Sheep Got Waxed atvers Ericho von Stroheimo filmų retrospektyvą Paryžiuje

Europoje ir Azijoje koncertuojanti „post jazz“, „electro free jazz“ grupė „Sheep Got Waxed“ – ne tik muzikos, bet ir kino festivalių dalyviai. Prieš keletą metų savo improvizacijomis sužavėję kino festivalio „Pirmoji banga“ auditoriją, šiandien jie vyksta į Prancūziją. Vasario 27 d. didžiajame pasaulinio kino institute „Cinémathèque Française”, Paryžiuje, grupės koncertu bus pradėta legendinio amerikiečių nebyliojo kino režisieriaus Ericho Von Stroheimo retrospektyva.

(Ne)nauja patirtis

„Kaip grupė, Paryžiuje grosime pirmą sykį, nors Prancūzijoje esame groję ir anksčiau – tiek gatvėse, tiek ir vasarą vykstančiame „Europavox“ festivalyje“, – pasakoja grupės saksofonistas Simonas Šipavičius.

Specialiai renginiui paruoštą improvizacinę programą jie atliks E. Stroheimo dramos „Foolish Wives“ (1922) peržiūros metu, kuri vyks didžiojoje H. Langois kino salėje. „Nebylųjį kiną esame garsinę ne kartą, tad jau turime patirties šioje srityje. Žinoma, naujas filmas – naujas iššūkis“, – priduria gitaristas Paulius Vaškas.

Atlikėjai savo kūrybą jau yra įamžinę ir keliose trumpo metro juostose, vis tik, gyvas atlikimas filmo metu – išskirtinė patirtis. „Principas kitoks – daugiau improvizuojame nei komponuojame, tačiau tai mums yra labai artima. Leidžiame sau jaustis pakankamai laisvai.

Įgarsindami filmą bandome kaskart į jį žiūrėti, lyg pirmąkart – reaguoti į veiksmą spontaniškai, tą sekundę ekrane rodomą vaizdinę medžiagą ar pasakojamą istoriją versti į garsinę medžiagą ir stengtis filmo nesugadinti, o jį papildyti“, – mintimis dalijasi S. Šipavičius.

Ypatinga vieta

Kultūros atašė pareigas Prancūzijoje šiuo metu einanti Austė Zdančiūtė atskleidžia, jog į šią retrospektyvą grupė buvo pakviesta neatsitiktinai. Juos „Pirmosios bangos“ festivalyje pastebėjo viena iš „Cinémathèque Française” atstovių, kai kolektyvas programą atliko Japonų eksperimentinio kino juostos „Beprotybės puslapis“ (orig. „Kurutta Ichipeiji“, 1926) peržiūros metu.

Tiesa, prancūzų kultūroje tokie gyvų grupių pasirodymai, atliekami kartu su kinu, nėra vadinami kino įgarsinimu, bet kino koncertais (pranc. Ciné-concert). „Kino koncerto metu filmas ir muzika yra laikomi dviem, vienodai svarbiais dėmenimis. Tokia tradicija susiformavo dar pirmaisiais kino gyvavimo metais, kai tapo įprasta stebėti nebylųjį kiną kartu su gyvai atliekamu akompanimentu“, – pastebi A. Zdančiūtė.

Nors juostą „Foolish Wives“ ir „Sheep Got Waxed“ kūrybą skiria kone šimtmetis, juos vienija savalaikio išskirtinumo žavesys. „Šios grupės muzika, išlipanti iš žanrinių ribų, kaip ir legendinio klasiko E. Stroheimo kinas turi tapatumų. Šio režisieriaus filmai, peržengiantys to meto nebylaus kino kontekstą, buvo labai drąsus net ir Holivude“, – pasakoja atašė.

Ji priduria, jog grupės pasirodymas Paryžiuje vyks ypatingoje, prestižinėje vietoje: „Prancūzų sinemateka išugdė ne vieną kartą (ir ne vien tik prancūzų) režisierių. Tai – legendinė kino erdvė, gerai žinoma visame pasaulyje, kuri iki šiol organizuoja daugybę nuostabių renginių.“ E. Stroheimo retrospektyva „Cinémathèque Française” vyks vasario 27 – kovo 10 dienomis.

Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu, LR kultūros atašė Prancūzijoje ir (nepri)klausoma muzikos vadybos agentūra “Tilto namai”.

Žada naują albumą

Koncertas Prancūzijoje – tik vienas iš daugelio „Sheep Got Waxed“ pasirodymų. Iš Paryžiaus sugrįžusių muzikų laukia intensyvi kūrybinė veikla. „Didžiausias planas – naujas albumas. Ieškome, bandome, norime vėl nustebinti save ir suformuoti kažkokį mums naują muzikinį patyrimą“, – pasakoja S. Šipavičius.

Nors būsimojo albumo pavadinimo grupės nariai kol kas neatskleidžia, tačiau jis turėtų pasirodyti dar šių metų rudenį. Tai bus trečiasis muzikinis proveržis jų diskografijoje, papildysiantis „Sheep Got Waxed“ (2014) ir „Pushy“ (2016) išleistus albumus.

„Be to, nusimato keletas išvykų, vasaros pradžioje Olandijoje pristatysime bendrą darbą su „Tommy Moustache“, grosime festivalyje „Different Sounds“ Lenkijoje, deriname dar vieną turą Azijoje ir aišku kartais išlįsime iš studijos ir palinksminsime klausytojus Lietuvoje“, – jau netolimus ateities planus atskleidžia grupės saksofonistas.

Renginys Facebook https://www.facebook.com/events/342765879783057/

Sheep Got Waxed Facebook https://www.facebook.com/SheepGotWaxed