18-likiniai “Minimal Mondays”

Šį vakarą aštuonioliktą gimtadienį švenčia seniausia aktyvi renginių serija Lietuvoje — „Minimal Mondays“. Šventė, kurioje gros net aštuoniolika didžėjų, tarp kurių ir Detroito legenda DJ Stingray 313, vyks kultūrai ir elektroninei muzikai dedikuotoje erdvėje „gallery 1986“ (Kauno g. 32). Prieš šį ypatingą vakarą „Minimal Mondays“ įkūrėjas Nerijus Damaševičius sutiko plačiau papasakoti apie legendinę pirmadieninę elektroninės muzikos renginių seriją.

Per 18 metų kūdikis užauga į pilnametį. Tai — labai garbus amžius projektui. Kaip jaučiatės kuruodami turbūt seniausiai operuojančią renginių seriją Lietuvoje?

Jaučiamės lyg vaiką į suaugusiųjų pasaulį išleidžiantys. Esame dėkingi visiems prisidėjusiems, grojusiems, klausiusiems ir šokusiems. Labai laukiame šio vakaro, nes galėsime gimtadienį atšvęsti drauge su didžiule komanda, mano manymu, geriausioje Vilniaus vietoje.

Per šiuos metus buvo visko — sėkmių bei kuriozų, įsimintinų akimirkų. Gal galėtumėte išskirti renginius, kurie turėjo didžiausią reikšmę tiek jums, tiek Minimal Mondays raidai?

Įsimintiniausi pirmadieniai buvo bare „Satta“, kai pavyzdžiui ant mažytės scenos pavyko sutalpinti net septynis gyvai grojančius muzikantus. Arba kai žmonės susirinkdavo paklausyti Girnų Giesmių žiemą, o lauke -28C. Taip pat įsiminė pirmadienis, kuomet atlikėjo Jimmy Edgar pasirodymui po visą Lietuvą teko ieškoti išskirtinio vintažinio sintezatoriaus, o atvykus – jis pranešė, kad visgi to ilgai ieškoto sintezatoriaus jam neprireiks ir jis „pagros dj setuką“. Na, o stipriausi pokyčiai įvyko ir „Minimal Mondays“ nusidažė kitomis spalvomis, kai atsirado galimybė daryti koncertus ant „Vasaros Terasos“ scenos – tiesiog pasikeitė mastelis.

Kas atsirado anksčiau — Minimal Mondays serija ar renginių organizatorius minimal.lt, po kurio vardu Jūs net 13 metų organizavote festivalį Sūpynės ir eilę kitų renginių? Kuo jie susiję?

Pirma atsirado „Minimal Mondays”, o paskui susikūrė ir VšĮ. „minimal.lt“ – tai lyg suartas laukas, į kurį susodinome įvairius dalykus – „Sūpynės“, „COSMOS“, „Black Wave“, „Moon Safari“, „Grid“, „+++“, radijo laidos, leidyba, įvairios kolaboracijos. Viską sieja bendra komanda, kuri, žinoma, metams bėgant kito, tačiau bendra vizija, meilė muzikai, menui ir kokybiškiems renginiams – išliko.

Pirmadienis tokia neįprasta diena vakarėlių serijai, kodėl pasirinkote būtent ją?

Visiškai netyčia šią seriją pradėjome savaitės pradžioje kaip vietą susitikti po darbų ir mėgaujantis ramesne, minimalesne muzika. Prilipo, tad ir liko. Manau, kad bet kurią savaitės dieną galima prisijaukinti ir ypač malonu, kai pavyksta tokią atšiaurią.

Pastaruoju metu serija rado savo namus Islandijos gatvėje įsikūrusiame Opium klube, bet Minimal Mondays pakeitė bent kelias lokacijas. Kur dar ši serija vyko?

2004 metais – „Stereo45“, 2005 metais – „Intro“, 2006 metais – „Cozy“, 2007 metais – „Ibish Lounge“, 2008 metais – „Funky Munky“, 2009 metais – „Satta“. Taip pat „ŠMC kavinėje“, Vienuolyno kieme, „Plum Bum Bar“, „Studio 9“, „Kablyje“. Ilgiausiai vyko ir vasaros sezonais tebevyksta „Vasaros Terasoje“.

Simboliška, kad gimtadienį švęsite su 18 atlikėjų, o pasveikinti Minimal Mondays atvyksta ir Detroito legenda DJ Stingray 313. Kokiu principu atsirenkinėjate atlikėjus tiek į seriją, tiek į gimtadienį? Kuo įspūdingas bus šis pasirodymas?

Ieškojome atlikėjo, kuris panašaus į mus, o DJ Stingray 313 aktyvus šiame lauke daug ilgiau. Ir klasikinis, ir modernus, buvęs „Drexciya“ pakeleivis iš Detroito, miesto, kuris kiekvienam besidominčiam elektronine muzika yra kultinė vieta. Sherard Ingram pseudonimu DJ Stingray 313 tikrąja to žodžio prasme yra muzikos legenda.

Atsakant į antrą klausimo dalį – į kassavaitinius renginius gali papulti visi, kurie domisi ir kuria elektroninę muziką. Tai yra pagrindinis kriterijus, pagal kurį vyksta atranka ir atlikėjai yra kviečiami prisijungti. Aštuoniolikto gimtadienio šventėje pasirodys „Minimal Mondays“ komanda ir keletas rezidentų. Žinoma, jei bandytume sutalipnti visus grojusius per aštuonioliką metų – reikėtų organizuoti festivalį.

Plačiau apie renginį