„Reeperbahn Festival“ Hamburge Lietuvą atstovavo dainininkė Rūta MUR

Vasarai pasibaigus muzikos festivaliai anaiptol nesustojo. Vienas tokių, kone didžiausias muzikos mainų festivalis Europoje „Reeperbahn Festival“ šiemet vyko rugsėjo 21-24 d. Hamburge. Lietuvos muzikos sceną jame atstovavo stipraus balso dainininkė ir muzikos kūrėja Rūta MUR.

Jau septynioliktą kartą vykęs tarptautinis festivalis „Reeperbahn Festival“ šiemet sulaukė net 41,000 lankytojų. Iš viso surengta apie 400 koncertų, kuriuose pasirodė itin įvairūs atlikėjai iš daugiau nei 40 šalių.

Lietuvos atlikėja Rūta MUR buvo pakviesta groti festivalio „CEEntral party“ renginyje. Jį išvien organizuoja Centrinės ir Rytų Europos šalys, siekdamos pelnyti kuo daugiau tarptautinio dėmesio ir išvengti tarpusavio konkurencijos.

Savo koncertą antrąjį festivalio vakarą surengusi istoriniame Reeperbahno klube „Thomas Read“ Rūta dalinasi įspūdžiais: „Apie festivalį nedaug žinojau, o nuvykusi stebėjausi, kad tai išties didelio mąsto renginys. Pats koncertas pavyko puikiai, džiaugiausi galėdama būti jo dalimi. Galbūt ateity pasimatys ir to vaisiai.“

Pasak atlikėjos, su kiekvienu pasirodymu užsienyje ji jaučiasi vis tvirčiau, o jaudulys prieš koncertą aplanko retai: „Lipdama ant scenos žinau, ką noriu duoti tą vakarą. Tad ir šiame festivalyje tiksliai žinojau savo tikslą ir lūkesčius.“

Į visoje Europoje gerai žinomo festivalio koncertus renkasi ne tik muzikos mylėtojai, tačiau suvažiuoja ir šimtai muzikos verslo profesionalų, festivalių organizatorių, vadybininkų bei įrašų kampanijų atstovų. Tai – puiki proga profesionaliems mūsų šalies muzikantams prisistatyti bei drąsiai konkuruoti tarptautinėje rinkoje.

Panašu, jog tai puikiai pavyko Rūtai MUR – jos pasirodymu susižavėję Estijos radijo stoties Raadio 2 atstovai ketina surengti dainininkės pasirodymą savo scenoje, Tallinn Music Week festivalyje.

Tiesa, po renginio „Reeperbahn Festival“ rėmais talpinama ne tik gausybė aktualiausių Europos atlikėjų muzikinių pasirodymų. Kaip ir kasmet, renginio metu vyko ir generalinė Europos muzikos eksporto organizacijas vienijančio tinklo EMEE asamblėja, kurioje dalyvavo ir Lietuvos muzikos verslo asociacijos, priklausančios šiam tinklui nuo 2017 m., atstovai.

Festivalio metu taip pat surengti naujausių filmų, literatūros pristatymai, gausi konferencijos programa bei kontaktų vakarai, kuriuose susirenka muzikos industrijos profesionalai iš viso pasaulio.

New Nostalgia žanro atstovė, klajonių melancholijoje ir portugališkajame saudade nevengianti Rūta MUR pasakoja, jog labiausiai iš šios muzikinės kelionės atminty išliks hedonistinė Reeperbahn gatvės atmosfera: „Dar niekur neteko matyti taip aktualizuoto kūniškųjų malonumų kulto“, – sako atlikėja.

Kaip ir kasmet, Lietuvos atstovų dalyvavimą Reeperbahn festivalyje koordinavo Lietuvos muzikos verslo asociacija, kurios veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Dalyvavimą šiame renginyje iš dalies finansavo ir Lietuvos kultūros institutas.

Eksporto skatinimas – viena iš kertinių Lietuvos muzikos verslo asociacijos veiklų. Primename, kad šiuo metu Lietuvos muzikantai gali aplikuoti dėl pasirodymo „MENT Ljubljana“ festivalyje – 2023 m. jame planuojamas „Baltic focus”, kurio dėka galimybę pasirodyti ten turės daugiau mūsų šalies muzikantų, nei įprastai. Teikti paraiškas iki spalio 1 d. galima čia.