Britų elektroninės muzikos veteranai Plaid pasirodys Vilniuje

Elektroninės muzikos fanai savo kalendoriuose turėtų ryškiai apsibrėžti spalio 24-ąją – tą vakarą Vilniuje koncertuos kultinė britų elektroninės muzikos grupė „Plaid“. Garsiosios įrašų kompanijos „WARP Records“ globojami „Plaid“ atveža į Lietuvą savo naujausią audiovizualinį pasirodymą, tai bus vienintelis garsiojo dueto koncertas Baltijos šalyse. Grupės pasirodymas papildys įspūdingą „Vilniaus festivalių“ pristatytų elektroninės muzikos atlikėjų sąrašą, kuriame puikuojasi tokios garsenybės kaip „Autechre“, „Squarepusher“, Max Cooper, Ryoji Ikeda, Robert Henke („Monolake“), Andy Stott ir kt. Grupės „Plaid“ pasirodymas rengiamas populiarioje sostinės renginių erdvėje „Kablys + Kultūra“.

Britų elektroninės muzikos grupė „Plaid“ jau ilgą laiką laikoma viena įdomiausių intelektualios šokių muzikos kūrėjų. Kaip teigia kritikai, šis duetas – tai ritmo, melodijos ir žmogaus balso jungčių meistrai. Legendinės kompanijos „WARP Records“ globojama grupė koncertuose naudoja specialiai savo muzikai sukurtas vaizdo projekcijas. Vilniuje „Plaid“ ketina pristatyti savo naujausią audiovizualinį pasirodymą.

Britų elektroninės muzikos duetas „Plaid“ gyvuoja jau 30 metų. Andy Turneris ir Edas Handley – paauglystės laikų draugai – pasivadino „Plaid“ ir pradėjo koncertuoti 1991-aisiais. Netikėti ir veržlūs garsai greitai patraukė klausytojų ir kritikų dėmesį tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek kitose šalyse. „Plaid“ netrukus buvo paskelbti naujosios elektroninės muzikos bangos pionieriais.

Šiandien duetas gali pasigirti bendradarbiaujantis su garsiausiomis pasaulio grupėmis ir atlikėjais – Björk, „Goldfrapp“, „Autechre“ – ir įkvepiantis ne vieną pradedantį elektroninės muzikos kūrėją. „Plaid“ yra gretinami su tokiomis elektroninės muzikos žvaigždėmis, kaip „Aphex Twin“, minėtais „Autechre“ ir „Nightmares on Wax“. Savo pasirodymus „Plaid“ rengia pačiose įvairiausiose erdvėse – nuo Sidnėjaus operos teatro ar „Southbank“ centro Londone iki žymiojo Berlyno naktinio klubo „Berghain“.

„Plaid“ dirbo su garsiąja „London Sinfonietta“, orkestru „Southbank Gamelan Players“. Duetas kuria muziką įvairiausiems projektams, pavyzdžiui, „Felix’s Machines robotic sculptures“, ir net parašė garso takelį populiariai žaidimų platformai „Little Big Planet 3“.

Dešimtasis ir naujausias „Plaid“ studijinis albumas, įrašytas 2019 metais, vadinasi „Polymer“. Jo muzika apibūdinama kaip puikus garsinis balansas tarp emocinės ir techninės kokybės (Residentadvisor.net). Patys atlikėjai „Polymer“ vadina albumu, skirtu mūsų moderniems laikams. Jo sukūrimą skelbė „trijų P manifestas“ – „Polyphony, Pollution and Politics“ („Polifonija, Tarša ir Politika“), kuriame gvildenamos aplinkosaugos, sintetikos, išlikimo ir mirtingumo bei žmonių tarpusavio sąsajų (ne)buvimo temos. Anot „Plaid“, veiklų, susijusių su polimerais, keliamos problemos ir jų teikiami privalumai pasitarnavo kaip inspiruojančios temos albumui. Atlikėjai savaip gvildeno priešpriešas: natūralu versus sintetiška, šilkas versus silikonas ir pan., bei poveikį, kuris daromas visam mūsų gyvenimui.

Kultinės britų elektroninės muzikos grupės „Plaid“ koncertas Vilniuje – spalio 24 d. renginių erdvėje „Kablys + Kultūra“. Bilietus platina „Tiketa“. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.