Smaluoti “Garzen Vilnius” kirviai

[SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION]

Šiemet “Smala”, vienas geriausių šokių muzikos tūsų Lietuvoje ever, švenčia 5 metų jubiliejų ir ta proga jų draugai Red Axes atsiveža į Vilnių savo… festivalį. Pastaraisiais metais išgarsėjęs duetas savo gimtinėje Izraelyje pradėjo organizuoti “Garzen” – to paties pavadinimo savo įrašų kompanijos kuruojamą “metinį išplėstinį šeimos susitikimą, neaiškią psichodelinę stovyklą dykumoje”. Už savaitės  per du vakarus “Paviljone” ir “Opiume” turėsi progą pamatyti didelę dalį progresyvios Tel Avivo scenos atlikėjų: 5 gyvas grupes ir 3 didžėjus + žinoma, Red Axes ir “smaluotojus-rezidentus” Manfredą bei duetą 12 Inčų Po Žeme. O visus juos išgirsti gali specialiame “inčų” mikse >>>

2013-ųjų pradžioje “Smala” pakvietė į savo pirmąją naktį su Matt Walsh: “Gerais gabalais kelias į pragarą grįstas. O “Smalos” tūsas bus pirma tavo nuodėmė šiais metais, garantuoja serijos įkūrėjai“. Prieš 5 metus prasidėjo tai, kas jau pateko į tarptautinę šokių muzikos istoriją, o Vilnių ir “Opiumą” įrašė tarp karščiausių naktinio gyvenimo taškų. “Smala”, the clubnight of Twin Peaks, kaip šį reiškinį pavadino vienas elektroninės šokių muzikos apologetų “Resident Advisor”. “Iki “Smalos” Lietuvos net nebuvo Europos reivo radaruose” – prideda “Electronic Beats”. Šiandien neoninį “Smalos” užrašą ir raudonas užuolaidas jau matė ir įsiminė ne tik vilniečiai.

“Mes niekada neturime aiškios pabaigos, nėra jokių rėmėjų, surenkame apie 500-600 žmonių ateinančių pašokti ir išsikrauti. Visa tai neatrodo perdėtai pasiruošta, iš tikrųjų, netgi gali pasirodyti suorganizuota be didelių pastangų, tačiau dėmesys kiekvienai detalei yra būtent tai, kas leidžia pasinerti į naktį,” – pasakoja vienas šio ciklo sumanytojų Manfredas, su kuriuo kalbėjomės praėjusią vasarą.

Tuo tarpu jungiam tarpkontinentinį ryšį ir kalbamės Red Axes nariais bei “Garzen” festivalio idėjos autoriais Dori Sadovnik ir Niv Arzi. Apie festivalį, grojimą gyvai, Tel Avivą, jo sceną ir Šiaurės Jeruzalę.

Koks buvo jūsų pirmasis susidūrimas su Lietuva. Tikras arba virtualus. Gal koks lietuvis mokėsi kartu ar kepykloje už kampo dirbo litvakas?

Prieš kelis metus pradėjome turuoti užsienyje ir atsidūrėme “Smalos” tūse “Opium’e”, beveik nieko nežinojome apie miestą, apie vaibą… Tačiau galime pasakyti, jog tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio, muzikine prasme, atmosferos prasme ir draugystės prasme. Dori taip pat išsiaiškino, kad turi lietuviškų šaknų, jo senelis buvo mokytojas Vilniuje.

Kartais Vilnius vadinamas Šiaurės Jeruzale. Ar tai komplimentas?

Turiu pasakyti, prieš tai niekada to negirdėjome. Jeruzalė nei komplimentas, nei gerai ar blogai, tai – šventa vieta, dvasiškai intensyvi daugeliui žmonių. Norėtume sužinoti, iš kur atsirado ši pravardė?

Taip sako Lietuvos žydų bendruomenė… Ar atsimenat pirmą kartą, kai sutikote tą ilgaplaukį ūsuotą keistuolį vardu Manfredas? Koks buvo pirmasis įspūdis?

Su šituo ūsočiumi patyrėme daugybę juokingų istorijų. Kai jį matai, žinai, kad žiūri į gyvą legendą. Mūsų pirmasis įspūdis buvo tarsi Lietuvoje būtume radę savo prarastą brolį.

