Eksperimentinės muzikos festivalio „Skaņu mežs“ 20-metis ir išskirtinė programa

Vienoje žymiausių Rygos muzikos salių „Hanzas Perons“ rugsėjo 23-24 dienomis skambės nauji atradimai ir eksperimentinės muzikos garsai. Net dvidešimt metų skaičiuojantis festivalis kaimyninėje šalyje kviečia apsilankyti Latvijos širdyje ir atrasti daug naujo šviežio skambesio ir muzikos profesionalų iš įvairių šalių.

Praėjusiais metais Čikagos muzikos kritikas Billas Meyeris apibūdino „Skaņu mežs“ (liet. Garsų mišką) kaip pasaulinio lygio eksperimentinės muzikos festivalį. Estijos kritikas ir aktyvistas Artemy Troitsky pabrėžė, kad „Skaņu mežs” yra pavyzdys, kuris stebina ir įkvepia. […] Latvijos muzikos mylėtojams labai pasisekė. Per pastaruosius 20 metų „Skaņu mežs“ nuolat pristatė mums įvairiausių šiuolaikinės muzikos žanrų pokyčius”. Tarp šių metų pagrindinių žvaigždžių – eksperimentinė hip hopo grupė iš Los Andželo „Clipping“, prodiuserių duetas „Space Afrika“, gerai žinomas avangardinės muzikos kompozitorius Peteris Ablingeris ir daug kitų.

Clipping“ pagrindinis veidas Daveedas Diggsas – aktorius, dainų kūrėjas ir „Tony“ ir „Grammy“ apdovanojimų laureatas, savyje turintis daugybę talento ir jėgos, kurią spėjo pastebėti visi kritikai. Juos myli net ir tie snobai, kurie nemėgsta jokios muzikos. „Clipping“ kuria savitą provokuojantį ir triukšmingą pasaulį. Pasak leidinio „Rolling Stone“, grupė – talentingi muzikantai ir kartu įžūlūs triukšmingos hiphopo istorijos kūrėjai, ieškantys novatoriškų būdų tobulinti repą“.

Space Afrika“ – duetas iš Mančesterio ir Berlyno. Projekto smegenys – Joshua Inyang ir Joshua Reid, du geri draugai, kurie 20 metų praleido kartu klausydami muzikos ir įkūrę „Space Afrika“. Jie kuria šiuolaikinio miesto ritmo ir kasdienybės garsą, besiliejantį su ambient muzika, Detroito techno ir net 1990-ųjų Šefildo IDM muzika. Dueto garsą ir estetiką įkvepia Šiaurės Vakarų Londono pramoninė architektūra.

Vienas pagrindinių festivalio svečių – austrų-vokiečių kompozitorius ir dirigentas Peteris Ablingeris yra tikra savo žanro legenda. Savo kūryba jis skatina mūsų ausį abejoti tuo, ką girdime. Peterio muzikoje gausu kultūrinių nuorodų, griežtų ir abstrakčių elektronikos kompozicijų ir ironiškų performansų, kuriais kompozitorius mūsų klausia, kas yra tik triukšmas ir kada jis tampa muzika? P. Ablingeris festivalyje pasirodys kartu su smuiko profesionale Biliana Voutchkova.

Festivalyje žiūrovai taip pat išgirs jauną ir kylančią Japonijos atlikėją Yuko Araki, maišančią techno ir elektronikos garsus, vieną profesionaliausių ir greičiausiai kylančių džiazo kvartetų Ahmed (أحمد) iš Didžiosios Britanijos, britų ir iraniečių soprano Alya Al-Sultani ir patefono improvizatorės bei garso menininkės Mariam Rezaei duetą, prie kurių programoje prisijungs indų kilmės amerikiečių vokalistės Amirtha Kidambi ir būgnininko Matt Evans duetas, taip pat pasirodys ir Peru gimusi eksperimentinė dainininkė M. Caye Castagneto, jungianti lotynų ritmus ir eksperimentinę pop muziką.

Rugsėjo 16 d. 18:00 val. atnaujintame Rygos Āgenskalno turguje vyks nemokamas festivalio atidarymo koncertas. Jame pasirodys iraniečių muzikantas Ata Ebtekaras, dar žinomas Sote pseudonimu, būgnininko Chriso Corsano ir saksofonininkės Lotte Anker duetas, ukrainiečių elektroninės muzikos prodiuseris NFNR (Neither Famous Nor Rich) ir Kanų kino festivalio apdovanojimus pelnęs filmų kompozitorius Martinas Wheeleris. Renginį vainikuos Latvijos elektroninės muzikos projekto Andris Indāns naujas kūrinys „Gas of Latvia“.

Vienos dienos festivalio bilieto kaina – 20 EUR, dviejų dienų – 30 EUR. Bilietai parduodami „Bilietai LT” kasose ir bilietai.lt puslapyje.

Pilna programa ir daugiau informacijos: www.skanumezs.lv