„Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ didžiausiame dokumentikos festivalyje Šiaurės Amerikoje

Toronte (Kanada) ką tik baigėsi 26-asis Tarptautinis dokumentikos festivalis „Hot Docs”, kuriame šiemet buvo parodytas ir režisierės Aistės Žegulytės filmas „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“. Organizatoriai apibūdino filmą kaip „įspūdingą antropocentrinio požiūrio ardymą”, o peržiūrose netrūko susidomėjimo.

1994-aisiais pradėtas rengti festivalis kasmet pristato virš 200 dokumentinių filmų iš viso pasaulio ir šiuo metu yra didžiausias toks renginys Šiaurės Amerikoje. Beje, pernai jo lankomumas buvo rekordinis – filmus pažiūrėjo virš 220 tūkstančių žmonių. Be konkursinių Kanados ir tarptautinių programų, kasmet festivalyje pristatomos skirtingos temos. Lietuvių filmas pateko į specialią „Animal Magnetism” programą, kurioje jis buvo pristatytas kaip „vaizdo ir garso stebuklas, tyrinėjantis sudėtingus žmogaus ir gyvūnų santykius per gyvenimą ir mirtį”. Visi trys filmo seansai susilaukė „Hot Docs” žiūrovų susidomėjimo ir teigiamų atsiliepimų.

Anot Toronte savo kūrybą pristačiusios režisierės A. Žegulytės: “Man pasirodė, kad filmas artimas šios šalies žiūrovams, nes jie vis dar išlaikė gana archajišką santykį su gamta. Festivalis šiais metais daug dėmesio skyrė indėnams ir jų palikimui, neatsiejamam nuo darnaus žmogaus ir gamtos santykio. Tikiuosi, mano filmas priartina nutolusius žmones prie gamtos.”

Dokumentiniame filme riba tarp tikrovės ir dirbtinumo beveik nepastebima. Medžiojami ne tik laukiniai gyvūnai, bet ir plastikiniai aligatorių manekenai, o pagamintos žvėrių iškamšos rungiasi dėl gyviausios pozos bei tikriausio žvilgsnio. Režisierę domina bandymas sustabdyti laiką ir sugrąžinti žvėries gyvybę, remiantis šiuolaikiniu žmogaus bei gamtos santykiu. Paraleliai apmąstoma gyvybės imitacija, jos sudaiktinimas, suvokimas ir interpretacijos.

„Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ prodiuserė Giedrė Burokaitė džiaugiasi galimybe filmą pristatyti Šiaurės Amerikoje: „Tai – didžiausias dokumentinių filmų festivalis šiame žemyne, kur kasmet susirenka industrijos profesionalai iš viso pasaulio.”

Po pasaulinės premjeros prestižiniame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje „DOK Leipzig”, „Animus Animalis” tęsia kelionę po kino renginius: po „CPH:DOX” Kopenhagoje (Danija), Salonikų dokumentinių filmų festivalio, nacionalinės premjeros Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris”, artimiausiuose planuose: „Beldocs” Serbijoje, „Docaviv” Izraelyje, „Northern Light Film Festival” Baltarusijoje, “Cinema Planeta” Meksikoje. Lietuvos kino teatrus filmas pasieks šį rudenį.

Filmo scenarijų padėjo vystyti Titas Laucius, kūrybinė grupė: Lietuvos operatorių asociacijos apdovanojimo už geriausią jaunojo operatoriaus darbą „Gilė“ laureatas Vytautas Katkus, montažo režisierius Mikas Žukauskas, kompozitoriai Gediminas Jakubka, Mindaugas Urbaitis, koloristas Justinas Vencius ir kiti.

Filmo paskyra FB: https://www.facebook.com/people.animals.and.things