“Yaga Gathering” nepriklausomybę skelbs utopinė menų valstybė Absurdistanas

Rugpjūčio 6-ąją Dzūkijos miškuose 87 valandoms įsikurs utopinė menų ir muzikos valstybė Absurdistanas. Festivalio organizatoriai kaip ir kasmet kviečia savo svečius išeiti iš komforto zonos, perlipti savo baimes, išsilaisvinti iš stereotipų ir, svarbiausiai, patirti meną.

„Absurdistanas tai kelias paras gyvuosianti utopinė respublika. Šių metų „Yaga“ festivalio koncepciją pasirinkome satyrinę – per tarpdisciplinines meno formas kritikuoti kapitalizmą ir jo įkaitus su, tikėtina, lengva politine konotacija. Tokiu būdu kritikuojame patys save ir tai, kas savaime yra absurdiška. “, – sakė Ieva Tarejeva, „Yaga Gathering“ festivalio meninės dalies kuratorė.

Išskirtinę meninę programą turinčio festivalio kūrėjai, atrinkdami performansus ir jų atlikėjus, siekia dalyvius bent kelioms dienoms perkelti į alternatyvią realybę, kurioje griūna įsisenėję įsitikinimai ir baimės. Todėl performansų paletė itin marga – nuo Valerijos Gneuševos ekstremalių aukštakulnių pasirodymo iki Nejulijos hipnotizuojančios karaokė sesijos.

„Kuriant festivalio meninę programą, mūsų pagrindinis tikslas – parodyti įvairovę, leisti lankytojams ją patirti. Šiemet į Absurdistano nepriklausomybės šventę pasikvietėme tarptautinę šiuolaikinio cirko trupę „Kanta Company“, kurie specialiai festivaliui sukūrė realybės rėmus laužančią siurrealistinę programą. Visiškai kitoks ir dėl to ypatingas bus Šarūno Kirdeikio rengiamas „apsivalymo“ eitynių ritualas“, – dalį performansų atskleidė I. Tarejeva.

Utopinio Absurdistano teritorijoje įsikurs ir „SpaBūda“, kurioje procedūras inicijuos šokėjas ir tarpdisciplininis menininkas Povilas Bastys, žinomas Miss Plastica sceniniu vardu. Miškų apsuptyje dalyvių lauks ir svetainės kambarys su vietine Absurdistano televizija, kurioje reportažus kurs Viltė Gustytė ir Morta Petkevičiūtė.

Festivalio metu, neskaitant dviejų muzikos scenų, menininkai sukurs per 10 skirtingų instaliacijų. Dalis jų bus optinės ir vizualios, kitos, kaip ir pati šių metų tema – ironiškos ir absurdiškos.

Pagrindinių scenų̨ scenografija rūpinsis menininkai Oskaras Gudas ir Jurga Marcinauskaitė. Abu skirtingai interpretuojantys landšaftą̨ ir gamtos motyvus bei žaidžiantys su medžiagomis, jų galimybėmis.

Absurdistano valstybėje savo erdvę įkurs ir Kauno menininkų namai, kurie pristatys projektą „INdisTERNET”. Tai bus  viešas bandymas kritiškai išdistiliuoti bei išardyti internetą.

I. Tarejeva tikina, kad kurti festivalį, kuris keliasdešimčiai valandų virstų atskira respublika, miško viduryje reikia strateginio matymo ir daugybės valandų planuojant bei galiausiai įrengiant menines instaliacijas.

„Pastatyti festivalį „ant kojų“ – nuo scenų iki pastatų – užtrunka apie dvi savaites. Pirmiausia surenkami griaučiai (konstrukcijos), kurie vėliau apauga raumenimis ir oda (scenografija, instaliacijos). Galiausiai užauga kailis, plunksnos ar make up’as (šviesos ir garsas) – kaip kam patinka“, – sakė ji.

Anot jos, dėl to, kad festivalis vyksta gamtoje, dažniausiai sunku tiksliai prognozuoti, koks bus galutinis rezultatas.

„Gamta pati iš savęs yra stichija, kuri dažnai pakoreguoja net ir pačių profesionaliausių kūrėjų ambicijas. Rezultatas kasmet būna šiek tiek netikėtas ir džiuginantis“, – komentavo I. Tarejeva.

„Yaga Absurdistanas“ – rugpjūčio 6-10 dienomis Dzūkijos miškuose. Visa informaciją apie festivalį, performansus ir atlikėjus.