Vaizduotės odisėja „Kosmose+“

“Kosmosas+“ – fizikų ir įvairių mokslininkų, aktorių, operatorių, DJ‘ų ir kitų menininkų puikiai apjungto darbo rezultatas. Spektaklį režisavo organizacijos „Hotel Pro Forma“ įkūrėja, Kristen Dehlholm iš Danijos.

Danų ir lietuvių menininkų bendradarbiavimo produktas „Kosmosas+“ pristatytas net keturiais premjeriniais spektakliais, iš kurių ore.lt lankėsi pačiame pirmajame. Į šį mokslo populiarinimo renginį sugūžėjo įvairiausio amžiaus žmonių – nuo tėvų, atvedusių papildyti savo atžalų galveles vienu kitu skaičiumi ir faktu, iki eilinio smalsuolio, užsimaniusio pasikartoti 10 klasės fizikos kursą apie Visatą. O jei ne žinių poreikis, tai gal būt gyvai atliekama elektroninė muzika, žinomi aktoriai, įtaigios vizualizacijos ar kūrybinės grupės prestižiškumas yra tie faktoriai, kurie padėjo kone sausakimšai užpildyti LNDT Didžiąją salę.

Bandant apibūdinti bendrai, šis spektaklis – tai vaizdo, garso ir teksto sintezė, kur nemažas paprastai pateiktos mokslinės informacijos kiekis persipina su menine išraiška: trylikamečio berniuko, bandančio pažinti Visatą, istorija. Visiškai teisingai – spektaklyje vaidino ir vaikai. Tuo „Kosmosas+“ ir patrauklus – jame laužomos tradicijos, o perduodamas turinys ir forma yra tartum tolydi visuma – pasakojimus apie Saulės skersmenį ir tūrį lydi „degantys“ vaizdai ir įtempta, „karšta“ muzika.

Gyvai atliekama Brokenchord ir 96WRLD muzika spektakliui suteikė neapčiuopiamo tikrumo. Tolstančiuose žvaigždynų vaizdiniuose garsai tampa erdviniai ir plaukiantys, o prabilus apie Didįjį ar mažesnius sprogimus, ritmas dunksi jau taip, kad jautiesi pats tapęs liudininku to, kai visa Visatos materija iš vieno koncentruoto darinio pasklido iki begalybės. Ernestas Kaušylas (Brokenchord) bei Miša Skalskis (96WRLD) muziką spektakliui kūrė patys, kuomet per repeticijas pajutę bendrą spektaklio atmosferą ją „įgarsino“.

Astronomijos vadovėlius vartyti prieš spektaklį patikėta teatro profesionalams: didingai nuo pakylos į dangų žvelgiančio Astronomo vaidmenį atliko aktorius Vytautas Rumšas, ufonautiškai švytinčiu kostiumu apie Visatos paslaptis pasakojo Vaiva Mainelytė; kiti vaidinę aktoriai: Jolanta Dapkūnaitė, Rasa Rapalytė, Miglė Polikevičiūtė, Ramutis Rimeikis, Paulius Tamolė bei visur su savimi besinešiojantis liniuotę Matematikas – Remigijus Bučius. Skaičiai ir faktai, vardijami sodriu Vytauto Rumšo balsu, kai jis pakėlęs akis į dangų užsirūko cigaretę, sukelia norą einant iš teatro iki mašinos patikrinti, ar tik nepamatysiu danguje kometos su tūkstančius kilometrų besitęsiančia švytinčia uodega. Todėl aktoriai savo darbą čia atliko be priekaištų: praturtino žiūrovą ne tik mokslinėmis žiniomis, bet ir fantazijomis.

„Kosmosas+“ – neabejotinai edukacinis ir mokslą populiarinantis meno kūrinys, tačiau nepabijosiu jo vadinti ir filosofiniu: kiekvienas paminėtas skaičius ir rodmuo priverčia susimąstyti, koks esi mažas, koks ribotas tavo supratimas. O suprasdamas, kiek mažai žinai, taip pat pajauti, kad nori žinoti daugiau. Pati nueičiau dar kartą, o ir vaikus, jei tokių turėčiau, į „Kosmosą+“ nusivesčiau ne tik tam, kad supažindinčiau su profesionaliai pateikta integruoto meno forma, bet ir tam, kad sužadinčiau smalsumą, mąstymą ir platesnį matymą.