„Novus“ konkurso vedėjas Benas Aleksandravičius: „Svarbiausia – neabejoti savimi“

Nuo balandžio 4 d. Vilniaus menų fabrike „Loftas“ vyksiančio muzikos inkubatoriaus „Novus“ vedėju ir vėl tapo grupės „ba.“ lyderis Benas Aleksandravičius. Jau antrus metus garsus muzikantas į sceną lydės jaunas muzikos grupes, kurios varžysis „Novus“ grupių konkurse. Šiemet tarptautiniu tapusiame konkurse varžysis ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos atstovai.

Pasak B. Aleskandravičiaus, grupės turėtų įveikti visas savo baimes ir abejones dėl pasirodymo konkurse: „Tai yra lengvesnis kelias į žmogaus ausį ir nėra ko bijoti. Jeigu grupė nori būti pastebėta, tas noras turi nusverti visas baimes.“

Registracija į „Novus“konkursą buvo pratęsta iki kovo 1 d. Registruotis galima čia: goo.gl/UfWIe8

Jūsų dėmesiui – interviu su „Novus“ vedėju B. Aleksandravičiumi.

Šiemet jau antrus metus vesi „Novus“ konkursą. Patinka vedėjo vaidmuo?

Neseniai su grupe „Lofte“ sugrojom didžiausią savo koncertą. Labai džiaugiausi, nes kadaise esu sakęs, kad norint groti „Lofte“, reikia subręsti šiai vietai. Labai vertinu „Loftą“ ir man tai yra viena mėgstamiausių vietų. Todėl ir būti jo projekto konkurso vedėju – smagu. Nuo mažens svajojau turėti savo radijo laidą, nes man patinka šnekėti, aptarinėti. Todėl labai džiaugiuosi, kad turiu tokią galimybę, nes, man atrodo, kad ne kiekvienas žmogus gali juo būti. Man tai tarsi komplimentas.

Kokias galimybes grupėms suteikia „Novus“?

Svarbiausias dalykas muzikantams yra būti pastebėtiems ir teisingai panaudoti gautą dėmesį. Grupėms reiktų suvokti, kad jeigu tuo metu, kai apie jas daug kalba, jos tuo nepasinaudos, tai niekur ir nepajudės. Be to, „Loftas“ labai šiltai priima visus konkurso dalyvius. Viktoras Diawara beveik po kiekvienos atrankos kurią nors grupę pakviečia apšildyti į Lietuvą atvykstančius užsienio atlikėjus. Pavyzdžiui, pernai projekto dalyvai „Local Blood“ apšildė grupę „Son Lux“ ir t.t. Dar vienas dalykas, konkurse galima laimėti video klipą ir galimybę profesionalioje studijoje įrašyti savo dainas. Dažniausiai pasiekti tokius dalykus reikia daug laiko. Taip pat tokiuose konkursuose nemažai grupių gauna galimybę pasirašyti sutartis su vadybininkais, nes juose didesnė tikimybė būti pastebėtiems ir kažką sudominti. Todėl nereiktų nusisukti nuo tokių konkursų.

Kas tau pačiam buvo sunkiausia karjeros pradžioje?

Išlikti savimi. Jaučiau, kad žmonės labai daug iš mūsų tikėjosi ir bijojau juos nuvilti. Todėl mes neskubėjom ir stengėmės viską daryti labai kokybiškai. Džiaugiuosi, kad per visus tuos metus buvo labai daug ir gerų, ir blogų dalykų, kurie pastatė mus ant kojų. Be to, labai džiaugiuosi, kad vis didėjo mūsų komanda, kuri neleido subyrėti emociškai. Kiekvienais metais tu vis labiau nusirengi prieš žmones ir vertini jų dėmesį. Aš dabar labai džiaugiuosi tuo, koks esu ir tuo, ką man pavyko pasiekti per visą šį laiką. Labai tai vertinu ir esu dėkingas visiems žmonėms už jų palaikymą.

Kokių naujovių gali tikėtis šių metų muzikos inkubatoriaus „Novus“ dalyviai?

Didžiausia naujovė ta, kad dalyviai bus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų Baltijos šalių – Latvijos ir Estijos. Man Latvija labiau asocijuojasi su šokių muzikos scena, o Estija atrodo labiau rokeriška, todėl nekantrauju išgirsti, kas gi iš tikrųjų vyksta pas latvius ir estus.

Projekto metu bendrauji su grupėmis, patari joms?

Pernai nuolat stengdavausi pradėti diskusiją tarp komisijos, savęs ir grupės. Komisija tam ir yra, kad patartų, padėtų. Dažniausiai jaunos grupės konkursuose tiesiog groja, bet nežino, kaip, pavyzdžiui, padaryti tam tikrus dalykus geriau. Aš irgi daug dalykų nežinau, bet jau turiu patirties, tad man visada malonu duoti patarimų. Aš, aišku, nežinau, ar žmonėms išvis kažką reiškia mano žodis, bet norėčiau, kad reikštų.

O kas yra svarbiau – dalyvauti ar laimėti? Kodėl?

Manau, kad dalyvauti visada yra svarbiau nei laimėti. Pavyzdžiui, praeitais metais visi „Novus“ pasirodymai buvo filmuojami. Tad grupės, atėjusios iš kokio rūsio ar garažo, iškart gavo galimybę turėti savo gyvo pasirodymo įrašą. Tokį įrašą, kuris yra svarbesnis nei tavo studijinis įrašas, jos iškart gali siųsti į festivalius, nes jis puikiai iliustruoja, kaip grupė atrodo, kaip elgiasi ir skamba ant scenos. Čia vienas didžiausių „Novus“ privalumų.

Ko linki kelią muzikoje pradedančioms grupėms?

Tvirtai savimi tikėti, nebijoti pasirodyti. Jeigu nutinka kažkas blogo, tai nepasiduoti ir priimti tai kaip pamoką. Klausytis, ką sako patyrę žmonės, priimti kritiką, bet nebūtinai jai pasiduoti, jeigu jums atrodo visiškai kitaip. Darykit taip, kaip jums atrodo gerai ir vis tiek atrasite savo klausytoją. Reikia nepasiduoti ir dirbti, dirbti, dirbti. Jūsų pastangos visada bus įvertintos – nesvarbu, ar po pusės metų, ar po metų, ar po dviejų. Svarbiausia daryti tai, kas tau atrodo teisingiausia. Taip ateis ir patirtis, ir tai, ko trokštat. Viskas ateina su laiku. Tad linkiu nepasiduoti po pirmo karto, neužsisklęsti ir kovoti už savo vietą.

Muzikos inkubatorius „Novus“ – tai įdomiausių ir talentingiausių grupių konkursas bei nemokamų edukacinių seminarų apie muzikos industriją ciklas. Muzikos inkubatorius „Novus“ šiemet vyks balandžio 4 – gegužės 30 d. Norinčiųjų dalyvauti „Novus“ registracija vyksta iki kovo 1 d.

Registruotis galima čia: goo.gl/UfWIe8

Daugiau informacijos: www.menufabrikas.lt/novus