Skulptoriaus Donato Jankausko-Duonio „Komercinė paroda Milijuons“

Šį kartą Duonis pristato pinigus. Savo pinigus!

Pinigai yra mano valandos kaina. Jie nėra vienareikšmiški. Vertė sukuriama.

Pavydžiu milijonieriams, tad susikuriu milijuoną pinigų pats. Tik gražesnius.

Kovo 16 d. 18 val., galerijoje (AV17) atidaroma Donato Jankausko-Duonio „Komercinė paroda Milijuons“. Duonio skulptūros ir instaliacijos šiuolaikinio lietuvių meno kontekste išsiskiria monumentaliomis, zoomorfinėmis figūromis, atsikartojančiu beždžionių motyvu bei nuosekliu temų tęstinumu. Humoro ir sarkazmo nestokojantys kūriniai slepia nuo lietuvių liaudies tradicijų iki šiuolaikinės populiariosios kultūros varijuojančias nuorodas. Nevengdamas autoironijos, Duonis formuoja menininko, kaip taisyklių nepaisančio bei savitą tikrovę kuriančio veikėjo įvaizdį.

„Komercinėje parodoje Milijuons“ Donatas Jankauskas galerijos patalpas užpildo savo sukurtomis kupiūromis ir pristato naują oficialią Beždžionių muziejaus valiutą. Būtent šiai parodai sukurta instaliacija suteikia galimybę trumpam panirti į Duonio kuriamą beždžionių pasaulį. Čia nesuskaičiuojamas spausdintų nulių kiekis sukuria begalybės jausmą ir suteikia galimybę pasijusti milijonieriumi. Estetinis kupiūrų pavidalas ir per amžius kitusi pinigų forma užsimena apie civilizacijos progresyvumą. Tačiau beždžionės su pinigais gali pasirodyti esančios ne tokios tolimos moderniam žmogui. Akcentuodamas kintančią pinigų vertę bei jiems suteikiamą prasmę Duonis kelia klausimus apie žmogaus prigimtį ir nusistovėjusias socialines normas. Kas paverčia žmogų milijonieriumi bei kas nustato jo valandos vertę? Kalbėdamas rimtomis temomis Duonis jas meistriškai įvelka į juoko formą ir taip valingai nepateikia aiškių atsakymų. Todėl parodoje tvyranti ironija padeda sugrįžti prie pirmykščių pradų ir pažvelgti į save su krisleliu humoro.

Donatas Jankauskas-Duonis gimė 1968 m. Sedoje. 1994 metais baigė skulptūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Aktyviai dalyvauja parodose nuo 1990 m. Lietuvoje ir užsienyje. Kuria skulptūras, skulptūrinius objektus, videomeną, instaliacijas, lėles, kostiumus teatrui, rengia menines akcijas. 1997–2000 m. organizavo gatvės meno festivalius Telšiuose. 2002 m. bendradarbiaudamas su Oskaro Koršunovo teatru spektakliui „Oidipas karalius“ sukūrė kaukes. Jo kūrinių yra įsigijęs Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, MO muziejus Vilniuje, o skulptūros yra papildžiusios ne vieną viešąją erdvę, tarp kurių Sapiegų parkas, Paupio rajonas, ŠMC kiemas ir kt. Nuo 2006 m. dėsto Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykloje. 2021 m. Savičiūnuose atidarė Beždžionių muziejų, kuriame eksponuoja surinktų ir savo sukurtų beždžionių kolekciją. Gyvena ir kuria Vilniuje.

Donato Jankausko-Duonio „Komercinė paroda Milijuons“ galerijoje (AV17) veiks iki balandžio 20 d.

Projektą dalinai finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.