God Is An Astronaut

Lapkričio pabaigoje pilnas “Loftas” audringai sveikino čia pirmą kartą koncertavusius airius GOD IS AN ASTRONAUT. Panašu, klubo šeimininkai nesitikėjo tokio anšlago – besirenkant publikai buvo net atitrauktos specialiai patalpai sumažinti naudotos užuolaidos. Melomanai atkeliavo ne tik iš Vilniaus, tačiau ir iš Kauno, Alytaus ir net Klaipėdos. Panašu, airiai Lietuvoje turi nemažai gerbėjų. Koncerto organizatoriai “Charivari” prasitarė, jog jau ne pirmus metus “medžiojo” šį kolektyvą.

Grupė susikūrė Airijos šiaurėje prieš 10 metų, o pavadinimą “pasiskolino” iš filmo “Nightbreed”. Jau debiutinio albumo “The End of the Beginning”, išleisto nuosavoje “Revive records” kompanijoje, kūriniai paplito plačiai po Europą, o videoklipai netgi pasirodė “MTV” eteryje.

GOD IS AN ASTRONAUT nėra dar viena instrumentinio post roko grupė. Tai kryptingo kūrybiškumo ir bendros muzikinės vizijos suvienytas projektas, nuo pat karjeros pradžios besivadovaujantis principu kurti ir leisti tik tokią muziką, kuria jie patys tiki.

Kvartetas savo kūryboje derina ne taip jau dažnai sutinkamą muzikos stilių kombinaciją: kadaise perėję elektronikos etapą, šiuo metu muzikantai derina roko ir ambient elementus. Taikydami šią, atrodo, visiškai paprastą formulę muzikantai sugeba išgauti ir subtilius emocinius niuansus ir, netikėčiausius kontrastus tarp visiškai ramių motyvų ir triukšmingų bei dramatiškų kulminacijų. Grupės kūryboje galima užtikti tiek emo, tiek progressive, tiek space roko atgarsių.

Dėkoju, kad skyrėte laiko pokalbiui. Kaip pasisekė koncertas Vilniuje?

Buvo fantastiškas pasirodymas. Pilna salė labai entuziastingų ir energingų gerbėjų. Nuoširdžiai nustebome dėl tokio sutikimo per pirmąjį pasirodymą Lietuvoje; buvo neįtikėtina, kad tiek daug žmonių atėjo mūsų paklausyti.

Jums nepatinka, kai esate vadinami post-rock grupe. Kaip apibūdintumėte savo muziką ir stilių?

Pati sąvoka netrukdo, bet mes esame suplakami su tiek daug kitų grupių tame pseudo žanre. Mane tikrai erzina, nes tos grupės, mano manymu, dažniausiai turi labai mažai ką bendro. Manau, kai kurias jų toks suvienodinimas lygiai taip pat erzina. Mūsų klausia apie kitas to žanro grupes ir tai labai kvaila, nes mes nesekame jų. Einame savo keliu. Dar neatsirado grupė, kuri būtų sukūrusi specifinį mūsų skambesį. O panašių grupių ieškojimas apžvalgose yra tiesiog tingi žurnalistika.

Ar galite trumpai papasakoti apie dainų kūrimo procesą?

Jis skirtingas. Kartais kuriu motyvus grodamas akustine gitara. Po to studijoje pergroju juos elektrine gitara ir paįvairinu garsovaizdžiais, pridedu būgnus, bosinę gitarą ir panašiai. O kartais kuriame studijoje, pradėdami nuo garsovaizdžio, pianino ar būgnų semplo ir toliau plėtojame idėją. Mūsų naują albumą kuriu naudodamas daug neįprastų gitaros efektų. Man labiau patinka išgauti garsą iš pat pradžių, nei apdoroti jį vėliau postprodukcijoje. Rezultatai kol kas yra labai intriguojantys ir nieko dirbtino.

Kas jus įkvepia kurti muziką?

Sunku nusakyti žodžiais. Viduje yra kažkas, kas skatina kurti, kad galėtų gyventi, viską tinkamai sudėlioti. Man muzikos kūrimas yra terapinis užsiėmimas: padeda suprasti, kas esame ir mūsų vaidmenis gyvenime, kad ir kokie maži jie būtų.

10 metų muzikos versle. Kaip viskas pasikeitė per tą laiką? Kokie nauji tikslai ir iššūkiai iškilo grupei?

