WhaleSounds nori sugriauti mitą, kad groja masažo salonų muziką

Lapkričio 27 dieną menų fabrike „Loftas“ grupė „WhaleSounds“ švęs dvigubą kūrybinę šventę – ne tik debiutinės vinilinės plokštelės „Wav’e“ pristatymą, bet ir pirmąją klausytojų pažintį su stipriai atsinaujinusiu grupės muzikiniu veidu. Nardymą po vandeniu primenančiu, kone meditatyviu ambient skambesiu iki šiol pasižymėjęs kolektyvas žada žengti tvirtą žingsnį į ritmingesnę, elektronikos prisodrintą muziką ir koncerto metu klausytojams pristatyti dvi skirtingas „WhaleSounds“ puses.

Grupės lyderis Gabrielius Zapalskis pasakoja, kad vinilinės plokštelės pristatymo koncertas taps esminiu riboženkliu tarp senosios ir naujosios grupės kūrybos. „Mums, kaip grupei, jau suėjo šešeri metai, vyksta daug naujų sprendimų, gimsta krūvos idėjų ir pamąstymų apie tai, kas iš esmės esame. Šis koncertas – proga pristatyti vinilo formatu ką tik gimusį debiutinį albumą, prie kurio visus šiuos šešerius metus ir dirbome, tačiau čia pat – pristatyti žiūrovams, kokie „WhaleSounds“ bus jau labai netolimoje ateityje“, – žada muzikantas.

Klausytojai koncerto metu išgirs tiek visą albumą „Wav’e“, tiek didelę dalį būsimo grupės albumo, kuris dienos šviesą išvys ateinančių metų pradžioje. Antroji koncerto dalis – pažintis su nauju skambesiu – „WhaleSounds“ gerbėjus turėtų išties nustebinti: anot muzikantų, būsimo albumo įrašai gerokai praplėtė žanrų paletę. „Su nauju kūrybos etapu pasikeitė mūsų požiūris tiek į muziką, tiek į klausytoją. Pajutome, kad norime išplėsti savo ganėtinai nišinę auditoriją, dėl to ir mūsų muzikinis horizontas atitinkamai plečiasi. Žengiame į techno apraiškas, R&B, dream pop žanrų nišą“, – sako G. Zapalskis.

Anot jo, dažnu atveju „WhaleSounds“ pavadinimas melomanams asocijuojasi tik su ambient muzika, kuri ankstesniame grupės gyvavimo etape išties buvo dominuojanti. „Natūralu, kad ambient kūrėjų etiketė prilpo ilgam ir mes dėl to tikrai nesijaudiname, tačiau kartais žmonėms atrodo, kad grojame kaži kokią masažo salonų muziką. Anaiptol – mes esame labai įvairūs! Norime sugriauti tokį klaidingą įsivaizdavimą“, – teigia grupės lyderis.

„WhaleSounds“ naujoje kūryboje be ryškių elektronikos elementų išryškės ir ritmas, leisiantis ne tik mintimis nuklysti į tolimus vandenynus, bet ir gerokai pajudėti. „Norime koncertuoti ne vien konceptualiose erdvėse bei renginiuose – jaučiamės pribrendę festivaliams, publikai, norinčiai pajudėti ir pašokti. Žinoma, tas šokis, ko gero, išliks banginiškai banguojantis, tačiau beveik kiekvienas naujas kūrinys leis tą padaryti“, – į ateitį žvelgia G. Zapalskis.

Atsinaujinęs skambesys bei negirdėta kūryba – ne vienintelės staigmenos, laukiančios klausytojų. Muzikantai specialiai šiam koncertui kuria išskirtinį įvaizdį, kurio idėjos bei įgyvendinimo ėmėsi dizainerė Malvina Stankutė. Pasak G. Zapalskio, grupės kostiumai ypatingai išryškins kiekvieno iš keturių narių individualumą: „Sceniniu įvaizdžiu norėjome išryškinti savo asmenybes, čia pat išlaikydami savitą panašumą. Tas pats vyksta ir mūsų kūrybiniame procese – su kiekvienais metais mes vis labiau suprantame tarpusavio skirtumus, kuriuos sujungiame į labai įvairialypę visumą“.

Koncerto metu muziką lydės dar vienas specialiai šiam renginiui sukurtas darbas – videomenininko Kristijono Zapalskio sukurta vaizdo projekcija. „Kristijono kūrinys yra visiškai sinchroniškas su koncerto eiga, tai – užfiksuota vaizdo istorija, kuri tiksliai atitinka koncerto trukmę. Turime nelengvą užduotį, kad mūsų gyvas pasirodymas idealiai su ja sutaptų. Tai nėra abstrakčios vizualizacijos, veikiau – tikrai konkretus, nespalvotas ilgo metro klipas“, – pasakoja „WhaleSounds“ lyderis. „Dažnai koncertuose bandydavome kalbėtis, žaisti ir kitaip bendrauti su publika, tačiau šį kartą renkamės eiti kiek kitokiu keliu. Nors koncertas ir susideda iš dviejų dalių, jis bus vientisas, praktiškai nepertraukiamas. Siekiame, kad klausytojas po pusantros valandos koncerto išeitų kaip po vieno didelio, gero kūrinio“.

„WhaleSounds“ vinilinės plokštelės „Wav’e“ pristatymas – lapkričio 27 d. 20 val. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“ (Švitrigailos g. 29). Renginį remia asociacija LATGA.