Saturno jaunuolių grupės archyvo pristatymas galerijoje „Atletika“

Septyni menininkai, suburti „SID YOUNG“ ir Saulės Noreikaitės kuratorių kolektyvo, ištisus metus aktyviai ieškojo įvairių dokumentų, rinko archyvo likučius ir bandė atskleisti Saturno jaunuolių grupės istoriją. 2020 m. liepos 29 d. 19 val. galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) bus atidaroma paroda, kuri kvies žiūrovus susipažinti su šį tyrimą pristatančia Saturno jaunuolių archyvo medžiaga. Kitą dieną po atidarymo, liepos 30 d. 19 val. vyks ekskursija bei vieša diskusija su parodos menininkais.

Saturno jaunuolių grupė – 1910–1920 m. gyvavusi Lietuvos radikalių anarchistų organizacija – kūrė planus, kaip apgyvendinti Saturną ir jame įkurti utopinę bendruomenę. Organizaciją sudarė nežinomas kiekis narių, kurie taip pat nėra identifikuoti. Pirmojo pasaulinio karo metais jie išsibarstė po visą pasaulį, tačiau narius vienijo aiškus tikslas – kurti pamatus gyvenimui Saturne ir ieškoti būdų, kaip ten persikelti.

Pranašiška grupuotė prasmego skradžiai žemės, tyrėjams palikusi tik keletą dokumentų, liudijančių apie jos egzistavimą. Dienoraščių nuotrupos, nuotraukos, plakatai ir maketai, sukurti mįslingų grupės narių, atskleidžia Saturno jaunuolių mintis apie planetinio masto kolonizaciją, pasakoja apie inovatyvaus bendrabūvio ir alternatyvių ekologijų paieškas. Įsivaizduodami laimingesnį gyvenimą Saturne, grupės nariai kritikavo tuometines problemas – ekspansinę ir nacionalistinę pirmaujančių pasaulio valstybių politiką, sparčiai augančią ekonomiką ir jos poveikį aplinkai, taip pat empatijos trūkumą visuomenėje. Didieji Saturno jaunuolių grupės svajotojai dingo staiga, palikę mažai pėdsakų. Dabar mums priklauso spręsti apie jų palikimą.

„Atletikoje“ pristatomos parodos menininkai bandė uoliai įsigilinti į Saturno jaunuolių archyvą ir jį pateikti įvairiomis perspektyvomis. Šis projektas – tai menininkių kolektyvo „SID YOUNG“ (Katerina Sidorova ir Debbie Young) ir menininkės Saulės Noreikaitės bendradarbiavimo rezultatas, suvienijęs kūrėjus, besidominčius „žodine ir neverbaline asmenų, medžiagų ir daiktų kalba“ (Julia Carolin Kothe), nagrinėjančius, „ką reiškia turėti kūną XXI amžiuje ir kaip kiekvienas iš mūsų juo rūpinasi bei naudojasi fizinėmis jo galimybėmis“ (Saulė Noreikaitė), besigilinančius ir „sluoksniais atskleidžiančius ankstesnes būsenas“, taip apjungiant dabarties kūrybą su ankstesne (Debbie Young), tyrinėjančius „žmogaus egzistencijos trapumą per pirmykščius žmonijos ritualus ir mitologijas“ (Katerina Sidorova), analizuojančius „žmogiškus ir nežmogiškus gyvūnų tarpusavio santykius bei gamtos reprezentacines sistemas“ (Indrė Liškauskaitė), besigilinančius į „medžiagiškumą, fizinį kūną ir santykį tarp jų“ (Sara Björg) ir į „nenuspėjamas aplinkas bei absurdiškas situacijas“ (Andrej Polukord).

Parodos lankytojai bus skatinami patys atskirti faktus nuo pramanų, mąstyti kartu su kūrėjais ir ieškoti būdų, kaip Saturno jaunuolių grupės utopinės idėjos galėtų būti panaudotos kuriant sveikesnę visuomenę dabar, o ne tolimoje ateityje, tolimoje planetoje.

Menininkai: Julia Carolin Kothe, Saulė Noreikaitė, Debbie Young, Katerina Sidorova, Indrė Liškauskaitė, Sara Björg, Andrej Polukord

Atidarymas: 2020 m. liepos 29 d. 19 val. galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius)
Vieša diskusija bei ekskursija su menininkais: 2020 m. liepos 30 d. 19 val.
Paroda veikia: 2020 m. liepos 30 – rugpjūčio 9 d. ketvirtadieniais – sekmadieniais 14–19 val.

Projekto organizatoriai: „SID YOUNG“, Saulė Noreikaitė, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, VšĮ „Marginalia“
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Stroom Den Haag ir Vilniaus miesto savivaldybė

Dizainas: Saulė Igarytė

www.letmekoo.lt/atletika