Instaliacija „Projektorinė. Kino teatras regione“ aplankys keturis Lietuvos miestus

Pavasarį vilniečius kvietusi pro specialų žiūroną pažvelgti į Lietuvos regioninius kino teatrus, instaliacija „Projektorinė. Kino teatras regione“ pradeda kelionę po Alytų, Marijampolę, Gargždus ir Nidą. Pirmoji stotelė – Alytaus kino teatras „Dainava“, kur liepos 15 d. susirinkusiems žiūrovams bus pristatyta instaliacija-tyrimas, o po to vyks nemokama filmo „Kalbant apie medžius“ peržiūra.
„Užsimezgęs bendradarbiavimas su regionų kultūros įstaigomis įkvepia savo veiklas planuotis už Vilniaus ribų. Nusprendėme instaliaciją įkurdinti miestuose, kuriuose kino teatrai vis dar veikia, o miestelių bendruomenes pakviesti į  filmo apie sinefiliją peržiūrą. Nida kaip paskutinė stotelė pasirinkta dėl ten vyksiančio kino festivalio, įtraukusio instaliaciją į savo programą“, – sako kino kultūros tyrimui apie regioninius kino teatrus vadovaujanti kino istorikė dr. Lina Kaminskaitė.

Instaliacijos atidarymo vakarą bus rodomas dokumentinis filmas „Kalbant apie medžius“ („Talking about Trees“, rež. Suhaib Gasmelbari, 2019). Tai – pasakojimas apie keturis bičiulius iš Sudano, siekiančius savomis jėgomis atidaryti kino teatrą. Ši juosta liepos 13-ąją atidarys po Liubarto tiltu („Patiltėje“) vyksiantį nemokamų kino peržiūrų ciklą „Gilios upės tyliai plaukia“.

Pernai medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ pradėjo kino kultūros tyrimą Lietuvos regione ir kartu su fotografu Simu Lin leidosi į kelionę po šalį siekdami įamžinti kino teatrų istorijas, pastatų ir vietovių unikalumą bei jiems būdingus bruožus. Tyrimo metu archyve aptiktas 1988 m. dokumentas, kuriame pateiktas Lietuvos kino teatrų ir kino rodymo įrenginių sąrašas. Šis tapo atspirties tašku senųjų kino teatrų paieškai. Tyrimas atskleidė, kad iš 260 sovietmečiu Lietuvoje veikusių kino rodymo erdvių apytikriai 160 buvo kino teatrai, kurių beveik absoliuti dauguma – apie 140 – buvo šalies regionuose, t. y. stovėjo ne Vilniuje ar Kaune. Dauguma jų šiandien yra pakeitę savo pirminę išvaizdą.

Instaliacijoje demonstruojamuose kadruose užfiksuoti 16 Lietuvoje išlikusių kino teatrų ir jų interjerų. Įamžinti tiek veikiantys (Alytuje – kino teatras „Dainava“, Marijampolėje – „Spindulys“, Gargžduose – „Minija“, Alantoje bendruomenės įkurtas kino teatras „Virinta“), tiek paskirtį pakeitę ar apleisti kino teatrai.

Instaliacija Alytuje įsikūrs šalia kino teatro „Dainava“ (Sporto g. 2), ją aplankyti galima liepos 15–20 d. Po to ji svečiuosis Marijampolėje (šalia kino teatro „Spindulys“), Gargžduose (šalia kino teatro „Minija“), o rugpjūtį kelionę užbaigs Nidoje, Vasaros knygyno pašonėje.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Instaliaciją Alytuje kviečiame aplankyti liepos 15–20 d., Marijampolėje – liepos 21–rugpjūčio 2 d., Gargžduose – 3–18 d., o šalia Vasaros knygyno Nidoje – rugpjūčio 19–29 d.
„Meno avilys“ yra 2005 metais bendraminčių įkurta nevyriausybinė organizacija, nepriklausomai veikianti kino ir audiovizualinių medijų srityje. Centras rūpinasi medijų edukacija ir kino kultūros pažinimu, organizuoja nekonvencinio kino rodymus, kviečia diskusijoms ir neformaliems pokalbiams, kino kūrėjams padeda vystyti ir kurti jų pirmuosius filmus. Saugo ir aktualizuoja audiovizualinį paveldą, vykdomais tyrimais skatina lyčių lygybę kino industrijoje, kuria erdvę rečiau girdimiems balsams kino kultūros lauke.