Racionalusis hedonistas Nerijus iš minimal.lt

Mažiau yra daugiau ir suderinti tai bet kokioje srityje yra pakankamai sudėtinga. Nerijus Damaševičius ir minimal.lt komanda jau 8 metus stengiasi neperlenkti ir jų organizuojamas renginių ciklas “Minimal Mondays” bei tvirtas pozicijas tarp Lietuvos festivalių užėmusios “Sūpynės” jau yra tapę gero skonio garantais. Nerijus ir kiti parinasi iš idėjos ir mes tai jaučiame. Būtent tokių žmonių dėka galime kalbėti apie originalią ir spalvingą muzikos sceną. Jungiamės online ir šnekamės su Nerijumi.

Susipažinome per “Sūpynes”, todėl pirmas klausimas – ar bus šiemet “Sūpynės”?

Bus, kaip kitaip. Birželio 27-29 dienomis.

Koks buvo tavo pirmasis gabalas, kurio norėdavai klausytis vėl ir vėl?

Vieną vaikystės vasarą praleidau su Grafo Montekristo knyga ir tik tik išėjusiu Technotronic albumu, tai užstrigo ilgam:)

O koks jis galėtų būti šiandien?

Labai sunku sudarinėti topus, atsakyti, kas geriausias ir panašiai, bet paskutinius “užrepytinęs” buvau šiuos:

Dean Blunt and Inga Copeland: 2 (Hyperdub 2012)
SS/S – Siglo 2 – Sicario De Dios
Poemss – Gentle Mirror

Kur reikėtų ieškoti minimal.lt ištakų?

“Stereo45” pirmadieniais. Ten daug kieno ištakos:)

Koks filmas, dizainas, maistas, etc. geriausiai atspindėtų jūsų filosofiją?

Gal tai būtų filmas ”Pi”, maistas – sushi, dizainas – nuo De Stijl ir Bauhaus judėjimo iki pačių naujausių modernistų. Estetika, futurizmas, balansas, grožis, branda, minimalizmas. Minimal.lt yra komanda, bendruomenė ir mums patinka įvairūs filmai, maistas ir dalykai, dėl to kartais būna nelengva rasti bendrą kalbą. Esam racionalieji hedonistai:)

Gal prisimeni pirmąjį jūsų viešą renginį?

Manau, tai buvo Anders Ilar “Vasaros Terasoj” 2006 m. Oficialiai dar nebuvo minimal.lt, bet renginio metu viskas labai aišku pasidarė, tiek su idėja, tiek su komanda.

Kada ir kodėl sugalvojot, kad reikia daryti “Sūpynes”?

Sugalvojo Ernestas, padėjau pirmose, o nuo antrų dirbome jau visa komanda. Tai prasidejo kaip draugų, vietinių muzikos aktyvistų suvažiavimas, tarsi metų summa summarum.

Beje, pats jau kelis metus gyveni Edinburge, ką ten veiki?

Atvažiavau su drauge, tai dirbam, keliaujam, perkam vinilus, einam į renginius. Tačiau nieko labai įdomaus čia nevyksta, trūksta kultūros ir socializacijos, pasiilgstam draugų ir Vilniaus, turim planų, dėl to griztam šią vasarą atgal į Lietuvą.

O škotai mėgsta muziką ar labiau aludes?

Čia gi “pub culture”, gatvės tuščios, visi sėdi baruose, kuriuose dažniausiai groja belekas, jie nereiklūs muzikai. Norint kažko alternatyvesnio reikia jau gerokai pasikapstyti.

Kas labiausiai patinka Edinburge ir kas – nervuoja?

Patinka miestas ir jo centre stūksantis kalnas. Edinburgas turi dvasią, daug parkų su įvairiais paukščiais. Gera užuosti jūrą. Patinka, kaip škotai gerai moka parduoti savo legendas, gatves ir viskį, neparduodami sielos.

Daug geru ale ir sidro. Tai – labai turistinis miestas, dėl to daug visokių paviršutiniškų reikalų/renginių, Kad ir vienas didžiausių pasaulyje festivalių “Fringe Festival”, vykstantis visą rugpjūčio mėnesį, daugiau nei 3000 renginių, kurių didžiąją dalį užima folk’as, klasikinė/pop muzika ir stand-up comedy – nesu ne vieno jų fanas.

Patys edinburgiečiai yra kiek provincialūs, tai ne visada suvokia, ką aš čia veikiu, jei ne turistas ir nesimokau.

Ai, parkuose trūksta suoliukų:)

Daugelis emigruoja, nes Lietuvoje “viskas blogai” ir nutraukia visus ryšius. Tuo tarpu tokie kaip tu arba Mantas T iš “Partyzanų”, atrodo, dar intensyviau darbuojasi vietinės scenos labui. Ar iš toliau geriau viskas matosi?

Matosi kiek iš kitos pusės, nežinau, ar geriau. Trūksta buvimo renginiuose, kuriuos pats organizuoji :) Be malonaus užsiėmimo, tas virtualus darbavimasis padeda išlaikyti ryšį, kuriam nepadeda atstumas. Mano nuomone, Lietuvoje mes turim nedidelę, bet stiprią sceną. Mantas tai šaunuolis, jaunimui dar pasistengti reikėtų, kad visur taip spėti!

Pastaruoju metu “Sūpynėse” ir “Minimal mondays” muzikinis spektras gerokai prasiplėtė. Kas padarė įtaką? Postmodernizmas? Branda?

Muzikinis žingeidumas varo į priekį ir į plotį, kartu nepamirštant geriausių klasikinių dalykų. Muzikos aktualumas, eksperimentai – būtini renginių komponentai. Norisi kokybės ir įdomumo garse, lainupe, žmonėse.

Pats žodis minimal – tai nėra vien muzikinio stiliaus apibrėžimas, tai labiau pojūtis, atmosfera. Dėl to kalbindamas atlikėjus groti “Minimal Mondays”, raginu parodyti gilesnę, įvairesnę, labiau eksperimentinę savo pusę, išgroti visus “b-sides”, kuriuos galbūt sunku prilipdyti savaitgaliniuose renginiuose. Visada ieškome naujų vardų, tai tik rašykit, siųskit miksus ir kūrybą.

Kad ir perklausius “Minimal Mondays” įrašą su Aerobika ir Pauliumi Iliumi džiaugiasi širdis ir net nepagalvoji, kad turėtų būti kitaip, kad reikėtų laikytis a la formato ar panašiai.

“Sūpynėse” groja viskas, kas supa. O tokie šalto vandens ąsotėliai kaip Monad’o breikoras ar Šventinio Bankucheno istorijos tik atgaivina protą ir kūną.

Ką rytoj veiksi?

Rytoj trečdalį dienos skirsiu draugei, trečdalį – “Sūpynėms” ir trečdalį darbui.

Internete:

http://www.minimal.lt
http://www.facebook.com/minimal.lt