“Mondo Bizarro 2020” skatina pamilti kino klaidas

Platforma Kitas Kinas kviečia į išskirtinio kino peržiūrų maratoną – Mondo Bizarro, kuris vyks rugpjūčio 27 – 30 d. Vilniuje ir rugsėjo 2 – 4 d. Kaune. Mondo Bizarro – tai kultiniam, siaubo ir fantastiniam kinui dedikuotas renginys suteiksiantis erdvę absurdiškiems, provokuojantiems, vaizduotę kaitinantiems ir į užmarštį patekusiems filmams. Remdamasis iš pogrindinių fanų kultūrų iškilusiais kultinio kino principais renginys kvies žiūrovus skaityti tarp eilučių ir domėtis alternatyvia kino istorija, į paviršių kels nepripažintą ar neįprastą kiną ir stums „priimtinos“ kultūros ribas, bei skatins ne stengtis atleisti filmams dėl jų klaidų, bet tas klaidas pamilti.

Renginys vyks double feature, dvigubų peržiūrų principu ir kiekvieną vakarą siūlys žiūrėti du, vienas kitą papildančius filmus. Šį kartą bus tyrinėjama Amerikos drive-in kino kultūra, Afrikos regionų kino fenomenai, bei bus gilinamasi į kontraversiško lenkų režisieriaus Waleriano Borowczyko kūrybinį palikimą. Kaip sako programos sudarytojas Karolis Žukas: „Renginio misija yra suteikti erdvę paprastai Lietuvos didžiuosiuose ekranuose nerodomiems filmams, žanrams ir subžanrams, aukštojo ir žemojo meno mišiniams, eksploataciniam kinui, kuris persipynęs su akademine išmintimi, alsuoja energija, individualumu ir linksmybėmis.“

Renginį atidarys dokumentinis filmas „Blood & Flesh: The Reel Life & Ghastly Death Of Al Adamson”. Istorija apie keistuolį Alą Adamsoną, kuris nuo 6-tojo iki 8-tojo dešimtmečio kūrė mikrobiudžetinius filmus drive-in kino teatrų auditorijai. Čia susipins beprotiška kino karjera, NSO konspiracijos teorijos, pažintis su Charlesu Mansonu ir paties režisieriaus kurtus siaubo filmus primenanti baigtis. O dokumentika poruosis su feministiniu siaubo filmu „Slumber Party Massacre”, kuris mena drive-in kino teatrų saulėlydį, beprasidedant VHS kasečių įsigalėjimui ir dėl moteriško žvilgsnio suteikė naujų vėjų slasher siaubo filmų subžanrui.

Mondo Bizarro turės ir Europinę premjerą! Tiesiai iš Ugandos sostinės Kampalos, lušnynuose įsikūrusio Wakaliwoodo, kur gaminami “DA BEST OF DA BEST MOVIES!” atkeliaus šviežiausias hitas – „Crazy World”! Pagamintas pagal DIY tradicijas, su vos 200$ biudžetu, energija ir kūrybiškumu pralenkia ir pačius didžiausius Holivudo blokbasterius. O prieš tai apšildys „Images of Apartheid”, pasakojantis apie Pietų Afrikoje, apartheido laikotarpiu, išskirtinai tik juodaodžių auditorijai kurtus B kategorijos filmus.

Šeštadienio vėlyvas vakaras bus skirtas nagrinėti kontraversiško lenkų režisieriaus Waleriano Borowczyko kūrybą, kurioje persipina transgresija ir erotizmas. Dokumentinis filmas „Love Express” apžvelgs režisieriaus asmenybę ir kūrybinį gyvenimą, o iš karto po jo bus rodomas Borowzcyko siaubo erotinis šedevras „The Strange Case of Dr. Jekyll and Miss Osbourne”. Šventadienį festivalis kvies praleisti su šėtonu. Filmo „Hail Satan?”  dėka bandysime išsiaiškinti kas iš tiesų yra The Satanic Temple, susipažinsime su šios organizacijos kova už lygybę, jų dėmesį bendruomenei, empatijos puoselėjimą ir velnišką humoro jausmą. O pabaigai sprogs labiausiai stimuliuojantis Mondo Bizarro reginys – kolektyvo „Everything Is Terrible”, iš 2000 religinių, B kategorijos siaubo filmų ir kitų, blusturgiuose rastų, VHS kasečių juostų, sumontuota dedikacija pačiam Liuciferiui.

Organizatoriai siekdami, kad peržiūros būtų kuo labiau prieinamos suteikia galimybę pasirinkti bilieto kainą pagal savo išgales (nuo 0 iki 12 eur). Nebus prašomi jokie įrodymai ar dokumentai, tiesiog prašoma būti sąžiningais. Bilieto kaina skirta vienai dienai (dviems filmams). Galima mokėti ir už vieną filmą, tačiau pilnai patirčiai rekomenduojama žiūrėti abu.

Organizatorius: Kitas Kinas

Draugai: Empty Brain Resort, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, SODAS 2123, Kauno menininkų namai, Ore.lt

Vieta: SODAS 2123, Vitebsko g. 23, Vilnius

Iliustracija: Eglė Simonavičiūtė

Renginio rėmėjai: ŽIŪROVAI

Filmai bus rodomi originalo kalba su angliškais subtitrais