Pirmąkart teikiami meno kritikos apdovanojimai kviečia nominuoti 2022-ųjų geriausius

Praėjusią savaitę Šiuolaikinio meno centras paskelbė apie pirmąkart teikiamus meno kritikos apdovanojimus. Juos steigia Šiuolaikinio meno centras, LNDM Nacionalinė dailės galerija ir šiuolaikinio meno skaitmeninis žurnalas Artnews.lt. Iniciatyvos organizatoriai skatina visus rašančius, skaitančius, žiūrinčius laidas, klausančius tinklalaides ir aktyviai besidominčius meno lauku teikti savo kandidatus apdovanojimams iki kovo 17 dienos.

Paskelbta žinia apie vizualų meną kalbančiųjų ir rašančiųjų buvo sutikta itin džiugiai. Iki šiol Lietuvoje tokių apdovanojimų nebuvo, tačiau jie labai reikalingi kaip būdas atkreipti didesnį dėmesį į tekstus apie vizualųjį meną, jų įvairovę, kokybę, autorius, meno leidinius bei patį meną. Tikimasi, kad meno kritikos apdovanojimai taps tikra švente vizualaus meno laukui.

Šiemet vizualaus meno kritikos apdovanojimai bus teikiami už 2022 m. viešai skelbtus tekstus, laidas ar iniciatyvas. Siūlyti kandidatus apdovanojimams gali visi – tiek tekstų autoriai ir leidinių redaktoriai, tiek skaitytojai, klausytojai ir žiūrovai. Apdovanojimai bus teikiami keturiose kategorijose: „Trumpoji forma“, „Ilgoji forma“, „Menininkų ir kuratorių tekstai“ bei „Metų reiškinys“. Daugiau apie kategorijas – ŠMC pranešime.

Dalyvauti apdovanojimų komisijoje pakviesti menotyrininkė, kultūros žurnalistė Jogintė Bučinskaitė, menotyrininkė, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Linara Dovydaitytė, menininkė, rašytoja, žurnalo Dailė redaktorė Aistė Kisarauskaitė, rašytojas ir kuratorius Valentinas Klimašauskas ir kuratorė, rašytoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Laima Kreivytė. Komisija vertins pasiūlytus tekstus ir iš jų išrinks trumpąjį nominantų – komisijos akimis, geriausių tekstų – sąrašą, su kuriuo kvies susipažinti skaitytojus. Premijų laimėtojus komisija rinks iš šio sąrašo. Laimėtojai bus apdovanoti piniginėmis 900 eurų vertės premijomis.

Apdovanojimai bus teikiami 2023 m. birželio 1 d. Nacionalinėje dailės galerijoje. Tai bus paskutinė didesnio meno kritikai skirto renginių ciklo dalis: balandį ir gegužę į viešas paskaitas ir dirbtuves Nacionalinėje dailės galerijoje ir ŠMC skaitykloje kvies Lietuvos ir užsienio meno kritikai, kultūros apžvalgininkai, meno leidinių redaktoriai.

Daugiau informacijos: cac.lt

Geriausius 2022 metų tekstus, laidas ir kitas iniciatyvas bei pasiūlymus metų reiškinio kategorijai kviečiama siūlyti iki kovo 17 d. (imtinai) el. paštu adresu apdovanojimai@artnews.lt.