Ambicingas Fume ir šviesų menininko Arvydo Buinausko vaizdo klipas

Prieš pat Kūčias Vilniaus Šv. Juozapo bažnyčioje buvo nufilmuotas vaizdo klipas Fume kūriniui „Ar“. Po ilgų montavimo darbų pagaliau galima išvysti rezultatą.

„Ar“ yra antrasis kūrinys, pristatantis vasario 21 dieną pasirodysiančią Fume plokštelę „Data Sapiens“. Pernai klausytojų dėmesiui buvo pateiktas dirbtinio intelekto (angl. machine learning) sukurtas vaizdo klipas „Deus“.

Naujame albume elektroninę muziką anksčiau kūręs Maksimilianas Opriška pasuka neoklasikinio žanro link ir operinių vokalų bei styginių instrumentų pagalba imasi nagrinėti evoliuciją ir jos pasekmes.

Istorijos bėgyje evoliucionavome iki to, jog galime vadintis Homo Sapiens. Netolima ateitis atneš technologinę pažangą ir etikos dilemas, kurios šiandien mums gali būti sunkiai įsivaizduojamos. Šio neišvengiamo šuolio metu atsiras nauja rūšis. Ar tai bus geresnė, mažiau trūkumų turinti mūsų pačių versija? Ar ji bus taikiai nusiteikusi?

„Kuomet pirmą kartą išgirdau šį Fume kūrinį, jis man paliko didžiulį įspūdį: kaip šiuolaikinės elektroninės muzikos idėjos puikiai persimaišo su klasikine muzika. Klipą filmavome prieš pat Kalėdas, kai bažnyčia, kuri prieš šventes dažniausiai yra pilna žmonių – buvo beveik tuščia. Siurrealus jausmas. Pats kūrinys yra labai gyvas, dramatiškas, tačiau vis tiek yra labai minimalistinis, pagrindines partijas atlieka styginiai instrumentai – jie ir buvo esminė inspiracija bendrai styginių instrumentų scenografijai, kuriuos norėjau „atgaivinti“ šviesos pagalba“ – atvirauja apšvietimo scenografiją vaizdo klipui sukūręs menininkas Arvydas Buinauskas

Po Fume pseudonimu kuriantis Maksimilianas Opriška dalinasi mintimis apie kompoziciją ir jai nufilmuotą vaizdo klipą: „Ar“ yra kinematografiškas, emocionalus ir netiesmukas kūrinys. Jo eigoje susipina ne viena tema, kuri augina ir plėtoja pagrindinę albumo konfrontaciją – seno ir naujo.

Lyginant su „Deus“, šiame kūrinyje yra atstovaujamas pilnas spekras muzikantų, su kuriais bendradarbiavau šiame albume – jame suskamba visi vyriški ir moteriški balsai, bei „20 Fingers Duo“ violončelės ir smuiko partijos. Jau senokai stebiu Arvydo darbus, mane žavi jo užmanymų gabaritai – go big or go home yra man labai artima filosofija.“

Fume albumas „Data Sapiens“ pasirodys vasario 21 dieną leidykloje „Suru Records“.

Albumą dalinai finansavo Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA ir Lietuvos kultūros taryba.