Džiazo superžvaigždės Nik Bärtsch’s Ronin Vilniuje

Šveicarijoje 2001 m. susibūręs Nik Bärtsch’s Ronin kvartetas sunkiai įtalpinamas į vieno žanro rėmus: grupės muzikos šaltiniai – džiazas, klasikinė, funk, klubinė muzika, ambient, techno, drum’n’base, o taip pat japonų ritualinė muzika bei minimalizmo klasika. Nepaisant to, šių iš pažiūros nesuderinamų žanrų jungtis apibūdinama kaip minimalistinio džiazo ir akademinės muzikos sintezė. Prestižinėje džiazo leidykloje „ECM Records“ visai neseniai šeštą albumą „Awase“ išleidusi grupė savo muziką gali apibūdinti paprastai: maksimalaus efekto siekis minimaliausiomis priemonėmis.

Kvartetas nuo pirmųjų minučių užburia klausytojus hipnotizuojančia muzikos tekstūra ir ritmiškumu. Tie, kas bent kartą girdėjo šios grupės įrašų, daugiau niekada su niekuo nesupainios jų braižo.

Griežta struktūra, pasikartojantys motyvai, velniškai lėtai augantis tempas ir dūžtanti kulminacija – pianisto Nik Bärtsch kūrybos vizitinė kortelė.

Pats Nik Bärtsch apibūdina savo grupės kuriamą muziką kaip „zen funk“ arba „ritual groove“. Tai muzika, kurią ne tik girdi klausytojai, bet ir patys „pergroja“ ją savo galvose; ji ne tiek jausminė, kiek išmąstyta šaltu protu.

Vienintelis grupės koncertas Baltijos šalyse – kovo 2 d. 20 val. Vaidilos teatre Vilniuje.

Koncerto nuoroda FB.