Vilniaus dokumentinių filmų festivalis kviečia jaunimą prisidėti prie programos sudarymo

„Jaunieji programeriai – iniciatyva, kurią jau kelerius metus vykdo nevyriausybinė organizacija „Meno avilys“ ir edukacinis projektas „Moving Cinema“. Pastaraisiais metais jaunieji sinefilai sudarinėjo savo programą Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“, o šiemet 15 – 17 metų kino mėgėjai kviečiami atrinkti filmus rugsėjo pabaigoje prasidedančiam 17-ajam Vilniaus dokumentinių filmų festivaliui (VDFF).

Pasak vienos VDFF programos sudarytojų Onos Kotrynos Dikavičiūtės, visi programos filmai atrinkti labai atidžiai, tačiau ji išskiria kelis reikšmingus esamojo laiko dokumentus: Alejandro Salgado „Barzakh“, Heidi Hassan ir Patricia Perez „Kuždantys laiškai“ bei Nuria Gimenez „Mano meksikietiškas riestainis“. Įdomu, kokia dokumentika ir kodėl aktuali jauniesiems kuratoriams? Tai – unikali galimybė prisidėti prie seniausio tarptautinio dokumentinio kino festivalio Baltijos šalyse programos sudarymo, susipažinti su bendraminčiais, kino industrijos profesionalais bei įgyti neįkainojamos patirties.

Prieš kelis metus jaunaja programere buvusi Marta Stankevičiūtė prisimena: „Rinkdama filmus bei dalyvaudama festivalyje, pamačiau geriausią metų filmą, blogiausią kada nors matytą filmą, išmokau argumentuotai paaiškinti, kodėl man atrodo būtent šitaip. Įgytos teorinės žinios, naujai susiformavęs pastabumas ir įdėmus žvilgsnis man tiek pat brangūs, kaip ir valandos, praleistos drauge žiūrint filmus ir diskutuojant.“

VDFF, „Meno avilys“ ir tarptautinis projektas „Moving Cinema“ kviečia dalyvauti jaunųjų kino programos sudarytojų atrankoje, giliau susipažinti su dokumentiniu kinu, pabendrauti su bendraminčiais bei pasisemti patirties iš kino srities profesionalų. „Jaunieji programeriai“ sudarys kelių dokumentinių filmų programą, kartu ją pristatys ir viešins, taip pat dalyvaus diskusijose, filmų peržiūrose ir kituose festivalio renginiuose.

Jei tau 15-17 metų ir esi neabejinga(-s) dokumentiniam kinui, labai laukiame tavo motyvacinio laiško (apie 300 žodžių) arba video (iki 3 min. trukmės) iki š.m. rugsėjo 2 d. el. paštu: info@menoavilys.org.

Informacija apie projektą „Moving Cinema“

Tarptautinis kino edukacijos projektas „Moving Cinema“ siekia supažindinti vaikus ir jaunimą su kino įvairove, ugdyti atidų ir jautrų žvilgsnį į supančią aplinką, kritinį mąstymą bei pasiūlyti filmą kaip vieną iš saviraiškos būdų. Bendradarbiaudamas su VDFF, „Moving Cinema“ kviečia vyresniųjų klasių mokinius tapti šio festivalio dalimi ir atrasti naujas dokumentinių filmų formas, temas bei pasakojimų būdus.

„Moving Cinema“ ilgiausiai ES „MEDIA“ paprogramės remiamas projektas, kuris Europoje itin vertinamas už metodologines inovacijas bei „lėtąją edukaciją“. Projekto „Moving Cinema“ inicijavo ir vadovauja „A Bao A Qu“. Projekto partneris Lietuvoje: „Meno avilys“. Kiti projekto partneriai: KIJUFI (Vokietija) ir Otok Institutas (Slovėnija). Projekto skilties „Inside Cinema“ bendradarbiai: Britų filmų institutas ir Prancūzų sinemateka.