Man atrodo, muzikos verslas tapo tokiu verslu, kokio mes laukėme. Mūsų pradėtas naudoti „pasidaryk pats“ metodas dabar tapo pagrindine galimybe kiekvienam. Galas stambioms įrašų kompanijoms, turėjusioms monopolį šioje srityje. Tačiau pastebime įspėjamuosius ženklus, rodančius, kad viskas gali vėl pasikeisti, pvz., „Facebook“ apmokestina grupes, jeigu jos nori pranešti naujienas savo gerbėjams. Turtingos įmonės gali vėl pradėti monopolizaciją šioje srityje. Pagrindinis mūsų tikslas – baigti naują albumą. Tikimės išgarsėti plačiau ir pasiūlyti klausytojams kažką naujo ir įdomaus, koncertuoti šalyse, kuriose anksčiau niekada nesame groję bei grįžti į aplankytas šalis, tik į didesnes scenas.

Paskutinis albumas „Age of the Fifth Sun“ buvo įrašytas 2010 m. Ar dabar jį vertinate kitaip, nei tada, kai jis buvo išleistas? Ar darytumėte ką nors kitaip žvelgiant iš šiandienos perspektyvos?

Nieko nekeisčiau, jis reprezentuoja mūsų tuometinius jausmus. Niekada nežiūrim atgal, tik į priekį. Dalykus, kuriuos darytume kitaip, dedame į naują albumą, mažiau apdorotą, energingą ir eksperimentinį.

Nemažai kalbate apie planus naujam albumui. Kokias idėjas brandinate? Kada galime tikėtis jį išgirsti?

Tikimės išleisti 2013 m. balandį arba gegužį. Jau turime sukūrę 9 kūrinius, kuriais esame patenkinti. Planuojame sukurti dar 3. Idėja yra sujungti eksperimentinius garsus su pop muzikos struktūromis, 2 priešingybių sujungimas. Investavau pinigus į daugybę neįprastų gitaros efektų ir nuo pat pradžių kuriu naudodamas tuos efektus. Rezultatas primena keistą lo-fi sintezatoriaus skambesį. Procesas yra labai improvizacinis. Smagu matyti, kaip atsitiktiniai kintamieji virsta ypatingu ir unikaliu rezultatu.

Vienas prodiuseris teigė, kad sėkmę muzikoje sudaro 30 % muzikinio talento ir 70 % vadybinių sugebėjimų. Ar sutinkate su šia nuomone?

Nesu tikras. Galbūt nesutikčiau su procentais, bet mintis pagrįsta. Sakyčiau, 50 % ir 50 %. Kaip jau minėjau, norint sukurti sau vardą, „pasidaryk pats“ procesas yra vienintelis kelias, todėl turi žinoti, ką daryti ir suprasti rinkodarą, kad galėtum reklamuoti savo muziką ir užmegzti kontaktus.

Esate grupė, pelniusi populiarumą ir pripažinimą panaudodama interneto galimybes. Kokie tokio savęs reklamavimo būdo privalumai ir trūkumai?

Vienintelis trūkumas – pasiekti sėkmę didelėje scenoje be žiniasklaidos, radijo ir televizijos įsikišimo. Susikurti vardą naudojantis internetu užtrunka labai ilgai, tačiau, manau, tai padeda užsitikrinti ilgalaikę karjerą, lyginant su vienadiene sensacija – vienos dainos grupe, kuri po metų tampa nebemadinga. Manau, turėdami tvirtą fanų ratą, kurį subūrėme per paskutinius 10 metų, gausime truputį reklamos didelėje scenoje su kitu albumu, nerizikuodami tapti trumpalaikiais nevykėliais.

Ar sprendimas išduoti licenciją platinti albumus kitoms įrašų kompanijoms pasiteisino?

Tik „Rocket Girl“ pasiteisino, o kiti variantai, manau, nepasiteisino. „Vinita“ gerai išmano muziką ir jos pramonę bei turi gerus ryšius, todėl praeityje tikrai padėjo padidinti mūsų žinomumą.

Ar naujas albumas bus išleistas po „Revive Records“ sparnu?

Licencija jo platinimui bus išduota tik „Rocket Girl“. Taip pat platindami kitą albumą planuojame dirbti su „Vinita“. Tikimės pasiekti šiokio tokio žinomumo platesnėje scenoje.

Daina, kuri patinka, bet gėdiniesi apie tai prisipažinti?

Bryan Adams – „Run to You“

Labai ačiū už pokalbį. Geriausios jums kloties.