JUPITERIO JUNGLE OPERA

IJO – dar vienas iš įdomiausių pastaruoju metu pasirodžiusių Lietuvos elektronikos atlikėjų, šį sykį iš Klaipėdos. Jo debiutinis darbas “Melancholika” pasirodė 2003 metais “Surfaces”, o šiemet “The Driw Play EP” išėjo kitame virtualiame leible “Sutemos.net”. Paskui jis suskėlė keletą nebanalių pasirodymų, o dabar atsako į “Ore.lt” klausimus.

Straipsnio pabaigoje rasite įdomų IJO remiksą parsisiuntimui.

Sveikas, kur dabar esi, ką veiki?

Labas. Esu dabar savo namuose. Klaipėdoje.
Studijuoju. Vokiečių kalbos pedagogiką. Paskutinis kursas.

Ką reiškia pseudonimas IJO? O tavo kūrinių pavadinimai šiek tiek keistoki – jie atrodo, tarsi tikri angliški žodžiai, bet truputį ne. Ar tai irgi ką nors reiškia – ką nors konkretaus?

International Jungle Opera :) O jei rimtai, pasirinkau šį pseudonimą jau labai senai. Dar būdamas 15-16 metų. Tuomet pradėjau didžėjauti ir daryti pirmuosius savo rimtus įrašus. Veliau daugelis pradėjo i mane kreiptis šiuo pseudu. Taip ir prigijo. Ijo yra vienas iš keturių didžiausių Jupiterio palydovų… O kūrinių pavadinimai reiškia tai, ką klausytojas supranta. Laisvė rinktis.

Kaip ten buvo, kaip ten gavos, kad pats prie muzikos?

Na… muzika yra mano kraujyje. Cia aš surandu prasmę , tikslą…

Kada pradėjai groti, kuo dabar groji ir kuo įrašinėji?

Aš grojau dar mamos pilve:) Pirmus įrašus pradėjau dar būdamas šešerių, tik tuomet tai tebuvo juostinis magnetofonas, prijungtas prie jo mikrofonas ir pianinas. Kartais i pagalba pasikviesdavau broli, draugus, duodavau kokią skardinę dežutę su varžtais ir prašydavau, kad purtytų, kol grosiu. Smagu būdavo. Vėliau , būdamas trylikos įsigijau Casio sintezatorių. Tuomet su draugu buvom”įsimandrinę” daryti taip: turėjome du juostinius magus. Į vieną įrašome ritmą. Tada, kol vienas magas suka ritmą, rašydami į antrą grojame melodija… Ir taip iš kokių keturių sluoksnių sudarydavome gabalą. Tai būdavo tik savo malonumui.

Kiek vėliau, su tuo pačiu draugu (FYZO) įkūrėme grupę FLIP. Pradėjome groti drum’n’bass. Įsirašinėjome rimtoje įrašų studijoje. Debiutavome dar tuometinėje “Radiocentro” laidoje “Mix”. Kadangi tai , ką mes darėme, nebuvo populiaru, po truputį savo koncepcija keitėme link pop. Atsirado ir trečiasis narys, kuris buvo mūsų dainorius. Vadeles į savo rankas perėmė Fyzakas, ir pradėjo groti visišką popsą. Aš tada pasitraukiau lauk, ir FLIP virto TORNADO. Tačiau greit užgeso. Pradėjome kurti savo solo projektus.

Na, o dabar po truputį įsirenginėju savo studiją. Čia turiu “ketvirtą” Pentiumą su 2GHz ir 256 RAM, “Creamware Luna” DSP audio interfeisas, “Yamaha” monitorius ir
Yamaha MG12/4 mikšerį, midi klaviatūrą bei daug įvairios programinės įrangos.

Kaip vyksta kūrybinis procesas?

Kūriniai gimsta labai įvairiai. Vieni – kai nori kažką pasakyti ir ieškai labiau įtikinamesniu būdu (melodija, aranžuote), kiti – tiesiog žaidžiant su garsais, išbandant kokias naujas programas, kažką pagauni ir vystai toliau.

Kokį patarimą duotum jaunuoliui, kuris norėtų groti elektroninę muziką?

Geras klausimas. Ko gero vienintelis mano patarimas būtų – turėti gerų idėjų.

Apskritai, kas tave įkvepia, ir kas iškvepia?

Mane įkvepia oras. Man patinka stebėti aplinką, žmonių elgesį, tai mane taip pat įkvepia. Įkvepia moterys :) Mane įkvepia nusivylimas, įkvepia viskas.

Kuriant muzika, kas tuo metu turi būt užvaldę, ir kas atsispindi joje?

Emocijos… Jausmai… Pykčiai… Meile…

Koki video apipavidalinimą įsivaizduoji prie savo muzikos? Arba – koks galėtų būt videoklipas tavo muzikai?

Ohm.. tai turėtų būti kažkas… malonaus, lengvo ir tuo pačiu šokiruojančio.. Sulaužant viską, kam yra sakoma – taip turi būti, to negalima rodyti ir pan.. Kas priverstų pasijausti maloniai ar netgi pasišlykštėti. Įvairiai… kaip ir mano muzika.

Ar šiaip esi kažkiek susijęs su vizualia kultūra?

Savo malonumui kartais pamontuoju kokį siužetą, kuri nufilmuojame su draugais.. Man labai patinka vaizdą derinti su muzika. Šitaip sustiprinamas emocionalumas.

