Leo Ray piešinių ir tapybos paroda galerijoje “THE ROOM”

LEO RAY paroda „Vasara-ruduo“

Piešinys-tapyba

2019 09 04 – 2019 10 12

THE ROOM galerija

Polocko g. 17, Vilnius

Atidarymas rugsėjo 4 d. 18 val.

Rugsėjo 4 d., trečiadienį, 18 val. THE ROOM galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma Leo Ray piešinių-tapybos paroda „Vasara-ruduo“.

Paroda veiks iki 2019 m. spalio 12 d.

„Šiuo metu gamtai ir jos cikliškai tėkmei išgyvenant didžių pokyčių laiką – vasarą keičiant rudeniui, Lietuvoje ir Izraelyje kuriantis menininkas Leo Ray faustiškai gaudo akimirką ir Vilniaus Užupyje esančioje dailės galerijoje „THE ROOM“ pristato savo tapybos–piešinių kolekciją pavadinimu „Vasara–ruduo“. Piešinys ir tapyba šio autoriaus kūryboje egzistuoja lyg minėtieji metų laikai. Kaip be vasaros nebūtų rudens (galop – gal tik ne taip tiesiogiai, išgyvenus žiemos–pavasario atokvėpį – net priešingai), taip be linijos nebūtų spalvos. O ir atvirkščiai. Dėl gramatinių ypatumų, vasaros vardą pavadinime rašant iš didžiosios raidės, rudens – tik mažosios, atrodytų, jog menininkas didesnį dėmesį skiria karštajam metų laikui. Taip verčia manyti ir emocionaliai karšta, tiesiog spiginanti ir lydanti L. Ray kūrybos atmosfera. Kita vertus – spalvingumas, vienas iš skiriamųjų aptariamo autoriaus strategijos požymių, yra būdingas ir rudeniui…

Kaligrafiškai vibruojantis piešinys yra Leo išraiškos pagrindas, o improvizuojančiai, džiaziškai švytinčios spalvos, jų deriniai ir kombinacijos – tikslas, rezultatas, pasekmė. Spalva sustiprina struktūrinį piešinio charakterį, pastarasis ją suveržia ir verčia kalbėti pačiais įtikinamiausiais būdais. Maža to, L. Ray yra užgimęs pasakotojas. Žavingai ironiškas mizanscenas jis porina motyvais, simboliais, visu įmanomu ikonografinių priemonių arsenalu. Pamatysime čia klasikinio meno citatų, masinės kultūros atributų, kasdienybės reliktų, personalinių įžvalgų, asmeniškų pastebėjimų. Menininko kompozicijos knibždėte knibžda plastiniais, formaliais ir siužetiniais, literatūriniais dalykais, priversdamos žiūrovo akį, sąmonę ir intuiciją patikėti tuo, kad tai yra realybių realija, esminė gyvenimo aktualija. Visiškai panašiai kaip vasarą keičiantis ruduo…“

Parodos kuratorius dr. Vidas Poškus

Leo Ray gimė 1950 m. Vilniuje, baigė Vilniaus universitetą ir Vilniaus dailės akademiją. Nuo 1991 m. gyvena Tel Avive (Izraelis). Menininkas ne tik kuria tapybos ir grafikos darbus, bet ir dėsto tapybą bei kaligrafiją meno kolegijoje CAN (New Artists’ Collegium CAN) ir meno mokykloje BASIS Izraelyje.

Leo Ray yra surengęs virš 25 personalinių parodų Lietuvoje ir Izraelyje, dalyvavo virš 40 grupinių parodų Lietuvoje, Izraelyje, Kroatijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Bulgarijoje, Japonijoje, Rumunijoje, Švedijoje, Suomijoje, JAV ir kt. Menininkas yra pelnęs Baltijos šalių medalių meno trienalės žiuri diplomą (1986), Lietuvos medalių meno trienalės žiuri prizą (1987), Buchman-Heyman fondo prizą už tapybą (1998), Tarptautinės mažosios grafikos salono žiuri 1-ąjį prizą Baia Mare, Rumunija (2000). Kūrinių yra muziejuose, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Parodos laikas: 2019 09 04 – 2019 10 12

Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15

Lankymas – nemokamas.

Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine