Ypatinga Loros Kmieliauskaitės vinilo plokštelė išleista į pasaulį

Šiuolaikinės muzikos atlikėjos bei smuikininkės Loros Kmieliauskaitės gerbėjus nuo šiandien pasieks ypatingo dizaino vinilo plokštelė „NERTI“. Šiai plokštelei unikalų viršelį rankomis nuaudė tekstilės menininkė Morta Jonynaitė.

M. Jonynaitei tokio pobūdžio bendradarbiavimas buvo pirmasis, o nuausti šimtą viršelių menininkei užtruko tris mėnesius. Jai pačiai buvo sunku patikėti, kad per tokį trumpą laiką šia lėta technika sukūrė tiek kūrinių.

„Per tuos 3 mėnesius intensyvaus audimo patapau kažkuo tarp vorės ir vienuolės, kasdien visu kūnu ir mintimis nardžiau ant staklių ištemptuose metmenyse. Jaučiau didelę atsakomybę žinodama, kad mano kūrinys klausytoją pasitiks pirmasis, tad norėjosi įtraukti, suaktyvinti pojūčius per taktiliškumą. Perklausius pirmuosius albumo kūrinių įrašus iškart įsivaizdavau, kad reaguoti į juos norėčiau ausdama“, – sakė M. Jonynaitė.

Kaip sako pati menininkė, kiekvienas viršelis – gyvas, kiekvienas skirtingas, tad nors iš pažiūros jie atrodo panašiai, įsižiūrėjus ima ryškėti tiek vizualūs skirtumai, tiek įausta nuotaika, atspindinti ir albumo kūrinių įvairovę.

Albume nugulusiuose kūriniuose randami net trijų kompozitorių – Dominyko Digimo, Christopherio Foxo ir Kaveh Mirhosseini – darbai. Šis muzikinių kūrinių rinkinys – eksperimentinės ir šiuolaikinės klasikinės muzikos lydinys, kurio pirmajame plane suskamba išstoja smuikas, apgaubtas lauko garsų įrašų, savadarbių instrumentų ritmų ir balso improvizacijų.

Kaip teigia albumo garso inžinierius Julius Aglinskas, garso režisūros aspektu darbas ties šiuo albumu buvo labai įdomus ir reikalaujantis kūrybos.

„Norint išlaikyti visą dinaminį diapazoną, garsiniu atžvilgiu neužgožti, o praplėsti kūrinyje bei interpretacijoje užkoduotą estetinę visumą, reikėjo rimtai pasukti galvą, įsiklausyti į Loros ir kompozitorių vizijas, galų gale į tai, ką kalba pats muzikos kūrinys“, – sakė J. Aglinskas.

Nuo šiandien itin riboto tiražo Loros Kmieliauskaitės plokštelę „NERTI“ užsisakyti galima agentūros „Perspective Collective“ puslapyje.

Projektą dalinai finansavo asociacija AGATA.

Lora Kmieliauskaitė aktyviai veikia ir teatro bei kino laukuose. Šiuo metu kūrėja studijuoja šiuolaikinės muzikos meno doktorantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jos muzikinė raiška apima daugybę žanrų, įskaitant eksperimentinę ir šiuolaikinę muziką.

Savo performansuose L. Kmieliauskaitė neretai taiko įvairių ne muzikinių medijų, judesio ir teatro elementus, taip pelnydama unikalios ir eksperimentuojančios menininkės reputaciją – be individualios praktikos ji taip pat aktyviai įsitraukia į kūrybinį bendradarbiavimą ir vysto performatyvumo tyrimus.

Muzikė taip pat yra viena iš šiuolaikinės muzikos ansamblio „Twenty Fingers Duo“ įkūrėjų ir atlikėjų – kartu su broliu violončelininku Arnu Kmieliausku yra išleidusi tris albumus („Performa“, „Dualitas“ ir „Two Sides: West/East“).