Sraigės efektas pristato naują singlą, įkvėptą kino klasikos

Roko grupė „Sraigės efektas“, tituluojama vienu įdomiausių Lietuvos alternatyviosios scenos reiškinių, pristatė pirmąjį dvejus metus brandinto albumo singlą ir jį lydintį videoklipą. Naujasis grupės kūrinys „Tik ėjimas“, paskolinęs pavadinimą kitų metų pradžioje dienos šviesą išvysiančiam albumui, įprastą instrumentinį „Sraigės efekto“ skambesį papildo naujomis prasmėmis ir muzikiniais atradimais.

Skirtingų meno krypčių inspiracijas savo veikloje derinantys „Sraigės efekto“ kūrėjai pasakoja, jog būsimo albumo pagrindu tapo eksperimentinis garso takelis legendiniam švedų režisieriaus Benjamino Christenseno nebyliojo kino filmui „Ragana“, vienintelį kartą gyvai pristatytas ankstyvojo kino festivalyje „Pirmoji banga“. Dalis beveik dviejų valandų trukmės „Sraigės efekto“ improvizacijos, įgarsinusios XX a. pradžios kino klasiką, nuguls ir į šiuo metu įrašinėjamą albumą „Tik ėjimas“. Ne išimtis – ir ką tik pristatytas singlas, savo ankstyviausia versija pirmąsyk suskambėjęs būtent minėtojo festivalio metu.

Priešingai, nei pirmuosiuose dviejuose albumuose, besirėmusiuose instrumentinės muzikos ieškojimais, trečiajame albume grupė žada daugiau dėmesio skirti dainų tekstuose koduojamoms prasmėms. „Šio singlo, o taip pat – ir albumo pavadinimas gimė iš prasminio žodžių žaismo: „Tik ėjimas“ ir „tikėjimas“. Naujųjų dainų tekstai remiasi tikėjimu kaip psichologine būsena, atsiribojant nuo bet kokių religinių poteksčių – čia tikėjimo ašimi tampa grožis, kuris suteikia visapusišką prasmę ir atsvarą gyvenimo tragizmui. Tikėjimas – tai mūsų santykis su grožiu ir jį supančia nežinomybe“, – pasakoja grupės gitaristas ir vokalistas Kristijonas Nenartavičius.

Singlo „Tik ėjimas“ vaizdo klipas – užuomina į tai, ką „Sraigės efektas“ greitu metu ketina pristatyti ne tik alternatyviosios muzikos gurmanams, bet ir vizualiojo meno mylėtojams. Vaizdo klipe užfiksuotas albumo viršelio kūrimo procesas, kuris atkartoja architektų dueto „K.N.A.L.“ audiovizualinį eksperimentą „Rezonansas“, pristatytą tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius’17“. Šio kūrybinio proceso metu garsinėmis bangomis sukuriamas paveikslas, regimą pavidalą įgaunantis cianotipijos technikos pagalba. Kiekvienai būsimo albumo dainai grupė žada išleisti po unikalų šiuo būdu gimusį paveikslą, tapsiantį išskirtinės vertės „Sraigės efekto“ atributika.

Beveik metus gyvai nekoncertavęs muzikantų trio džiaugiasi, jog naujasis singlas žymi ir sugrįžimą į sceną. Jau šį šeštadienį, rugpjūčio 22 d., „Sraigės efektas“ pasirodys alaus daryklos „Kuro aparatūra“ gimtadienyje kultūros bare „Kablys“, o rugpjūčio 26 d. su klausytojais susitiks menų fabriko „Loftas“ terasoje, kur žada ne tik nustebinti šviežiausia kūryba, bet ir pagroti ypač retai atliekamus kūrinius iš pirmojo didžiulės sėkmės susilaukusio albumo „Monotonijos anatomija“.