Šilų Dzūkijoje vykęs projektas „Lavkė. Lėta smėlėta ekspedicija” pristatomas SODAS 2123

2021 m. gruodžio 7 d. 18 val. meno iniciatyva „Verpėjos“ kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir kultūros kompleksu SODAS 2123 kviečia į projekto „Lavkė. Lėta smėlėta ekspedicija” pristatymą kultūros komplekse SODAS 2123 (Vitebsko g. 23, Vilnius). Pristatyme dalyvaus menininkai ekspedicijų dalyviai, šią vasarą ir rudenį gyvenę Kabelių kaimo mokykloje – Andrej Polukord, Dovilė Bagdonaitė, Pojūčių teatras (Karolina Žernytė, Šarūnė Pečiukonytė, Saulė Norkutė), Gabrielė Vetkinaitė, Agota Zdanavičiūtė ir Živilė Lukšytė bei projekto kuratorių ir koordinatorių komanda – Laura Garbštienė, Danutė Gambickaitė, Lina Rukevičiūtė, Indrė Liškauskaitė.

Daugeliui gerai žinoma kaimo autoparduotuvė arba „lavkė“ paprastai reguliariai aprūpina atokių kaimų gyventojus būtiniausiais maisto produktais, o pačios „lavkės“ atvykimas jiems taip pat yra proga susirinkti, pasikalbėti. „Lėtoje smėlėtoje ekspedicijoje“ keliaujančios „lavkės“ idėją menininkai pritaikė rinkdami medžiagą savo kūriniams, juos kurdami bei pristatydami atokių vietovių gyventojams Šilų Dzūkijos apylinkėse, aplankydami Kabelių, Marcinkonių, Musteikos, Piesčių, Daržinėlės, Šklėrių, Grybaulios, Ašašnykų ir kitus kaimus. Kūrėjus konsultavo aktyvūs vietos gyventojai – gamtos gėrybių rinkėjai, biodinaminių ūkių ūkininkai, botanikai, gamtininkai, kraštotyrininkai, bitininkai, žoliautojai, amatininkai, visuomenininkai.

Ekspedicijos vyko birželio-spalio mėnesiais, jose dalyvavę menininkai kiekvienas rezidavo ir Šilų Dzūkijos maršrutais keliavo po 1-2 mėnesius. Ekspedicijų metu surinkta medžiaga ir sukurti kūriniai buvo pristatyti vietos gyventojams keliaujant atokių gyvenviečių maršrutais, taip pat baigiamajame renginyje Kabelių kaime Varėnos rajone 2021 m. spalio 30 d.

„Tai buvo išties iššūkių metas. Pirmą kartą važiavau kone per visą Lietuvą mašina, kurią valdyti ne itin mokėjau. Šildytis malkomis taip pat iki tol neteko. Šulinio vanduo, rytinis drebulys tikrai įsiminė. Bet prie visko įpranti, įgundi suktis, ir gamtos grožis, žmonių gerumas viską atsveria. Gilų įspūdį paliko bendruomeniškumo jausmas gyvenant kaime. Jau po mėnesio maniau, kad visus pažįstu ir visi pažįsta mane.“ – prisimena ekspedicijose dalyvavusi menininkė Gabrielė Vetkinaitė. Daugiau įspūdžių apie įvykius ir nutikimus Šilų Dzūkijoje galima bus išgirsti tiesiai iš pačių kūrėjų projekto pristatymo Vilniuje metu.

Pristatymo data ir laikas: 2021 m. gruodžio 7 d. 18 val.

Vieta: kultūros kompleksas SODAS 2123, Vitebsko g. 23, Vilnius (II a. renginių holas)

Renginio lankymui reikalingas galimybių pasas ir registracija, nuoroda registruotis.

Ekspedicijas rengia VšĮ „Verpėjos“ bendradarbiaudama su partneriais – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, Marcinkonių daugiafunkciniu centru, Varėnos kultūros centru.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Nuotraukos autorius Vitalij Červiakov.

www.verpejos.lt