Šiuolaikinės muzikos ansamblio Synaesthesis audiovizualinė programa

Birželio 26 d. , 19 val., Vilniuje, Menų spaustuvės Juodojoje salėje įvyks šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ koncertas „Dreams of the Blind“. Kolektyvas atliks Lietuvoje neskambėjusių arba itin retai atliekamų kompozitorių Yannis Kyriakides (Kipras), Francesco Filidei (Italija) ir Raphaël Cendo (Prancūzija) audiovizualines ir elektroakustines kompozicijas.

Šiuolaikinės muzikos ansamblis „Syanesthesis“ – vienintelis tokio pobūdžio Lietuvoje – vis ryškiau pastebimas ne tik vietinės, bet ir užsienio publikos akiratyje. Jauni maksimalistai, susibūrę vedami noro groti nepelnytai retai koncertinėse erdvėse skambančią moderniąją muziką, jau spėjo susilaukti įvertinimo čia ir svetur.

2016 ir 2017 m. kolektyvas grįžo iš Austrijoje vykusio šiuolaikinės muzikos konkurso „Just composed!“ su prizais už geriausias naujai sukurtų kūrinių interpretacijas, tais pačiais 2017 m. buvo apdovanoti ir LR Kultūros ministerijos teikiama „Jaunojo kūrėjo“ premija. Ansamblis surengę daug įsimintinų koncertų tarptautiniuose festivaliuose „Gaida“, „Druskomanija“, „Ahead“, „Crossroads“ (Austrija), “Melos-Ethos” (Slovakija).

Tapo įprasta, kad šiais metais gyvavimo penkmetį švenčiančio „Synaesthesis“ koncertai palydimi entuziastingos klausytojų reakcijos ir teigiamų atsiliepimų spaudoje. Kolektyvo „prekės ženklas“ – energija trykštanti ir tuo pačiu aukštu profesionalumu pasižyminti originaliai pasirinktos programos interpretacija.

Ansamblio sukakčiai paminėti skirtas koncertas „Dreams of the blind“ neturėtų būti išimtis. Jo pagrindiniu akcentu taps žymiojo kipriečio Y. Kyriakides penkių dalių ciklas, „paskolinęs“ pavadinimą visam renginiui.

„Dreams of the Blind“ yra unikali audiovizualinė kompozija, paremta tikrus nereginčiųjų sapnus atpasakojančio teksto, projektuojamo ekrane, ir jam akomponuojančios instrumentinės bei elektroninės muzikos sinteze. Visus klausytojo pojūčius aštrinantis bei ypatinga būseną kuriantis kūrinys yra ypač artimas ansambliui ne tik dėl savo tarpdiscipliniškumo (pats ansamblio pavadinimas yra nuoroda į sinesteziją – ribas tarp skirtingų žmogaus pojūčių niveliuojantį fiziologinį reiškinį), bet ir dėl pačios istorijos: „Synaesthesis“ „Dreams of the Blind“ yra atlikęs pačioje savo kūrybinio kelio pradžioje.

Ansamblio dirigentas Karolis Variakojis: „Šis mūsų koncertas tam tikra prasme yra galimybė pamatyti skirtumą, kokie buvome anksčiau ir kokie esame dabar, kritiškai save įvertinti. Kartais retrospektyva turi gilių prasmių.“

Kitas vakare skambėsiantis Y. Kyriakides kūrinys „The Arrest“ yra paremtas tuo pačiu muzikos ir teksto bendradarbiavimo principu, kvapą gniaužiantis ne tik ekrane projektuojamu pasakojimu, bet ir ypatingo virtuoziškumo reikalaujančiomis muzikantų partijomis.

Italų kompozitoriaus F. Filidei fantazija, prieš kelis metus žavėjusi klausytojus ir kritikus „Gaidos“ festivalyje, atsiskleis ir šame koncerte. Skambės viena ankstyvųjų jo kompozicijų „Toccata“ fortepijonui solo (premjera Lietuvoje, atl. Marta Finkelštein). Pavadinimu sąmoningai apeliuojanti į senovinį instrumentinės muzikos žanrą, iš tikro ji yra menininko provokacija – tokį netradicinį fortepijoninės muzikos atlikimą retai pasitaiko proga ne tik išgirsti, bet ir pamatyti.

Ansamblio vadovė ir pianistė M. Finkelštein: „Nors koncertas vadinsis „Dreams of the Blind“, iš tiesų jis yra „Dreams of Synaesthesis“. Šiuo koncertu išsipildo mūsų didelės svajonės. Viena – dar kartą pagroti Yannio Kyriakides’io kūrinį, ir šįkart su vokaliste. Kita svajonė – mūsų klarnetininko.”

Kontrabosiniam klarnetui ir elektronikai skirta Raphaël Cendo „Décombres“ – dar viena ypatinga vakaro premjera. Vieninteliu tokiu Baltijos šalyse instrumentu jį atliks Artūras Kažimėkas. Išskirtines šio instrumento galimybes atskleidžiantis bei didžiulių techninių sugebėjimų reikalaujantis kūrinys išsilaisvina iš įprastinių muzikos apibrėžčių ir priartėja prie pirmapradžio, laukinio garsinio ritualo.

Bilietus į birželio 26 d., 19 val. koncertą „Dreams of the Blind“.

Daugiau informacijos: www.synaesthesis.lt arba www.facebook.com/ensemblesynaesthesis