Papasakok, kaip pasiekei drill’n’bass stilių? Kuo jis skiriasi nuo, tarkime, paprasčiausio drum’n’bass?

Tai, ką darau… man tai yra eksperimentinis drum’n’bass. Kiti tai įvardijo, kaip drillenbeisą. Nesiginčiju.

Kokie tau įdomūs atlikėjai/kūrėjai ant Lietuvos? Taip pat, gal žinai kokių, kurie kol kas mažai žinomi – ar net visai nežinomi?

MigloJE butu vienas iš jų. Jums reiktu paklausyti jo muzikos. LYS.. labai skanus ambient. Electro… O lendančiais į pop sceną nesidomiu. Tada muzika praranda save.

Kokią muziką klausai dabar – automobilyje ar namuose?

Nesistengiu savęs varžyti tik ta muzika, kuria pats kuriu. Anaiptol.. Netgi labiau mane žavi gyva muzika. Gitaros, būgnai ir taip toliau. Klausau tikrai įvairią muziką. Nuo lengvo lyriško roko iki trip hop. Nuo house iki jungle. Pastaruoju metu grotuve sukasi soul muzika (Maxwell, Erykah Badu..) Sykiais paklausau ir popso. Na, žinoma, jei tai tik gražu .

“Sutemų” puslapyje rašoma, kad tavo kūrinius remiksuos žinomi elektronikos meistrai. Ar jau teko juos girdėti? Kaip juos vertini?

Keletą girdėti teko. Gražu. Malonu.

Kaip galvoji su dabartine muzika toliau stumtis, kurlink nori eiti su savo muzika? Ar ieškosi būdų išleist kūrybą “kietam” pavidale, ar nori likti netleibluose, ar orientuosiesi i gyvą grojimą?

Ieškau būdų išleisti savo muziką fiziniam leible, taip pat dalį savo muzikos orientuosiu į gyvą grojimą.

Kurlink, tavo manymu, dabar eina Lietuvos elektronikos scena?

Į priekį.

Ar tau padarė įtaką kiti Klaipėdos scenos muzikantai – tarkime, EXEM ar “One Ear Stereo”? Ar vaikštai į klubus Klaipėdoje?

Kai dar buvome FLIP – taip, EXEM buvo tarsi savotiški lietuviškieji dievukai. Tačiau labai jau jie greitai savo tokia emblema prarado. OES vakarėliai buvo patys geriausi! Nėra Klaipėdoje klubų, į kuriuos atėjus jaustumeisi ten, kur ir nori būti. Šiaip ar taip, kartais apsilankau… išgeri su draugais alaus, permeti akimis šokių aikštelėje susirinkusius klounus..:)

O tai kur geriausia gert alų Klaipėdoj, o kur – degtinę?

Kur tik nori.. Skulptūrų parke… Bare.. .draugo mašinoje.. .kur tik papuola.

Kur teko dalyvaut bei grot, ir kur geriausiai pavyko pasirodyt?

Savo pasirodymus galiu suskaičiuoti ant pirštų. Visi jie yra savotiškai geriausi. Nes kas kartą viskas būna kitaip. Gal visgi labiausiai patikes – “Centras 4” (Kaune).

. O šiaip kokiam reive patiko labiausiai pašokt ar “pasitūsint”?

Įspūdį paliko. .paskutinysis “Strokes Temple”, buvau dar tada tik penkiolikos ir tai buvo mano pirmasis sudalyvavimas (kaip vartotojo) tokio masto renginyje.

Ne paslaptis, kad buvai grupės “Amberlife” muzikantas. Kaip prisimeni tuos metus? Ką ten veikdavai, juk tai nebuvo visai jau“tavo” muzika?

Ne paslaptis..:) Taip, pradėjau su jais dar daug anksčiau, nei prasidėjo tas tikrasis “stumimas”. Smagi kompanija, iki šiol su visais labai gerai sutariu ir kartu netgi linksminamės. Būdavo linksma. Pramoga, iš kurios pasipelnydavau, o uždirbtus pinigus investavau i savo studija. Gera patirtis. Šaunus jausmas apimdavo, grojant gyvai prieš… trylika tūkstančių žmonių

Ar tikrai broliai Bendžiai tokie tijūnai, kaip mes įsivaizduojame? Kas ten vyksta iš tikrųjų :)?

Na, Bendžiai yra Bendžiai. Jie tik dirba savo darbą :)

O su kuo norėtum sugroti labiausia?

Niekada apie tai negalvojau. Kokia nors turbut gyvos muzikos grupe.

Ar turi vietą, kur mėgsti pabūti vienas? O kur keliautum jei, tarkime, tavęs nevaržytų pinigai?

Kai noriu pabūti vienas, man patinka tiesiog vaikščioti miesto šaligatviais ir stebėti kiekvieną žmogų. Kai noriu pabūti vienas – galiu būti su savimi ir aplink esant daugybei žmonių. Jei pinigai nevaržytų – išmaišyčiau visą pasaulį.

Ką skaitai vakarais?

Vokiškas knygas ;)

Papasakok. jei nori, kokią trumpą juokingą istoriją iš gyvenimo :)

Sykį išsiskyriau su mergina :)

Parsisiųskite specialų IJO kūrinį – 5’Nizza – Vesna (IJO Remix)