D. Jankauskas-Duonis atveria Beždžiuonių muziejų

Gruodžio 31 d. nuo 12 val. Donatas Jankauskas-Duonis atveria Beždžiuonių muziejaus duris (F. Boguševičiaus 42, Savičiūnai, Vilniaus raj.).

Būdamas trisdešimties (1999), D. Jankauskas Šiuolaikinio meno centre (Vilnius) surengė personalinę parodą „Retrospektyva“. Kaip ir priklauso retrospektyvinių parodų sumanymams: be jokios atrankos eksponuotos visos skulptūros, jų projektai, piešiniai, instaliacijų dalys, komercinių užsakymų eskizai, tekstai, nuotraukos, laiškai žmonai ir t.t. Pasak kuratoriaus Raimundo Malašausko, autorius skleisdamas „ironiją tradiciškai suvokiamos menininko figūros, jo produkcijos bei tam tikro parodos tipo (t.y. retrospektyvos) atžvilgiu, tuo pačiu ironizuodamas istoriškumo kultą“. Po dvidešimties metų (menininkui esant „kiek virš“ penkiasdešimties) naujausiame projekte „Beždžionių muziejus“ D. Jankauskas grįžta prie anksčiau plėtotos temos. Pasitelkdamas autoironiją, reflektuoja šiandieninio menininko statusą, kvestionuoja santykį su institucijomis ir tapsmą institucionizuotu.

Per keliasdešimt metų menininkas ne tik yra sukūręs keliaženklį skaičių beždžionių (kurios tapo menininką išskiriančiu leitmotyvu), bet ir sukaupė jų kolekciją (įsigijo ar gavo dovanų). Įprasta muziejų traktuoti, kaip organizaciją, kuri konservuoja, tyrinėja, populiarina ir eksponuoja žmonijos ir jos aplinkos materialųjį ir nematerialųjį paveldą. Ir dažnas kūrėjas siekia save įgalinti, kaip menininką ̶ pristatyti savo kūrybą muziejuje. Imdamasis muziejininko vaidmens, Donatas „konservuoja“, tyrinėja, stebi, studijuoja, kaupia, organizuoja savo kolekcijas. Revizuodamas asmeninę kūrybą, pasitelkęs vieno objekto (beždžionės) ir esamus bei galimus naratyvus, menininkas tikisi, apmąstyti kolektyvinę atmintį kuriančios institucijos funkcijas, santykį su ja bei menininko identiteto reikšmę duotame laike.

Donatas Jankauskas-Duonis (g. 1968) 1994-aisiais Vilniaus dailės akademijoje baigė skulptūros studijas. Nuo 1990–ųjų aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir svetur. Nuo 1994-ųjų yra grupės „DDD“ narys. D. Jankauskas kuria skulptūras, videomeną, instaliacijas, lėles teatrui, rengia menines akcijas, organizavo gatvės meno festivalius Telšiuose („Gatvės meno projektas“ 1997 m., „Skelbimai“ 1998 m., „Apie kultūrą“ 1999 m., „Ženklai mieste“ 2000 m.). Gyvena ir kuria Vilniuje.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba