Viena perspektyviausių Europos atlikėjų tituluojama Monikaze pristato albumą su orkestru

Naujos kartos kylanti muzikos kūrėja, atlikėja ir prodiuserė Monikaze savo skambesį atrado Bristolyje, o dabar kuria Vilniuje, Lietuvoje, kur ir gimė jos naujausias albumas „Laws of Distraction“. Albumą apie kelionę deadline’o link Monikaze įrašė kartu su kameriniu orkestru.

„Interneto ir socialinių medijų laikais pasaulis tapo mūšio lauku, kuriame visi kovoja dėl dėmesio. Tai pasiekė tokią ribą, ties kuria nebekontroliuojame savo pačių proto. Dažnai jaučiamės tokie išsiblaškę, kad darosi sunku surikiuoti mintis ir įgyvendinti įdėjas“, – pastebi atlikėja.

Kuriant šį albumą Monikaze pripažįsta, kad jai ir pačiai buvo sunku susikaupti. Todėl ji, kiek įmanoma, bandė atsiriboti nuo ją supančio pasaulio: „Teko užsidaryti ir vonioje, ir studijoje. O maždaug po pusmečio darbų išėjusi į viešumą, galima sakyti, nebemokėjau bendrauti“, – prisimena Monikaze.

Vis tik, pasak Monikazes, visas šis sudėtingas kūrybinis procesas ir įkvėpė „Laws of Distraction“. Albume pasakojama vientisa istorija, kurioje sulyg kiekviena daina tarsi atskleidžia specifinė situacija ir nuotaika, nusakanti personažo vidinę būseną jo kelionėje deadline‘o link.

Iš ne vieno kolegos Monikaze yra girdėjusi tą pačią istoriją: „Kūryba prasideda nuo bandymo susikaupti, susiplanuoti laiką, tačiau vis intensyvėjant blaškančioms aplinkybėms rutina sugriūva, apima silpnavališkumas, idėjų trūkumas. Po kurio laiko pamažu vėl įsivažiuojama, o iki termino likus kelioms dienoms viskas neišvengiamai susidėlioja į vietas.“

Albumą įrašė su orkestru

Naująjį albumą Monikaze įrašė su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru: „Vieną dieną gavau žinutę iš dirigento ir meno vadovo Modesto Barkauso, kurioje jis pagyrė mano muziką ir paskatino kurti orkestrui“. Toks palaikymas jaunąją atlikėją labai įkvėpė ir ji sukūrė „Laws of Distraction“ projektą, kurį vėliau įrašė su orkestru.

Šv. Kristoforo orkestras naujajame albume atlieka tarsi tapytojo vaidmenį kurdamas muzikines aliuzijas į tam tikrus garsus, tokius kaip klaviatūros tarškėjimas kūrinyje „www“, stiklinių dzinksėjimas – „Mingle“ arba skambantys telefonai dainoje „Time Robbers“.

Albume pasakojamos istorijos nuoseklumą sustiprina kvintų rato principu besikeičiančios tonacijos ir pamažu greitėjantis tempas. Tuo pačiu jaučiama kontrastinga nuotaikų kaita, kurią sukuria varijuojanti kūrinio faktūra ir skirtingos styginių instrumentų grojimo technikos. Vokalo melodija taip pat kinta stipriai – nuo glissando iki staccato, kuris vietomis atlieka perkusinio instrumento vaidmenį bei papildo elektroniką.

Nominuota prizui, kurį anksčiau yra laimėjusi Dua Lipa

Praėjusį mėnesį Paryžiuje vykusioje „Music Moves Europe“ ceremonijoje avant-pop muzikos kūrėja Monikaze buvo nominuota kaip viena perspektyviausių Europos atlikėjų. Ji tapo vienu iš 15 muzikos talentų, kurie varžysis dėl pagrindinio apdovanojimo kitų metų sausį vykstančiuose „Music Moves Europe“ apdovanojimuose. Anksčiau pagrindinį apdovanojimą yra laimėjusios tokios pasaulinės muzikos žvaigždės kaip Dua Lipa ar Rosalia, dainininkas Stromae ir kiti.

Lietuvė yra ne tik nominuota minėtam apdovanojimui, bet ir surengs savo pasirodymą vienoje iš „Eurosonic“ scenų, Olandijoje. Į šį kasmetinį kylančių muzikos žvaigždžių įvykį suvažiuoja daugiau nei keturi tūkstančiai muzikos industrijos profesionalų ir dar dešimtys tūkstančių melomanų.