Režisierė Agnija Leonova apie spektaklį „Y: Alisa“: teatras mums yra naujosios žmogiškosios realybės skaneris

„Spektaklyje „Y: Alisa“ teatras mums yra naujosios žmogiškosios realybės skaneris“, – mintimis apie lapkričio 17 d. Menų spaustuvės salėje Vilniuje įvyksiantį spektaklį dalinasi režisierė Agnija Leonova. Tai spektaklis, kurio dramaturgija gimė tiesiog laboratorinių repeticijų metu.

„Y: Alisa“ yra apie ją – moterį, ir apie jį – vyrą. Apie jų realius ir nerealius santykius. Apie tai, kaip būdami kartu jie padeda vienas kitam atsiskleisti arba vienas kitą žaloja. Tai atpažįstamai neatpažįstama vienos poros istorija su mokslinės fantastikos prieskoniu. Režisierė, dramaturgas, aktoriai ir likusi kūrybinė komanda pakvies žiūrovus į nuostabų kūrybinį procesą.

„Šis spektaklis skirtas žiūrovui, ištroškusiam šiuolaikiškų bendražmogiškų temų teatre. Kalbame apie dabarties ir ateities santykių projekcijas. Apie empatiją, emocinio intelekto sąvoką, apie paprasčiausią žmogiškumą technologizacijos laikotarpiu. Šiuo atveju teatras mums yra naujosios žmogiškos realybės skaneris. Siekėme savo patirtis patalpinti į universalų, žiūrovui atpažįstamą kūrybinį kodą. Spektaklio komanda tikrai nuostabi, tad labai laukiam žiūrovo“, – teigia A. Leonova.

Režisierei pavyko suburti ambicingą spektaklio kūrybinę komandą. Vaidmenis kuria keturi aktoriai – Valentinas Novopolskis, Šarūnas Zenkevičius, Adelė Šuminskaitė ir Inga Šepetkaitė. V. Novoplolskis – vienas ryškiausių savo kartos aktorių, sukūręs įsimintinų vaidmenų tiek kine, tiek teatre. Aktoriaus biografijoje – „Auksinis scenos kryžius“ geriausiam aktoriui už vaidmenį teatre ir „Sidabrinė gervė“ už geriausią antraplanį vaidmenį kine. V. Novopolskis sukūręs vaidmenų tokių režisierių, kaip Oskaras Koršunovas, Jonas Vaitkus, Arpad Schilling, Gintaras Varnas, spektakliuose. Š. Zenkevičius – aktorius, vaidinęs Eimunto Nekrošiaus, O. Koršunovo, G. Varno, Vido Bareikio spektakliuose, taip pat Šarūno Barto, Audriaus Juzėno, Romo Zabarausko ir kitų režisierių filmuose. A. Šuminskaitę žiūrovai prisimins iš Kamilės Gudmonaitės ir Manto Jančiausko spektaklių. I. Šepetkaitė vaidina O. Koršunovo, V. Bareikio, Jono Tertelio, Žilvino Vingelio spektakliuose.

„Man atrodo, šis spektaklis aktualus todėl, kad jame yra ne tik dirbtinio intelekto tema, bet ir atpažįstami žmonių santykiai. Man tai visada aktualu. Čia kiekvienas išsineša savo žinutę. Spektaklyje kiekvienam surezonuoja kažkas asmeniško. Man tai buvo vaidmuo apie vienišumą. Nors kitiems gal taip neatrodo. Ir tai yra gerai“, – apie savo vaidmenį „Y: Alisoje“ pasakoja aktorius V. Novopolskis.

Spektaklio dailininkė – Irina Komissarova, bendradarbiavusi su režisieriumi O. Koršunovo statant jo naujausią spektaklį „Rusiškas romanas“ pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę. Repeticijų metu kuriamos dramaturgijos autorius – Matas Vildžius, dramaturgijos konsultantė – Gabrielė Labanauskaitė. Muziką kuria kompozitorius Andrius Šiurys. Video dailininkas – Vytautas Narbutas.

Y: Alisa“ (režisierė Agnija Leonova) – jau lapkričio 17 d., 19 val., Menų spaustuvės Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Bilietus platina Tiketa.