Vilniaus architektūra besidomintiems – atviras kvietimas į kūrybines dirbtuves

SODAS 2123 ir Architektūros fondas kviečia suklusti architektus, urbanistus ir visus, besidominčius miestų erdvių pokyčiais. Rugsėjo 18–23 dienomis Vilniuje vyks kūrybinės dirbtuves „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“. Tai – renginys, skirtas nagrinėti miesto kasybos reiškinį (ang. urban mining) ir medžiagų pernaudojimą architektūroje.

Dirbtuvių dalyviai užsiėmimuose ir edukacinėse veiklose gilinsis į Vilniaus geologijos bei infrastruktūros specifiką, nagrinės dabar mieste veikiančią statybų sistemą ir jos dalyvius, ieškos, kaip ji galėtų keistis bei išbandys tvaraus statymo iš vietinės žemės metodus. Kūrybinių dirbtuvių užsiėmimus ves architektai iš kuidas.works, BC Architects, ROTOR ir Isora x Lozuraityte Studio for Architecture.

Dalyvių anketų organizatorių komanda laukia iki 2023 rugsėjo 11 d. 23.59 val. (Vilnius laiku) bei primena, jog dirbtuvės vyks anglų kalba. Anketą užpildyti galima paspaudus šią nuorodą: https://forms.gle/RE21WuoSP6vTgAtE8

Pasak dirbtuvių organizatorių, bėgant laikui mes pritaikome ir keičiame miestų erdves pagal turimus išteklius, žinias bei poreikius. Miestams intensyviai augant ir plečiantis, statybų sektorius keičiasi lėtai ir yra viena iš žmogaus veiklų, reikšmingiausiai prisidedančių prie neigiamų klimato kaitos padarinių. Siekdami mažinti planetą žalojantį poveikį, turime iš esmės pergalvoti, kokiais būdais kuriame architektūrą ir formuojame aplinką.

Daiktų ir medžiagų pernaudojimas ar kūrybinis perdirbimas yra vis dažniau taikoma tvaraus dizaino strategija. Veikiant mažu masteliu, ji lieka išskirtiniu pasirinkimu, turinčiu daugiau simbolinį nei praktinį poveikį. Kūrybinių dirbtuvių metu bus ieškoma atsakymų, ar galime žengti žingsnį toliau – pritaikyti cikliškumo principus architektūroje ir siekti sistemiško pokyčio kuriant fizinę aplinką?

Dirbtuves ves Taline, Briuselyje ir Vilniuje dirbantys architektai. Vieni iš iniciatorių – 2014 m. Vilniuje architektų Petro Išoros ir Onos Lozuraitytės įkurta studija „Isora x Lozuraityte Studio for Architecture“. Ypatingą dėmesį skirdami eksperimentams su medžiagomis ir konteksto analizei, IXL tyrinėja architektūrines koncepcijas, skatinančias tvarią, dialogišką ir unikalią aplinką.

Pagrindinis Estijoje įsikūrusios studijos „kuidas.works“ kolektyvo interesas – konkrečiai vietai pritaikyti žemės pagrindu sukurti statybų sprendimai. Dar viena įmonė, prisijungsianti prie dirbtuvių – „BC Architects“.  Šios kompanijos tikslas – kurti ir skleisti bioregioninį, žiedinį, estetišką, įtraukų ir menko technologijų taikymo principu pagamintą dizaino.

Briuselyje 2005 m. įkurtas daugiadisciplininis dizaino ir mokslinių tyrimų kooperatyvas „Rotor“ daugiausia dėmesio skiria medžiagų srautams ir pakartotiniam panaudojimui. Rotor“ skatina diskusijas apie išteklius, atliekas ir dėvėjimosi procesus.

Pažinti šių kampanijų darbo specifiką bei pagilinti kūrybinio perdirbimo architektūroje žinias savaitės trukmės kūrybinėse dirbtuvėse kviečiami ne tik architektai ir urbanistai, bet ir susijusių disciplinų tyrėjai, kūrėjai, studentai ir visi, mąstantys kritiškai ir siekiantys praktinių pokyčių.

Organizatoriai primena, jog studentams, dalyvausiantiems dirbtuvėse ir ruošiantiems rezultatų apibendrinimo medžiagą, bus suteikti 3 ECTS studijų kreditai.

Kūrybinių dirbtuvių anketa

Anketų laukiama iki: 2023 rugsėjo 11 d. 23.59 val. (Vilnius laiku)

Kuratorius – Martynas Germanavičius

Koordinatorė – Eglė Kliučinskaitė

Organizatorius: SODAS 2123, Architektūros fondas, VšĮ „Galerijų savaitgalis“

Partneris – VILNIUS TECH Architektūros fakultetas

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė