Metalinio industrial inovatorius Author&Punisher Vilniuje

Balandžio 13 d. „Gallery 1986“ Vilniuje pasirodys vienas inovatyviausių sunkiosios muzikos kūrėjų Tristan Shone, kurio vieno žmogaus projektas Author & Punisher padarė stiprią įtaką sunkiosios muzikos raidai. Per beveik du projekto gyvavimo dešimtmečius sukurti devyni albumai daugelį melomanų suintrigavo savo futuristinių garsų hiperfiziškumu. Kiekviename albume žemuose gaudesiuose akcentuojami grėsmingi tonai ir distopiška įtampa, maniakiškas metodiškumas Author & Punisher pavertė įžymybe ne tik eksperimentinės muzikos ir noise’o, bet ir metalo gerbėjų gretose. Turavęs su tokiomis sunkiosios muzikos žvaigždėmis kaip Godflesh, Neurosis, The Body, Cattle Decapitation, Lingua Ignota bei Tool, Author & Punisher į Lietuvą atvyksta pirmą kartą.

2004 m. San Diege užgimusio projekto pasirodyme ant scenos nepamatysime nieko panašaus į standartinę roko grupės įrangą, tačiau išvysime tiek pat ar net daugiau metalo, konkrečiau – garso mašinų iš aliuminio, geležies ir vario. Author & Punisher signatūrinės mašinos konstruoja įžūlų ir naują, autentišką audio aparatą, kuris replikuoja įvairius industrinius garsus. Projekto autorius dažnai yra įvardijamas avangardo audioskulptoriumi, muzika sujungiančiu žmogų ir mašiną į vieną lydinį. Pagal išsilavinimą mechanikos inžinierius ir skulptorius, taip pat d.i.y. (pasidaryk pats) etikos šalininkas Shone savo kuriamai muzikai skirtas ir šiandien jį garsinančias mašinas projektuoja ir gamina pats. Instrumentai-valdikliai, vadinami „Drone“ ir „Dub“ mašinomis, patys iš savęs yra meno kūriniai, kurių konstrukcijose įkliuvęs atlikėjas tampa žmogumi-mašina. Nemažai projekte naudojamų mašinų yra fiziškai dėvimos, užgriozdinančios atlikėjo galūnes arba kaip nors kitaip trukdančios žmogaus mobilumui. Gyvas Author & Punisher pasirodymas tampa nepamirštamu performansu, kuriame žmogus, siekiantis tapti kiborgu grumiasi su kiborgu, siekiančiu išlikti žmogumi.

Robotiška Author & Punisher elektronika sugeba įnešti naujų vėjų net ir po beveik dvidešimties metų. 2020 m. prasidėjusią globalinę pandemiją Shone išnaudojo kontempliacijai, kurios metu jis atrado savo balsą ir nusprendė į garso sluoksnius įtraukti daugiau melodijos, kuri sukuria stiprų kontrastą ir kontraintuityviai paverčia muziką sunkesne. Tam jis sukūrė tris naujas mechanizuotas kaukes, pavadinimais „Mute“, „Dither“ ir „Gate“. Kitaip nei ankstesnės jo mašinos, atliekančios fizinę MIDI valdiklių funkciją, kaukės pačios formuoja atlikėjo balsą pasirodymuose

Naujausias, šių metų vasario 11 d. išleistas albumas „Krüller“, įrašytas drauge su Tool nariais, pasižymi melodiškai stipriausiomis kompozicijomis per visą Author & Punisher diskografiją. Stipriai jaučiama Godflesh ir Scorn disonansų įtaka, tačiau tai augmentuojama šiurpiais, „Blade Runner“ primenančiais sintezatoriais. Taip pat „ Krüller“ albume, kaip ir gyvuose pasirodymuose pirmą kartą įtraukiamos tikros gitaros, pulsuojančios asmenybe ir sukuriančios galingas emocines akimirkas. „Krüller“ sušildo nostalgiška ir žmogiška praeitimi, tačiau pranašauja posthumanistinės ateities vėsą, kurioje mašinos jau veikia be žmonių.

Naujausio Author & Punisher albumo pristatymą apšildys vietinis muzikinis ir vizualinis projektas Motina. Avangardinės elektronikos grupė 2019 m. išleido savo debiutinį albumą „You Will Be Recorded“, kuris neliko nepastebėtas lokalių eksperimentinės muzikos entuziastų. Besisemianti įkvėpimo iš psichodelikos, shoegaze, free jazz ir industrial žanrų, Motina siekia išprovokuoti stiprią klausytojo reakciją ir intensyvias emocijas, suteikti audiovizualinės informacijos perviršį.

Išankstiniai bilietai iki pat koncerto dienos