Naujas audioserialo „Šiaurės miestelis“ sezonas

Pas klausytojus grįžta pamėgtas audioserialas „Šiaurės miestelis“. Pagal Teklės Kavtaradzės ir Birutės Kapustinskaitės scenarijų kuriamo radijo serialo apie šiuolaikinius trisdešimtmečius kūrėjai pristato trečiąjį sezoną, kuriame susitiks pirmojo ir antrojo sezonų veikėjai. Serialas bus transliuojamas nuo gruodžio 12 d. kasdien 12 val. „StartFM“ eteryje ir populiariausiose tinklalaidžių platformose. Vaidmenis šį sezoną kuria Gelminė Glemžaitė, Laurynas Jurgelis, Šarūnas Zenkevičius, Severina Špakovska, Jūratė Vilūnaitė, Aistė Zabotkaitė, Raminta Naujanytė-Bjelle ir kiti.

Trečiajame sezone pagrindinė veikėja Marija, kurią įgarsino Gelminė Glemžaitė, studijuoja Niujorke ir per atstumą draugauja su jos bute Vilniuje likusiu Luku (akt. Laurynas Jurgelis). Amerikoje Mariją lankanti mama praneša netikėta žinią – ji skiriasi su tėvu. Marija bando taikyti tėvus ir spręsti savo ir Luko santykių bėdas, kylančias iš didelio ilgesio, o kartais – pavydo. Jonas su Ona gyvena Filipinuose. Į egzotišką šalį jie sukviečia visus senus draugus, norėdami pranešti svarbią naujieną. Labiausiai žinia nustebina Luką.

Atviri, juokingi, kartais labai „užknisantys“, o kartais – itin jautrūs. Gerai pažįstami „Šiaurės miestelio“ herojai grįžta šiek tiek subrendę, bet vis dar besiblaškantys tarp svarbių gyvenimo sprendimų ir suvokimų. Kaip išmokti būti laimingiems?

„Šiaurės miestelis“ yra ryškiausias ir ilgiausiais vykdomas audioteatro „Bilietų nėra“ projektas. Nuo 2015 m. vystomas serialas yra skirtas jaunai auditorijai, o savo radijo teatrui neįprastu formatu, jaunatvišku turiniu, audiofilmo elementais bei šiuolaikiška sklaidos forma tapo analogų audioteatre neturinčiu projektu ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje“, – teigia „Šiaurės miestelio“ prodiuserė Rasa Kregždaitė.

Pirmasis „Šiaurės miestelio“ sezonas Didžiosios Britanijos tarptautiniame radijo teatro festivalyje užėmė IV-V vietą, buvo įtraukas į prestižinio televizijos, radijo ir skaitmeninių medijų festivalio „Prix Europa“ konkursinę programą, antrasis sezonas radijo ir televizijos laidų konkurse „Pragiedruliai“ pelnė geriausios 2020 m. radijo teatro laidos apdovanojimą, 2021 m. spalio mėnesį projektas buvo pristatytas prestižiniame festivalyje „Prix Europa“.

„Pirmas ir antras sezonai gana mažai susiję tarpusavyje, o trečiajame visi personažai susijungia. Kalbant apie temas – jų labai daug ir įvairių – nuo skyrybų iki rimtų įsipareigojimų, nuo impulsyvių konfliktų iki įsisenėjusių ydų. Galima sakyti, kad trečiasis sezonas labai subrendęs, nes ir personažai yra subrendę ir pasikeitę, ne tokie lengvabūdiški kaip pirmajame sezone. Jie ieško atsakymų į gilesnius, prasmingesnius klausimus. Atsiranda noras įsipareigoti ir noras, kad kitas įsipareigotų. Laisvė ir nepriklausomybė nebeturi tokios vertės kaip anksčiau. Visgi yra ir daug nesusikalbėjimo, iš to kylančių nesutarimų“, – svarbiausias temas pristato „Šiaurės miestelio“ režisierius Ričardas Matačius.

Trečiajame sezone daug veiksmo vyksta ne Lietuvoje – Niujorke ir Filipinuose, yra keli veikėjai užsieniečiai. Aktorių šiems personažams įgarsinti audioserialo kūrėjai ieškojo JAV ir Filipinuose, nes siekė autentikos, nenorėjo, kad kitataučių kalbėseną imituotų lietuvių aktoriai. Audioseriale naudojama tarp poezijos, roko ir elektronikos laviruojančio atlikėjo Kristijono Ribaičio muzika.

„Nustebau, kad filipiniečiai labai gerai angliškai kalba ir neturi išskirtinio akcento. Nuotoliniu būdu įsirašėme autentiškus įrašus. O kalbant apie vietinius aktorius, tai man labai džiugu, kad jie taip entuziastingai reaguoja į šį projektą. Aktoriai laukia naujo sezono ir vis klausinėja, kada pasirodys naujos serijos. Diskutuoja, aptarinėja scenarijų, domisi ne tik savo kuriamais personažais, bet ir kitų veikėjų istorijomis, kur jos pakrypo, kaip vystosi veiksmas“, – pasakoja R. Matačius.

Prie kiekvieno „Šiaurės miestelio“ sezono kūrimo prisideda ne mažiau nei dvidešimt įvairių sričių menininkų – dramaturgės, garso režisieriai, aktoriai, kompozitoriai, vizualiosios medžiagos dailininkai ir kt. „Labai džiaugiuosi, kad dauguma jų su serialu keliauja per visus jo kūrimo etapus, per visus sezonus. Šis projektas tarsi atspindi kūrybinės komandos profesinį augimą, suteikia unikalią galimybę analizuoti ir vertinti menininkų kelerių metų kūrybos virsmą to paties formato projekte“, – pasakoja prodiuserė Rasa Kregždaitė.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas bei Vilniaus miesto savivaldybė.

Audioserialas „Šiaurės miestelis“ bus transliuojamas nuo gruodžio 12 d. kasdien 12 val. „StartFM“ eteryje ir populiariausiose tinklalaidžių platformose.