„Yaga Absurdistanas“: magiška kelionė Dzūkijos glūdumoje

„Yaga Absurdistanas“ savo vartus atkels jau visai netrukus, rugpjūčio 6 – 10 dienomis. Festivalio muzikinė kelionė daugeliui gali smarkiai praplėsti akiratį ir padėti atrasti naujus, vietinius, dėmesio vertus elektroninės muzikos talentus.

Milžiniški Iššūkiai – įdomūs rezultatai

„Šie metai, kaip žinia, pažėrė velniškai daug organizacinių iššūkių. Iki pat vasaros vidurio net nežinojome, ar turėsime kasmetinę galimybę susirinkti ir leisti sau kuriam laikui pamiršti realybę, panyrant į meno, muzikos, gamtos ir nuostabios bendruomenės pasaulį pušų apsuptyje. Iki karantino pradžios turėjome pasiruošę net 80 procentų muzikinės „Yaga“ programos. Tačiau pasikeitus situacijai dėl skrydžių, nusprendėme dalį užsienio atlikėjų atšaukti ir orientuotis į artimiausius kaimynus, ir žinoma, vietinius elektroninės muzikos vardus. Pradėjus ieškoti maloniai nustebino talentų ir muzikinių potyrių gausa, esanti visai po nosimi. Tikimės, kad ir „Absurdistano“ svečiai pajus atradimo džiaugsmą, kuris jau porą mėnesių taip įkvepia mus”, – pasakojo vienas iš festivalio organizatorių Paulius Burakas. Festivalio „Yaga“ rengėjai dabar jau įsitikinę, kad iššūkiai – tik į gerą, nes panašu, kad „Absurdistano“ garso takelis bus vienas įdomiausių per visą renginio gyvavimo istoriją.

Šypsenų ir spalvų fiesta

„Yaga Absurdistano“ nuotaiką kurs trys muzikinės scenos. Viena jų, „Valley“, bus pilna psichodelikos, eklektikos ir šventinės nuotaikos. Ant jos lipsiantys tautiečiai – „Five Rituals“ ruošiantys specialų pasirodymą „Absurdistanui“ bei „Planeta Polar“, rengiantys muzikinę patirtį, kurią prasklaidys grupės apranga, pagyvinta elektrinėmis detalėmis.

Tarp laukiamiausių ir keletas užsienio atlikėjų – korėjietės ir brito duetas „Trikilatops“, kuris, pasak festivalio organizatorių, puikiai atspindi „Absurdistano“ temą. Ši grupė groja užvedančią psichopankišką elektroniką praturtintą puikiais vokalais, sukurdami kerintį muzikinį šou, prie kurio sėkmės nemažai prisideda ir itin ekstravagantiški dueto kostiumai.

Verta paminėti ir viešnią iš Rygos, Elizabete Balčus, kurios pasirodymai apjungia garsą, vaizdą ir jausmą. Atlikėja pasižymi įdomiais sceninias sprendimais, kurie daugeliui ją mačiusių, įsirėžia į atmintį kaip nepakartojamas spalvų, garsų ir judesių žaismas.

Muzikinė kelionė į save

Scenoje – „Pinegrove“ – pasirodys net 37 atlikėjai, atskleisiantys gilesnės elektronikos ir chill out žanro galimybes. Estijoje gyvenantis islandas Jonas Thor Gudmundsson čia pasirodys du kartus, yra sukūręs porą muzikinių projektų. Vienas jų – „Ruxpin“, garsėja kaip IDM muzikinio stiliaus kūrėjas, jau išleidęs 9 albumus, kitas – „Octal industries“, naviguojamas to paties kūrėjo, Dzūkijos miškus ir lankytojų ausis glostys dubtech stiliaus garsais.

Šioje scenoje taip pat skleisis ne vien muzika, bet ir potyriai. Štai „Spaceboy x Makaruk“  kolektyvas iš Lenkijos surengs įspūdingą garso ir vaizdo spektaklį, kurį šiuo metu ruošia šeši žmonės. Čia išgirsite ir „Stellardrone“ synth ambient kūrėją iš Lietuvos, puikiai žinomą šios muzikos gerbėjams visame pasaulyje, bei lietuvį „Grad_U“, ruošiantį specialų ambiento užtaisą šios muzikos gerbėjams.

Dieniniai šokiai ir pokalbiai – specialioje LRT Opus scenoje

LRT OPUS scena festivalio svečius trankiais dieniniais šokiais ir specialiomis laidomis džiugins dvi dienas – penktadienį ir šeštadienį. Muzika vaišins tokie atlikėjai kaip „Simas Boo, „Nava Consulting“, „Deserted Island“, „Martis“, „Rheeno, „The Cleaning Service Agency“ bei „Padegimas“.

Nemažiau įdomi nusimato ir pokalbių dalis. Šios scenos koordinatorius, žurnalistas Tomas Lukaševičius žada, kad dieną rengiamos specialios laidos leis pažinti „Yagą“ nuo pat jos ištakų, geriau suprasti skirtingas disciplinas, kurios šį patirčių festivalį taip smarkiai išskiria iš kitų. Laidų metu organizatoriai dalinsis istorijomis apie tai, kaip „Yagoje“ į vienijančią patirtį įtraukiamos skirtingos meno formos, kaip jas papildo muzika, sukurdama išskirtinius potyrius, kurie jau daugelį metų abejingais nepalieka daugelio „Yaga“ festivalio gerbėjų.

Daugiau info: www.yaga.lt