Vilniuje koncertuos vokiečių elektroninės muzikos pradininkai Tangerine Dream

Daugiau kaip penkis dešimtmečius aktualumo neprarandanti kultinė vokiečių elektroninės muzikos grupė „Tangerine Dream“ pirmą kartą surengs pasirodymą Lietuvoje. Elektroninės muzikos evoliucijoje itin ryškų pėdsaką palikusi „Tangerine Dream“ yra vienas svarbiausių vadinamosios Berlyno mokyklos vardų, užsitikrinusių išskirtinę vietą ne tik kraut, kosmische ir ambient muzikos panteone, bet ir platesniuose muzikiniuose vandenyse. Išvysti ir išgirsti grupę gyvai Vilniuje bus galima spalio 29 dieną klubo „Kablys“ didžiojoje salėje.

Legendos statusas, daugiau nei šimto studijinių albumų ir virš šešiasdešimties garso takelių filmams bei kompiuteriniams žaidimams bagažas, 7 „Grammy“ nominacijos neišsėmė grupės kūrybinės energijos. „Tangerine Dream“ toliau kuria ir ieško naujų muzikinės išraiškos formų. Grupę šiandien koncertuoti kviečia svarbiausi muzikos bei multimedijos meno renginiai ir festivaliai, tokie kaip „Dekmantel“, kuriame pernai grupė surengė „Boiler Room“ pasirodymą.

Greta tokių elektroninės muzikos pionierių kaip „Kraftwerk“, Jean-Michel Jarre ar Vangelis besirikiuojantys „Tangerine Dream“ iki šiol įkvepia jaunąją muzikantų ir prodiuserių kartą, o kolektyvo koncertuose šiandien galima sutikti nuo eksperimentine elektronine muzika besidominčio jaunimo atstovų iki jiems į senelius ir močiutes tinkančių melomanų.

Nors „Tangerine Dream“ sudėtis per penkis dešimtmečius trunkančią grupės gyvavimo istoriją ne kartą keitėsi, jos lyderiu ilgą laiką išliko Lietuvos pašonėje – tuometinės Rytų Prūsijos mieste Tilžėje – gimęs Edgaras Froese. Grupės lyderiu jis buvo iki pat savo mirties 2015 metais. Tačiau „Tangerine Dream“ įkūrėjui palikus šį pasaulį grupės veikla nenutrūko, o į naują gyvavimo etapą jai pereiti padėjo E. Froese kitiems nariams paliktos detaliai aprašytos kūrybinės idėjos ir netgi nurodymai, ką reikėtų daryti po jo mirties bei jo našlės teisinis ir moralinis palaiminimas.

Dabartinis grupės branduolys neleidžia suabejoti, kad „Tangerine Dream“ palikimas ir vardas yra patikimose rankose. Jį sudaro trejetas muzikantų, kurių kiekvienas yra žinomas dėl savo asmeninio įdirbio muzikos pasaulyje. Ulrich Schnauss – gerai pažįstamas elektroninės muzikos gerbėjams, Hoshiko Yamane – smuikininkė, eksperimentinės muzikos kompozitorė, o Thorsten Quaeschning – multiinstrumentalistas, kino kompozitorius, „Tangerine Dream“ narys nuo 2004 metų ir dabartinis grupės lyderis. Kartu šie muzikantai išgrynino šiandieninį grupės skambesį, kurį gerbėjai ir muzikos apžvalgininkai laiko vykusiu sugrįžimu prie „Tangerine Dream“ ištakų.

Šį kosminėmis melodijomis, daugiasluoksniais sintezatorių viražais ir hipnotizuojančiomis ritminėmis struktūromis grįstą bei gyvais styginiais instrumentais praturtintą skambesį klausytojams Vilniuje grupė pristatys jau ateinantį rudenį, spalio 29 d.