Šiauliai, rokenrolas, mergaitės

Renginio organizatorė – 17 metų mergina – rėkia: “O dabar konkursiukas! Kas-gražiauvalentinodienosprogaprisipažinsmeilėje? Remėjasšiaurėslietuvosverslokolegija!”. Ant scenos užlipa prakaulus vyrukas ir rėkia: “Aš nekenčiu!!!”. Jam pritardamos staugia raudonai vakarėliui – tik šį kartą roko vakarėliui pasidabinusios mergaitės!

Taip, taip – ypatingai gražių mergaičių, jaunų mergaičių, šiek tiek išgėrusių mergaičių, mergaičių su vėduoklėmis ir tatuiruotėmis, šokinėjančių mergaičių, ant laiptų gailiai verkiančių mergaičių, o ir senių metalistų Šiaulių “Studentų kampe” vykusioje šventėje netrūko. Taip pat ir vieno apsaugininko dėmesio: “A girdi? Aš tave perspėjau – nefilmuok. Šefas pamatys – atims kasetę”. Netrukus jau kalbuosi su akiniais bei kaklaraiščiu pasipuošusiu gana brandaus amžiaus vyriškiu – “filmuok filmuok, tik girtų paauglių į kadrą netrauk, gerai?”. Gerai. Juo labiau, kad tokių – visiškai apsinešusių lyg ir nematyti. Hm, lyg ir Mančesteris, bet vis dėlto jų “Hacienda”/ “Studentų kampas” kitoks. Šešiolikmetė žaižaruojančiomis akimis sako: “ecstasy? Ne, nevartoju”. Na, žinoma, tai populiariausias atsakymas, kai kalbama apie narkotikus, bet vis dėlto ja norisi tikėti.

“Day Valentinoff” (arba “Dei Valentinov” kaip parašė vietos laikraštis “Šiaulių kampas”, atsiprašau “Šiaulių kraštas”) įrodė, kad mes buvome teisūs, ir netgi šiek tiek neįvertinom Šiaulių – rokas čia tikrai gyvas, Šiauliai yra Lietuvos Mančesteris (ach kaip gaila, kad iki šios kartos pasireiškimų nedatraukė LYGIAI LYJA ar net BIX), o RADIOSHOW kaip gera roko grupė – tai nevykėliškas, netgi piktas tingios Vilniaus media juokas.

Tradiciškai pavėluojame į pirmąją (jauną, energingą bet…) grupę ir ant scenos išvystame seną Šiaulių punk/ska kolektyvą APATIJA. “Jų perkusistas buvo aršus metalistas, bet pakeliavo po Prancūziją, surūkė suktinę, kai ką suprato ir dabar groja čia”, pasakoja man liudininkas. APATIJA beria “Nechoteli” ir kitas dainas rusų kalba, bei “Bilietą į rojų” ir kitas balades lietuvių kalba. Aukštas lygis!

Juos pakeičia nepaprastai draivova Šiaulių komanda BRAINERS. Gitaros (ir merginos) spiegia, grupės tekstų net nesigirdi (ir labai gerai, lyderis Pablito šypsosi, o vaikinai žadina nepakartojamus jausmus. Bravo! Jau norisi vietoj “I’ll see you someday” niūniuoti “Catching Planes”.

Po nelabai įsiminusio grupės BOHEMA pasirodymo tęsiasi antrasis “ska apšildo indiapą” raundas. Tik šį kartą vilniečiai DR. GREEN dar draivovesni – nes ginkluoti ne tik senomis “Savanoriškoj krašto apsaugoje tarnauti atsisakau”, bet ir naujomis “Homo hedonistus” ugnimis. Salėje verda mergaičių ir puspankių katilas. Turbūt labiausiai patyrusiai-energingą šalies grupę keičia jau daug metų scenoje (ne) matyti kauniečiai SH… su kiek melancholiškomis “a’la kjurai ir smešing pumpkins” stiliaus kompozicijomis. Grupės lyderis Audrius užsimerkia dainuodamas “Ginklą”, atsipučia giedodamas “Cukrų”. Energijos čia daug mažiau, bet racijos kažkur yra…

Netikėtai daug racijos pateikia ir paskutinė vakaro grupė – peruką dėvinčio vaikio (labai jis jau primenana Remigijų Ruokį) vadovaujama GRUPĖ FANTAZIJA, kurioje suburti beveik visų iki tol grojusių šiauliečių grupių jaunieji muzikantai. Pablito groja retro stiliaus klavišiniais ir vėl šypsosi… Awww, you know…

ORE komanda susivynioja į mažą automobiliuką ir palieka Šiaulius. Po keliolikos kilometrų mes sustojame – kelio pakraštyje sustingęs sunkvežimis, viduryje kelio – visiškai sumaitota “Audi”. Kraujo balos, du lavonai, neštuvai, policija, gaisrininkai. Toks gyvenimas, toks rokenrolas…