Ievos Baltaduonytės KFG rezidencijos projekto pristatymas

Spalio 15 d., 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje vyks Ievos Baltaduonytės rezidencijos projekto pristatymas.

Ieva Baltaduonytė – Kaune gimusi, Dubline gyvenanti bei tarp Lietuvos ir Airijos kurianti fotomenininkė. Nuo fotografijos studijų baigimo Dublino technologijos institute, Ieva, remiantis savo asmenine emigracijos patirtimi tiria su migracijos kultūra susijusias temas. Ją domina daugiakultūriškumas, suskaidyta tapatybė, namų bei nostalgijos sąvokos. Fotografuodama siekdama tiek asmeninės raiškos, tiek kritinio dialogo su šiuolaikine visuomene skatinimo, Ieva sutelkia dėmesį į sudėtingesnius emigracijos fenomeno atspalvius.

Rezidencijos metu Ieva atvyko tęsti bei plėtoti migracijos kultūros temą. Jos darbas „Neverland“, analizuoja svarbią migrantų gyvenimo dalį – psichologinį poveikį ir jo pasekmes.

Kai žmogus persikelia gyventi svetur, pasikeičia jo supratimas apie prisirišimą, vietą, keičiasi jo supratimas ir apie tai, kas yra namai. Ta stadiją, galima apibūdinti kaip gyvenimą „in-between“, kai žmogus niekada iki galo neatvyksta, neįsikuria. Anot Freudo, žmogus atsitraukia nuo mylimo objekto „po truputį“ 1917 m. – taip pat ir migrantas truputi po truputį atsiriboja nuo savo praeities ir nuo buvusių namų, nesąmoningai gyvendamas prisiminimais bei nostalgijos jausmais.

Fotografijos mediją Ieva naudoja kaip įrankį, kuris jai padeda iš naujo susipažinti su savo gimtuoju miestu. Keturios savaitės praleistos rezidencijoje, Ievai leido performuluoti tam tikras emocijas susijusias su jos pačios migracijos patirtimi. Grįžęs namo, emigrantas supranta, kad jis/ji gyvena prisiminimais apie laiką ir vietą, kuri egzistuoja tik tavo atmintyje, realybėje tos vietos nebėra, yra likę tik vos keli pėdsakai. Ieva Šilainiuose, iš kurių pati yra kilusi ir ieško tų pėdsakų, fotografuoja juos kaip artefaktus, kurie byloja apie jos praeitį.

Kita „Neverland“ projekto dalis yra antropologinis „atvirkštinės“ migracijos tyrimas. Ieva fotografuoja ‘buvusius’ emigrantus – į Lietuvą sugrįžusius gyventi lietuvius. Bendraujant su jais paaiškėja, kad kiekvienoje emigranto patirtyje yra panašumo kuris sieja visas istorijas, kas vėlgi patvirtina jog emigracija turi psichologines pasekmes.

Kauno fotografijos galerijos rezidencijų programą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.