Finn Skårderud „Nerimas“

Skaityti storą knygą atrodo kančia. Skaityti ją 4 mėnesius – dar didesnė kančia. O jei knyga dar ir sudėtinga – tai jau košmaras. Tik ne „Nerimas“. Tai knyga, kurios perskaitymui reikia subręsti ir pasiruošti. Susigyventi su ja. Tuomet kančia gali tapti vertinga.

Norvegų kultūrologo ir psichiatro knyga atrodo tarsi savipsichoanalizės seansai, skaitant giliniesi ne tik į tekstą ir prasmes, bet ir tų prasmių atspindžius savo psichikoje. Beveik 500 puslapių veikalas apima labai platų temų spektrą: nuo narcisizmo ir kančios iki valgymo sutrikimų, baimės, melancholijos ir t.t. Kyla pavojus užsikrėsti hipochondrijos manija (apie tai irgi rašoma), priskirti sau narcisizmą ar kafkišką kančią pagal simptomus labai nesunku.

Knyga rašoma trejomis linijomis, kurios tarpusavyje persipina ir sudaro vientisą Vienį. Pirma, tai kelionė. Autorius kelyje, lanko įvairias pasaulio vietas, pradedant kazino piramidės viršūne Las Vegase, baigiant Froido ar Dostojevskio buvusiais namais, dabar jau ištuštėjusiais ir tapusiais muziejais. Kelionė erdvėje dažnai tampa vidinio ieškojimo metafora. Antra, teorinė psichiatrijos medžiaga, sąvokos, istorija, taikymas, traktavimas. Tai bene sudėtingiausia dalis, kuriai suprasti ir įsigilinti prireikia trečios linijos, t.y. istorijų. Kaip psichiatras, autorius pateikia savo pacientų ligų istorijas, dialogus iš terapijos seansų, profesinius samprotavimus. Kartais skaitydamas pasijunti lyg sėdėtum pačio rašytojo kabinete ir kartu su juo narstytum savo sielą.

„Protingo vaiko psichinė drama – jo vienišumas. Protingumas – problemos sprendimo būdas. Tačiau šis sprendimo būdas gali paaštrinti problemą, nes jis užgniaužia rūpinimąsi. Vaikui vieniša, nes sumanumas ir savarankiškumas pridengia reikmę jaustis mažam. Pridengia poreikį, kad kas nors jį gali paremti, kad nereikia pačiam stengtis su viskuo susitvarkyti. Viena vertus, jo protingumas yra kelias į pripažinimą, kita vertus, sabotažas prieš save patį. Tai pripažinimas visam pasauliui, kad žmogui pakanka savęs paties, nors iš tikrųjų, žinoma, nepakanka“.

Pagrindinis šios knygos tikslas – nerimą paversti ramybe.

Pagrindinė šios knygos grėsmė – ramybę paversti nerimu.