Ne taip lengva išversti “smalos” pavadinimą: lyg ir derva, kurią velniai verda pragare. Ką reiškia “garzen”?

“Garzen” hebrajiškai reiškia “kirviai”.

Pirmi du “Garzem” festivaliai vyko atvirame ore gamtoje, o trečiasis – uždarose patalpose tamsią ir šaltą lietuvišką žiemą. Kaip, manote, tai paveiks jo atmosferą?

Iš tikrųjų apie tai negalvojame, tiesiog esame žiauriai užsivėžinę nuo idėjos pradėti tarptautinį “Garzen” festivalį Vilniuje. Ketiname atvežti čia dykumos vibracijas.

Ar galite trumpai pristatyti atlikėjus, kurie atvažiuoja į Vilnių?

Taigi, į Vilnių atsivežame puikų menišką “traukinį”, visi jie yra mums labai artimi ir daro mūsų gyvenimams svarbią įtaką.

Pradėkime nuo didžėjų:

Uriah Klapter mūsų senas draugas ir kolega, talentingas prodiuseris ir patyręs didžėjus su stipriu charizmatišku požiūriu ir unikalia asmenine pozicija.

Asaf Samuel vaidina svarbų vaidmenį Tel Avivo muzikos scenoje su savo “Malka Tuti” leiblu. Jo pasirodymai visada protingai rizikingi ir sukuriantys puikią atmosferą

Kartu ir mes sugrosime dj-set’ą, o su “Smalos” chebra visada gaunasi kas nors netikėto!

Grupės:

The White Screen – jie kuria muziką be sienų ir ribų, nuo kabareto iki organiškos industrijos. Jie koncentruojasi į savo vidinius balsus ir aistras, o jų koncertai – kaip ne iš šio pasaulio.

The Crotches – broliai daro tai laikui nepavaldžiu tvirtu stiliumi. Rezistencinis garage punk ir rokenrolas, turintis savyje stiprios išminties ir smūgiuojantis tiesiai į snukį. Gyvai jie tiesiog žudo!

Deaf Chonky – šviežias naujas skambesys, kuriame tuo pačiu metu daug šviesos ir triukšmo. Jos yra ateitis, o jų gabaluose yra visko: stiprūs tekstai, originalumas ir emocinė telepatija. Pasiruošk atsidurti raganų ceremonijoje.

hila ruach – vienas įdomiausių naujų balsų Tel Avivo roko scenoje. Hila yra viena kiečiausių ir charizmatiškiausių mūsų menininkų, ji pateiks galingą garso sieną, pasiruošk įsimylėti.

Abrao – stebuklų meistras iš Brazilijos, tropinis zen pripildytas sekso ir melodijų. Scenoje Abrao sudaužo savo ego į milijoną šukių ir vėl jas sulipdo savo nuostabiu vokalu ir kūno kalba lotuso žiede.

Tarp koncertų specialią perlų ir deimantų selekciją parinks Xen. Ji turi ir įrašų, ir stilių! Xen taip pat dalyvaus The White Screen pasirodyme – atliks keletą dainų kartu su grupe.

Grižkime prie Red Axes. Skaičiau, kad buvote pakeliui į Londoną, kur norėjote išsukti savo indie roko grupę Red Cotton, bet strigote Amsterdame…

Mūsų planas buvo važiuoti į Londoną ir tapti naujaisiais Joy Division, bet jie mūsų neįleido. Vietoje to, nuvarėme  į Amsterdamą – ten atradome narkotikus ir elektroninę muziką.

Patiko jūsų paskutinio albumo pavadinimas “The Beach Goths” – ar tai galėtų būti Tel Avivo scenos apibūdinimas?

Taip mūsų albumą netyčia pavadino Ivan Smagghe. Negalime sakyti, kad tai – Tel Avivo scenos apibūdinimas, tačiau tam tikrų sąsajų galima atrasti.

Kaip sekasi jūsų Red Axes 4 grupei? Papasakokit apie ją daugiau…

Baigę dirbti su albumu, užsinorėjome atlikti jį gyvai. Geriausias būdas tai padaryti – sukurti grupę su mūsų talentingais draugais, Roy ant būgnų ir Amitkes (iš The Crotches) ant gitaros. Daug repetavome ir koncertavome Izraelyje, kad apšiltų variklis, po to buvo nepamirštamas “Boiler Room” Vilniaus “Opium’e”. Šiuo metu darome pertrauką, nes jau per daug dalykų vyksta vienu metu, o tai pradeda vis labiau ir labiau slėgti. Red Axes 4 projektas mums labai brangus, nes mums labai patinka gyvos grupės skambesys. Ateityje norėtume visa tai tęsti.

