Julijos Goyd ir Agnės Juodvalkytės paroda „Terpė“ | 06.26

Birželio 26 d. 18 val. galerija (AV17) kviečia į menininkių Agnės Juodvalkytės ir Julijos Goyd parodos „Terpė“ atidarymą. Berlyne gyvenančių ir kuriančių menininkių parodoje pristatomos fotografijos, šiuolaikinė tapyba ir objektai, kurių centre atsiduria kūnas ir vanduo. Menininkės savaip tyrinėja atminties likučius ir laiko tėkmę realiuose bei antropomorfiškuose kūnuose, juos panardinant vandenyje ar juo apliejant. Paroda tampa specifine zona – terpe, kurioje vyksta saviti dėsningumai: lūžta šviesa, susiduriama su vidiniais atspindžiais bei panyrama į transcendentinį laiką. Čia erdvė veikia kaip pereinamoji būsena, slenkstis tarp begalinio laiko ir kūniško trapumo bei entropijos.

Pastaruoju metu Julija Goyd savo fotografijose ir video darbuose gvildena gana abstrakčias temas, apimančias erotiką, kūno reprezentaciją ir gamtą, ypatingą dėmesį skirdama vandeniui. Pastarąjį autorė sieja su transcendencijos ir erotikos konotacijomis, tačiau taip pat lieka atvira ir vandens erdvės tyrimams. Naudodama fizikos mokslo įrankius, ji perteikia vandenį kaip specifinę zoną, svetimą ir negyvenamą žmogaus kūnui bei tuo pačiu transformuoja žiūrovo suvokimą, paklaidindama jį tarp realybės ir fikcijos.

Agnės Juodvalkytės kūryba apima tapybą, tekstilę ir objektus, kurie tampa atspirties tašku nagrinėjant ryšius tarp istorijos, kultūros ir identiteto. Naudodama drabužius, natūralius pigmentus, gamtos detales, jos močiutės rankų darbo drobes ir buities įrankius, menininkė analizuoja individualią ir kolektyvinę atmintis, tuo pačiu atkurdama asmenines istorijas. Drobes Juodvalkytė pateikia tarsi objektus, asambliažus ar žmogiškus kūnus, kurie savo spalva, forma ir tekstūra asociatyviai veikia žiūrovo vaizduotę bei prisiminimus.

Julija Goyd (g. 1979) – lietuvių menininkė, gyvenanti ir kurianti Berlyne. Nuo 2010-ųjų užsiima fotografijos ir video menu. Autorė dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, Vokietijoje, Latvijoje, Suomijoje, JAV bei meno bienalėse/mugėse: „Glasgow International“ meno bienalė Škotijoje (2018), „Printed Matter“ meno knygų mugė MoMAPS1 Niujorke, „Offprint London Tate Modern“ Londone (2017) ir kt. Autorė taip pat yra režisavusi du dokumentinius filmus „Trapped in light“ (JAV/Vokietija) ir „Rework“ (Vokietija).

Agnė Juodvalkytė (g. 1987) – lietuvių menininkė, gyvenanti ir kurianti Berlyne bei Vilniuje. Autorė baigė tapybos bakalaurą Vilniaus dailės akademijoje bei studijavo vizualiuosius menus UCLM universitete Ispanijoje. Ji aktyviai dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje, Vokietijoje, Austrijoje, Latvijoje, o savo personalines parodas pristatė Lietuvoje ir Vokietijoje. Rudenį menininkė dalyvaus Meklenburgo rezidencijoje Plüschow, Vokietijoje ir pristatys naujausius tapybos darbus asmeninėje parodoje Danijoje,  meno savaitės Aarhus mieste metu.

Paroda „Terpė“ (AV17) galerijoje, Totorių g. 5 veiks iki liepos 17 d.