„Magiškas V gyvenimas“: jaunos merginos kova su demonais

Festivalio „Nepatogus kinas“ programoje „Panorama“ – „Sundance“ ir Berlyno kino festivalius apkeliavęs bulgarų režisieriaus Tonislavo Hristovo dokumentinis filmas „Magiškas V gyvenimas“.

Filmo herojė suomė Veera stengiasi susitaikyti su vaikystės traumomis ir tuo pačiu padėti savo protinę negalią turinčiam broliui Ville. Mergina lankosi pas psichoterapeutą ir dalyvauja LARP (live action role-playing) žaidimuose, kur susikūrusi personažą gali tapti Hogvartso mokine ar postapokaliptiniame pasaulyje gaudyti mutantus, taip bent trumpam pabėgdama nuo savęs ir įkūnydama savo alter ego.

Siužete po detalę atsiskleidžia Veeros ir jos šeimos gyvenimo vaizdas. Praeitis, kurioje – vaikystėje patirtos patyčios dėl neįgalaus brolio, alkoholiko tėvo smurtas ir tėvų skyrybos, mamai sužinojus apie tėvo elgesį, ir dabartis – psichologiniai merginos sunkumai, protinę negalią turinčio Ville integravimas į visuomenę, sugriuvusios šeimos santykiai.

Režisierius T. Hristov nagrinėja įvairias socialines problemas: alkoholizmą, smurtą, vaikų ir tėvų santykius, psichinius sutrikimus bei savotiškos terapijos pasirinkimą, lyg per atstumą, šiek tiek atsitraukęs, nenurodydamas vertinimo. Filme gausu kinematografiškų kadrų, kurie padeda sukurti estetiškai patrauklią atmosferą ir trumpam pamiršti, kad tai – dokumentinis, o ne vaidybinis filmas.

Šių metų tarptautinio žmogaus teisių dokumentinių filmų „Nepatogus kinas“ festivalio programoje daugiau nei 70 filmų, bei renginiai – diskusijos su filmų kūrėjais ir herojais, žmogaus teisių aktyvistais.

Festivalis vyksta 12-oje šalies miestų: spalio 10-20 d. Vilniuje; spalio 11-20 d. Kaune; spalio 23-27 d. Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Ukmergėje; lapkričio 12-17 d. Utenoje, Anykščiuose, Marijampolėje, Rokiškyje, Tauragėje, Biržuose.