Naujoje „Yaga Gathering“ erdvėje – kontraversiškos paskaitos

Kūno žaidimai, intuityvus piešimas, smėlio mandalos ir aktualiausius šiandienos klausimus keliančios paskaitos – tai tik keletas veiklų, į kurias įsitraukti šiemet kviečiami festivalio „Yaga Gathering“ lankytojai. Trijose saviraiškos ir pažinimo erdvėse – workshop, healing ir discovery – visą savaitgalį kunkuliuos jaudinantis gyvenimas, skatinantis pažinti, pajusti, veikti.

Kaip sako „Yaga Gathering“ veiklų kuratorė Emilija Kvieskaitė, ryškiausia šių metų festivalio naujiena – discovery erdvė, kurioje vyks paskaitos ir pokalbiai netikėtomis, stereotipus laužančiomis temomis. Nauja susibūrimų vieta puikiai atspindi viso renginio temą – raganystės. Raganavimas per daugelį amžių tapo naujovių baimės simboliu. Dėl šios priežasties festivalio organizatoriai nutarė nežinomybę paversti žiniomis ir patirtimi.

Ko pasiekė pasaulis, tobulindamas dirbtinį intelektą? Kas yra 5G ryšys, viešojoje erdvėje pramintas velnio įrankiu? Kaip ateityje keisime savo mitybą ir kada imsime valgyti vabzdžius? Kokiais būdais plečiamos sąmonės ribos ir kur baigiasi realybė bei prasideda iliuzija? – atsakymus į šiuos klausimus pateiks savo sričių specialistai, nebijantys drąsių auditorijos klausimų.

„Pradedant sąmoningumo paskaita, vedama psichologo, taip pat dirbtinio intelekto, vakcinavimo ir 5G temomis – visi ore sklandantys mitai bus pagrįsti arba paneigti lektorių, kuriuos kruopščiai atrinkome, bendradarbiaudami su NVO „Lietuvos demokratiškumo ugdymo kolegija‘“, – užsimena Emilija.

Norintys atrasti naujų hobių, pasipuošti ar išbandyti savo drąsą galės užsukti į pamėgtas workshop ir healing erdves.

Praktinių dirbtuvių erdvė kvies pasigaminti suvenyrą, kuris primins „Yaga Gathering“ festivalį iki kitos vasaros, ar pakeisti savo paties pavidalą (ir virsti mistine miško būtybe). Rankų darbo žvakės, sapnų gaudyklės, įspūdingos geometrinės kaukės, sielos lėlės, amuletai – visi šie magiški daiktai gims festivalio lankytojų rankose.

Įsilieti į festivalio atmosferą ir susikurti raganišką įvaizdį padės „Pretty Ugly“ face painting dirbtuvės ir „Wind in the Hair“ kampelis, kuriame profesionalios plaukų stilistės papasakos, kaip prižiūrėti plaukus, ir pažers įdomių pasakojimų apie senovinius su plaukų priežiūra susijusius papročius bei prietarus.

Išskirtinis dirbtuvių akcentas – „House of Kull Kidz“ organizuojamos tausojančios mados dirbtuvės. Dalijimosi principu grindžiamose dirbtuvėse festivalio svečių atsinešti daiktai virs ekstravagantiškais apdarais, atspindinčiais renginio dvasią.

Workshop erdvėje darbo turės ne tik rankdarbių ir amatų mėgėjai. Kol drąsiausi eksperimentatoriai kartu su meistru Andrejumi mokysis vaikščioti šukėmis, kūno žaidimų dirbtuvių dalyviai galės įsiklausyti į savo kūno kalbą, patyrinėti lankstumo ribas ir atrasti patogiausias bei sveikiausias pozas.

Kiekvieno fizinio ir vidinio kūno esminis tikslas – harmoningas buvimas su aplinka ir vienas kitu. Visą savaitgalį truksiančios taikaus būvio paieškos lauks healing erdvėje. Pagrindinės šios erdvės užduotys – suvaldyti chaosą fiziniame kūne, neregimame – sapnų – pasaulyje, uoslėje, lytėjime, garse ir mintyse.

Patyrę lektoriai mokys kūno tobulinimo ir atsipalaidavimo technikų – Wimo Hofo kvėpavimo metodo, vidinio šokio, kurio ištakos siekia šamanišką Babaylano tradiciją, Les Mills kūno balanso, Vinyasa jogos ar 5 ritmų šokio, o norintys palepinti mintis ir kūną nuskaidrinančiais pojūčiais galės patirti gydomąjį veido masažą.

Neregimą kiekvieno healing erdvės svečio pasaulį praturtins smilkalų dirbtuvės, „Sleeping tribe“ rengiamas sapnų pažinimo užsiėmimas ir baltų šamanų garsų dirbtuvės.

Kaip nepasiklysti užsiėmimų gausoje? Emilija universalaus recepto nepateikia, tačiau užsimena, kur pati šiemet labiausiai norėtų apsilankyti – „Kažkada pagalvojau, kad neįmanoma per festivalį apeiti visų veiklų, kurias noriu pamatyti. Žinau, kad tikrai noriu išgirsti keletą paskaitų, bent pabandyti pakliūti į inner dance, kadangi vietų skaičius ribotas. Turėsim šamanišką inipi pirtį, kurios tiek pat bijau, kiek noriu pamatyti. Šiais metais vėl turėsim tokį „pravilo“ aparatą, tiesinantį ir stiprinantį stuburą, į kurį praeitais metais nespėjau…

Iš užsiėmimų labai tikiuosi pasigaminti poligoninę kaukę, cianotipijos foto-paveikslėlį ir, jei pavyks, aplankyti bent dalį pasigražinimo workshop’ų… Per festivalį reikia laikytis griežto grafiko, norint visur suspėti“, – šypsosi dirbtuvių kuratorė.

„Yaga Gathering“ ritualas vyks rugpjūčio 15 – 19 d. Varėnos rajone, Ežeraičio miške, prie Spenglos ežero ir šaltinio.

www.yaga.lt

https://www.facebook.com/YagaGathering