Kelios dienos ir naktys Tel Avive. Ko turėčiau nepraleisti?

Turėtumėte paragauti “Abu Hassan” humuso, apsilankyti “The Brothers” įkurtame “Dok” bistro ar “Port Sa’id” restorane ir daugelyje daugelyje kitų vietų – apie tai galėtume visą knygą parašyti. Taip pat galite pasimėgauti paplūdimiu, jums, lietuviams, tikrai patiks šiltas ir saulėtas oras. Naktinis gyvenimas taip pat stiprus, yra daugybė barų ir klubų, tokių kaip “Breakfast”, “Beit Maariv”, “Alpha” ir kitų. Tai tikrai kietas miestas apsilankyti ir tai sakome ne todėl, kad čia gyvename.

Ar religiniai papročiai kaip nors veikia naktinį gyvenimą? Ar “Garzen” šeima yra pakankamai kosher?

Vietinio naktinio gyvenimo religiniai papročiai niekaip neveikia, o “Garzen” religija yra gerbti vienas kitą.

Rokas ir elektronika, post-punk su techno ir panašiai – tai labai šaunus požiūris, tačiau tai sutinkama pakankamai retai. Kaip manote, kokios pagrindinės kliūtys visa tai galutinai apjungti?

Mes niekada nejautėme jokių kliūčių. Šių žanrų mišinys veikia. Kai viską miksuoji iš dalykų, kuriuos mėgsti, be jokių apribojimų, tai turi prasmę, ypač jei darai tai protingai.

Iš vienos jūsų įrašų apžvalgų: “Palyginus su Chemical Brothers LSD kelione, Red Axes skleidžia labiau atsipūtusį grybinį skambesį”. Ar turėčiau užsimesti grybukų pakeliui į jūsų tūsą? Beje, jau vien džointo turėjimas yra kriminalinis nusikaltimas Lietuvoje. Kokia situacija Izraelyje?

Niekada nežinojome, kad turime “grybinį skambesį”. Rytais dedame grybų į savo omletus. Jei norisi grybų pakeliui pas mus, užvalgyk, jei nori tik išgert vandens, išgerk. Daryk viską, nuo ko jautiesi geriau. Izrealyje tai irgi nelegalu, bet jie labai rimtai į tai nežiūri.

Kokios oro sąlygos jums patiktų “Garzen Vilnius” metu?

Norėtume, kad iš dangaus jums kristų grybai ir viskuo mėgautumėtės.

Internete:

facebook.com/garzenrecords

garzenrecords.bandcamp.com

soundcloud.com/garzen-records

youtube.com/channel

[ENGLISH VERSION]

What was your first collision with Lithuania? Physically or virtually. Maybe there was a Lithuanian in your class or bakery around the corner was run by a litvak?

A few years ago when we started touring internationally, we got a gig in Vilnius at a Smala party at Opium, we didn’t know a lot about the city, about the vibe… But we can say it was love at first sight, music wise, vibe wise and friendship wise. Dori also learned that he’s got Lithuanian roots, his grandfather was a teacher in Vilnius.

Sometimes Vilnius is called Northern Jerusalem. Is it a compliment?

I have to say we never heard it before. Jerusalem is neither a compliment nor about being good or bad, it’s a holy place, intense for many people. We’d like to know where it got this surname?

Well, local Jewish community says so… Do you remember the first time you’d met that freaky long-haired moustached guy, called Manfredas? What was your first impression?

We’ve got many funny stories with the big moustached guy. When you see him you know you’re looking at a living legend. Our first impression was like we found our lost brother in Lithuania.

Smala is not easy to translate. It is some kind of tar, that devils boil in hell. What about the meaning of Garzen?

Garzen translates to axes in Hebrew.

First two editions of Garzen festival happened outside city in open air, 3rd one is gonna be indoors in dark freezy Lithuanian winter. How do you think it will affect the atmosphere?

We’re not really thinking about it, we’re just really excited to start Garzen Festival internationally in Vilnius. We’re gonna bring the desert vibe.

