Naujo Leonardo Pilkausko albumo „How Deep Is Her Voice” pristatymas

Renginių gausa Vilniuje kartais gali išblaškyti, tad svarbu atrasti ypatingus, specialius koncertus. Vienas tokių vyks lapkričio 25 dieną džiazo klube „Jazz Cellar”. Saksofonininkas Leonardas Pilkauskas pristato albumą „How Deep Is Her Voice”, kurį penktadienį gyvai sugros jo suburtas „Birthday” septetas su ypatingais vakaro svečiais iš Nyderlandų – vokaliste Egle Petrošiūte ir trombonininku Augustinu Ališausku.

Leonardas ne tik groja, bet yra kompozitorius, aranžuotojas, orkestruotojas, pedagogas. Šiandien jis – vienas produktyviausių orkestruotojų ir aranžuotojų: per metus paruošia per 100 įvairių kompozicinių darbų – orkestruočių, aranžuočių, kompozicijų, fonogramų. Aktyvus Lietuvos ir užsienio džiazo muzikos scenoje nuo 2006 metų, L. Pilkauskas yra baigęs prestižines studijas Karališkoje Hagos ir Amsterdamo konservatorijose.

Naujame albume pasitelkta daugiau fantazijos balsui

„Albumo „How Deep Is Her Voice” pavadinimas yra garsios Irvingo Berlino dainos „How Deep Is the Ocean” pavadinimo parafrazė. Rinkinyje nerasime nė vieno šio autoriaus kūrinio bei apskritai jokio kito džiazo standarto, jis visas sudarytas iš naujos originalios Leonardo Pilkausko muzikos, tačiau tokia nuoroda aiškiai atskleidžia klausytojui, kad turinys išauga iš džiazo patirties, žinių ir priemonių spektro, o sykiu – kad autoriaus idealas šiuo atveju yra paprasta, pamatinė, natūrali forma – daina, melodija. Tobulas jos atskleidėjas yra balsas,“ – sako muzikos apžvalgininkė Laima Slepkovaitė.

„How Deep Is Her Voice” įcentrina žmogaus balsą, kaip gražiausią egzistuojantį instrumentą ir unikalios savasties atspindį, bet daro tai kitaip, negu galima būtų tikėtis: idėja įgyvendinta pasitelkus daugiau fantazijos nei paprasčiausiu gražių balsų ekspozicijos keliu.

Scenoje gros aukščiausio lygio džiazo muzikantų kolektyvas

Balsas yra albumo tema. Tačiau tik pusė albumo takelių yra vokaliniai. Nė vienai dainininkei – Vilijai Matačiūnaitei, Egidijai Mačiulytei, Eglei Petrošiūtei ar Gintarei Skerytei autorius nesuteikia ryškaus, akivaizdaus pjedestalo ir postūmio pademonstruoti platesnį techninį arsenalą, diapazoną ar jėgą.

Albumo pristatymo koncerte gyvai balso subtilumus atkleis virtuoziška džiazo vokalistė Eglė Petrošiūtė, ne vienerius metus gyvenanti Nyderlanduose ir Lietuvoje išgirstama retai.

Scenoje gros aukščiausio lygio Lietuvos džiazo muzikantų kolektyvas, įkvėptas bigbendo skambesio estetikos, atliekantis originalią kūrybą – savitą, pasižyminčią netikėtais kompoziciniais sprendimais: Leonardas Pilkauskas (alto saksofonas), Dominykas Vyšniauskas (fliugelhornas), Tomas Botyrius (tenoro saksofonas), Paulius Volkovas (gitara), Gediminas Stepanavičius (kontrabosas), Domantas Razmus (būgnai), Augustinas Ališauskas (trombonas).

Albumas „How Deep Is Her Voice” https://leonardaspilkauskas.bandcamp.com/, išleistas ir CD formatu, jį bus galima įsigyti renginio metu.

Pristatymo koncertas lapkričio 25 d. 20.30 val. klube „Jazz Cellar” Vilniuje.