ir šviesos instaliacijagarsinė skulptūra – bus eksponuojama Vilniuje, Kirtimų kultūros centre vasario 3-5 d. nuo 12 iki 19 val. ir gegužės 12-14 d. Ši instaliacija suteiks ne tik garsinį suvokimą jos stebėtojui, bet ir projektuos emocijas.

Pirmąją ciklo dieną užbaigs vasario 2 d. 20 val. vyksiantis atidarymo koncertas, kuriame išgirsime Unfound (FI), Voingova (FI), Fell Hand (FI) ir 6P3S (LT).

Unfound (FI)Heikki Lindgren (Voingova) ir Elias Pöyliö (Fell Hand) kolaboraciją, kurioje plataus dinaminio diapazono garsai, nuo šiurkštaus triukšmo iki meditatyvios monotonijos, susijungia improvizacijoje ir eksperimente. Voingova (FI) – minėto Heikki Lindgren eksperimentinė, organinė ambientinė muzika, jungianti žemo dažnio atmosferinius garsus su subtiliais gamtos ir urbanistinio peizažo tonais. Fell Hand (FI)Elias Pöyliö projektas, kur atlikėjas judėdamas tarp staigios garsų kakofonijos ir struktūruoto ritmo, analoginiais sintezatoriais kuria triukšmo, industrinės ir techno muzikos įkvėptus garsovaizdžius. 6P3S (LT) – analoginės elektroninės muzikos, performanso atlikėjas, pasivadinęs radiolempos vardu.

Projekto metu taip pat vyks kolektyvinės audio istorijos „Vilnius už kadro“ kūrimas. Kviečiami prisijungti visi garsus girdintys ir juos gaudantys!

„Vilniui už kadro” reikalingi miesto garsai, kurie gali būti fiksuojami bet kuriuo paros metu. Garsų amplitudė neribojama: tai gali būti pusryčiai ar šuns vedžiojimas, kelionė taksi, kopijavimo paslaugų įmonė, nugirstas pokalbis prasilenkiant gatvėje, arfos koncertas, vakarėlis stovėjimo aikštelėje ir viskas, kuo gyvena Vilnius nuo ryto iki ryto. Surinktus garsus į audio istoriją sujungs Vladas Dieninis ir Gintautas Rožė.

Įrašo formatas ir trukmė neribojami, įrašus siųsti adresu susikirtimai@gmail.com iki balandžio 20 d.

Vėlesnių renginių metu taip pat išgirsime tokius atlikėjus kaip Münpauzn, Juozas Milašius, Kala Sound System, bei Lietuvos avangardo publikai jau pažįstami Rees Archibald (AU/LT), Erik Alalooga (EE), Kaja Draksler (SI) ir kiti.