Can you briefly review the artists, who are coming to Garzen Vilnius?

So we are bringing a nice artistic train with us to Vilnius , all of them are very close to us and play an important influence in our life. Let’s start with the Djs :

Uriah Klapter is a long time friend and colleague , a talented producer and very experienced dj with strong charismatic approach and unique personal touch and attitude .

Asaf Samuel is playing an important roll for our tel avivian music scene with his Malka Tuti label . His sets are always intelegantly wise and risky , bringing great vibes to the room.

Along them we are gonna play a dj set too and it’s always something else over there with Smala crew!

The bands :

The White Screen – they are creating music with no boundaries or limits , from cabaret to organic industrial , focusing on there inner voices and passions , there performance is out of this world.

The Crotches – the brothers are doing it in this kind of timeless puristic way . Resistance garage punk and rock n roll which reflects a strong wisdom and punches u in the face . They are killing it live!

Deaf Chonky – fresh new sound with so much light and noise at the same time . They are the future and their songs have it all – strong lyrics , originality and emotional telepathy. Prepare to feel like in a witches ceremony.

hila ruach – one of the leading new voices of the Tel Aviv rock scene. Hila is one of the smartest charismatic artists around now , she will serve u powerful walls of sounds , prepare to fall in love .

Abrao – the Brazilian master of the magic , tropical zen full of sex and melodies. Abrao is breaking his ego into million pieces on stage and bring it together with great vocals and body language inside a lotus flower.

In between the shows we will have Xen on the decks for some special selection dj set of pearls and diamonds . She got the records and she got the style! Xen will also take a part in The White Screen show and performs some songs together with the band .

I’d read you were on the road to London to promote your Red Cotton indie rock band, but stuck in Amsterdam and drowned into dance music. What happened there?

Our plan was to go to London and be the next Joy Division but they didn’t let us in, so instead we went to Amsterdam and found drugs and electronic music.

I liked the title of your last album, The Beach Goths, could it be a description of Tel Aviv’s scene?

The Beach Goths is a name that Ivan Smagghe unintentionally gave to our album. We can’t say it’s a description of the scene in Tel Aviv but you can somehow find a connection.

How is your Red Axes 4 band is going? Tell us a bit more about it. Is it your comeback as a live band?

Once we finished working on the album, we wanted to play it live. The best way to do it was to form a band with our talented friends, Roy at the drums and Amitkes (The Crotches) at the guitar. We rehearsed a lot and did many shows in Israel to start the engine, followed by an unforgettable Boiler Room at Opium in Vilnius. We took a break as we had too many things going on at the same time that put more and more pressure on us. Red Axes 4 is a project really precious to us, and the sound of a live band is something we very much enjoy. We want to keep doing it in the future.

Few days and nights in Tel Aviv. Things not to be missed?

You should eat at Abu Hassan for hummus, The Brothers by Dok, Port Said, and many many more places, we could write a whole book about it. You can also enjoy the beach, and you Lithuanians will surely enjoy the warm and sunny weather. Also the nightlife is kicking really hard, we have many bars and clubs, like Breakfast Club, Beit Maariv, Alpha etc… It’s a really cool city to visit and we’re not saying that because we live here.

Does local religious customs affect local nightlife somehow? Is Garzen family kosher enough?

The local night life is not affected by the religion. And Garzen’s religion is to respect one another.

Rock with electronics, post-punk with techno and similar – that’s very nice attitude, but you can face this collaboration quite rarely. What, do you think, the main obstacle to unite these completely?

We never felt any obstacles. The mix of all these genres works. When you mix from things you like without borders everything makes sense if you do it smart.

One of your record review says: “In comparison with Chemical Brothers LSD’ious trip, Red Axes were called more laid back mushrooms sound”. Shoud I take some shrooms on the way to your party? Btw, possession of a joint is a criminal offense in Lithuania. What is the situation in Israel?

We never knew we were ‘mushroom sound’. We put mushrooms in our omelette in the morning. If you like to take mushrooms on the way to our party do it, if you only want to drink water do it. Do whatever makes you feel good. In Israel it’s also illegal but they don’t take it too seriously.

Since our magazine is called Ore, which means in the air in Lithuanian. What weather conditions would you like during the Garzen Vilnius?

We would like mushrooms to drop from the sky only for you to enjoy.