Galerijoje „Atletika“ pristatoma Andrėjos Šaltytės paroda „Kijevo liežuvis“

Galerijoje „Atletika“ nuo 2021 m. gruodžio 9 d. bus pristatoma personalinė menininkės Andrėjos Šaltytės paroda – filmų instaliacija „Kijevo liežuvis“. Parodos atidarymas vyks gruodžio 8 d. 17:00 – 20:00 val., o 18 valandą menininkė pakvies visus į ekskursiją.

Andrėjos Šaltytės projektas „Kijevo liežuvis“ – tai tęstinis menininkės atliekamas tyrimas (2018-2021), kuriuo ji siekia kino priemonėmis išskleisti kalbą ir jos socialinį vaidmenį. Tai iš atskirų galerijos erdvėje išdėstytų filmo scenų kuriama instaliacija, kurią papildo menininkės kuriamas piešinių ciklas-žodynas.

Po 2014 m. protestų Maidano aikštėje kalba Ukrainoje tapo ypatingai jautria tema. Kol ginčai dėl pasaulietiškai vadinamo kalbos įstatymo 2019 metais skleidėsi Ukrainos Parlamente, kūrėja intensyviai ieškojo kontakto ir santykio su Ukrainos piliečiais ir jų socialinėmis aplinkomis. Menininkė telkė dėmesį į kasdieniškas situacijas, kuriose žmonės operuoja ir apsikeičia kalba, kuomet kalba išryškėja kaip intymi apeiga ir nepasiduoda išoriniams politiniams procesams.

Savo su kinu susijusioje praktikoje Šaltytė kuria rakursus, kuriuose veikėjai elgiasi performatyviai. Menininkė laikosi nuostatos, jog tik pateikiant kalbą kitu kampu galima keisti išankstines nuostatas ir laisvinti nusistovėjusias socialinių erdvių ribas. Ji pasitelkia kiną kaip įrankį, vizualizuodama intymiosios ir viešosios kalbos konfliktą. Siekis laisvai reikšti savo mintis ir įgyta savicenzūra čia bando susitarti, o religija ir pasaulietinė kultūra susiduria ir garsiai prieštarauja viena kitai.

Andrėja Šaltytė (g. 1988, Vilniuje) gyvena ir kuria Leipcige. Studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje, vėliau – Leipzigo vizualiųjų menų akademijoje, kur specializavosi video ir filmo srityje. Surengė solo parodą MdbK vizualiųjų menų muziejuje Leipzige (2019), pristatė kūrybą festivalyje Cinema Camp „Imperfect cinema“ (2018). 2021 m. apdovanota federaliniu Vokietijos prizu meno studentams, dalyvavo prizo laimėtojus pristatančioje parodoje federalinėje meno galerijoje Bonoje.

Režisierė: Andrėja Šaltytė

Korežisierius: Leo Tax

Operatoriai: Andrėja Šaltytė, Leo Tax, Yarema Malashuk

Pagrindinis garso operatorius: Vitalij Garkavij

Muzika: Aleksej Shmurak

Atidarymas 2021/12/08 nuo 17:00 iki 20:00. Ekskursija su menininke atidarymo vakarą nuo 18 val. Įėjimas į atidarymo renginį su galimybių pasu ir registracija.

Paroda veikia 2021/12/09 – 2022/01/07 trečiadieniais – penktadieniais 16:00-19:00
Galerija „Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius.

Organizatorius: Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Kūrinių sukūrimą parėmė Kulturstiftung des Freistaates Sachsen, Akademie der Künste, Lietuvos kultūros taryba.

www.atletikaprojects.lt