Serbijos avangardo menininkų paroda Kauno fotografijos galerijoje

Nuo sausio 23 d. 11 val. Kauno fotografijos galerijoje veiks grupinė Serbijos avangardo ir neoavangardo menininkų paroda „Unstable Practices“ („Nestabilios praktikos“).

Parodoje pristatomi kintančių ir emancipacinių meno praktikų Novi Sade pavyzdžiai – nuo neoavangardo iki šiuolaikinio medijų ir postmedijų meno. Parodos atspirties taškas – naujųjų medijų centro „Kuda.org“ projektas „Trajni čas umetnosti“ („Neišsenkantis meno laikas“), kuriuo siekiama sudaryti Novi Sado (meno) istorijos žemėlapį, pristatyti veikėjų ir nuorodų tinklą, menines, socialines ir politines teorijas bei praktikas, turėjusias įtakos 6-ojo ir 7-ojo dešimtmečių Novi Sado neoavangardo scenai.

Avangardo procesai – kaip meninio eksperimento, naujovių, progresyvumo, angažuotumo ir meninės raiškos laisvės iniciatyvos – ženklino Novi Sado meno ir socialinę istoriją. Keldami tokius klausimus, kaip vietos vertybių išsaugojimas, jų matomumas ir sąsajos su panašiomis, svarbiomis meninėmis veiklomis regioninėje ir tarptautinėje kultūrinėje erdvėje, jie taip pat skatino ieškoti sąsajų su šiuolaikinėmis medijų ir postmedijų praktikomis. Šie meniniai procesai kviečia iš naujo apsvarstyti konkretaus socialinio konteksto įtaką meno scenos raidai, institucijų ir socialinės sistemos santykį su kritinėmis, nestabiliomis ir emancipacinėmis koncepcijomis, privačios ir viešosios erdvių prigimtį bei tai, kaip susijusios vietinė, regioninė ir tarptautinė muzikos scenos.

Eksponuojamų kūrinių autoriai: Apsolutno, Arhiva ateljea DT20, naujųjų medijų centras „_kuda.org“, Aleksandar Davić, Doplgenger, Čedomir Drča, Slobodan Tišma, Grupa KÔD, Grupa KÔD & prijatelji, Vladan Joler, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Novosadska gradska komuna, Bogdanka Poznanović, Judita Šalgo, Predrag Šiđanin, Draga Vojvodić.

Parodos ir ją lydinčių renginių kuratorių komanda: Sanja Kojić Mladenov, Agnė Narušytė, Zoran Pantelić, Gintaras Zinkevičius.

Ekspozicijoje pristatomi kūriniai iš Voivodinos šiuolaikinio meno muziejaus, naujųjų medijų centro „Kuda.org“ bei Novi Sade rengiamų ir kuruojamų parodų.

Paroda veiks iki vasario 27 d.

Paroda yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ir „Novi Sadas – Europos kultūros sostinė 2022“ programų dalis.