LNDT spektaklis „Sirenų tyla“ išvyksta į tarptautinį festivalį Dresdene

Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Sirenų tyla“ (rež. Laura Kutkaitė) pakviestas į tarptautinį Europos jaunųjų režisierių festivalį „Fast Forward“. Dresdene, Vokietijoje, vykstantis festivalis skirtas pristatyti ryškiausius jaunų teatro kūrėjų darbus, todėl „Sirenų tylos“ komanda šį kvietimą priima kaip savo kūrybos įvertinimą.

Daugiau nei dešimtmetį vykstantis „Fast Forward“ yra skirtas atrasti ir pristatyti pradedančių Europos režisierių darbus, atspindėti naujas šiuolaikinio teatro tendencijas, aptarti ateities vizijas. Festivalis kasmet vyksta lapkričio viduryje ir trunka keturias dienas.

Šiemet bus pristatyti jaunųjų menininkų iš Vengrijos, Švedijos, Austrijos, Ispanijos, Belgijos, Serbijos ir Lietuvos darbai. Visi jie dalyvauja konkursinėje programoje. 2015 m. šiame festivalyje rodyta Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės opera „Geros dienos“ pelnė pagrindinį festivalio prizą. 2018 m. „Fast Forward“ programoje pristatytas Kamilės Gudmonaitės spektaklis „Keturi“.

„Birželį „Sirenų tylos“ premjeroje viešėjo Charlotte Orti, šio festivalio programos sudarytoja. Po vienos iš premjerų susitikome su ja kavos, ji išreiškė susidomėjimą spektakliu, o po mažiau nei savaitės gavau kvietimą „Sirenų tylą“ rodyti Dresdene. Šis kvietimas man patvirtina mano tikėjimą pasirinkta tema ir savo bei kolegų darbu. Tai yra tam tikras išorinis patvirtinimas, jog einu savo keliu ir dar vienas priminimas sau, jog kūryba nėra vieta kompromisams.

Man labai svarbus tarptautinis dialogas tarp jaunų kūrėjų. Nuo pat pirmų studijų metų stengiausi išvykti į visas įmanomas dirbtuves, seminarus ar paskaitas užsienyje. Iš esmės tai ir buvo tikroji mano teatro mokykla. Manau, jog tai mano kūrybai jau dabar atsipirko su kaupu. Tikiuosi, jog ir šiame festivalyje įgysiu naujų įdomių kūrybinių pažinčių. Keliaudama su savo kūryba svetur geriausiai suprantu, jog svarbiausia – žmogiškas kontaktas“, – sako režisierė Laura Kutkaitė.

Spektaklyje „Sirenų tyla“ atskleidžiamos #MeToo istorijos teatro lauke. Pozuodamos ant uolos ir laukdamos „didžiojo Odisėjo“, keturios aktorės atidaro savo salos teatrą ir pasakoja tikras istorijas iš savo bei kitų Lietuvos menininkių kūrybinių procesų. Jos nepraleidžia nė vienos tamsios smulkmenos – net tarpusavio konkurencijos – ir kartu vaidina teatrą: su kostiumais ir grimu, su garsu ir šviesa, su karčiu humoru, aistra, pažeidžiamumu ir dėl daugybės priežasčių.

Tragikomiškame spektaklyje vaidina aktorės Gerda Čiuraitė, Rimantė Valiukaitė, Toma Vaškevičiūtė, Aistė Zabotkaitė, Jūratė Vilūnaitė, kartu su dramaturge Tekle Kavtaradze sukūrusios tekstą spektakliui. „Sirenų tyla“ festivalyje „Fast Forward“ bus parodyta du kartus: lapkričio 12 ir 13 dienomis.

Festivalio organizatoriai mano, kad šiemet jaunųjų teatro kūrėjų balsai ir ateities nuojautos kūriniuose svarbūs kaip niekuomet: „2022 m. Europos jaunųjų režisierių festivalis atrodo kaip niekada drąsus ir aktualus. Dėl tebesitęsiančios pasaulinės Corona pandemijos, Rusijos karo ES narystės siekiančioje Ukrainoje ir po jo gresiančios energetikos krizės beveik savaime suprantamas ankstesnių „Fast Forward“ metų kosmopolitizmas atrodo išblėsęs. Visame žemyne jaunieji menininkai susiduria su neaiškia ateitimi. Skubiai sprendžiami egzistenciniai klausimai, susiję su ekonominiais, socialiniais ir ekologiniais meno pagrindais. Kokius atsakymus gali pasiūlyti jaunieji Europos teatro kūrėjai?

Festivalis „Fast Forward 2022“ leis išgirsti jaunosios kartos meninius balsus šiuo skirtingų interesų konflikto laikotarpiu – tikiuosi, kad jis sulauks daug dėmesio!“ – teigia dr. David Klein, Dresdeno Kultūros ir paveldo apsaugos tarnybos vadovas.

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre spektaklis „Sirenų tyla“ bus rodomas gruodžio 2 ir 3 dienomis.