Janos BUJDOSO – Yolk Of Freedom

30-ies dar nesulaukęs Vengrijos kompozitorius Janos BUJDOSO jau spėjo sukurti garso takelius ne vienam kino filmui. Be to, jis dar groja free jazz kolektyve Pop Ivan bei specialiai šiam albumui sukurtame projekte Chakra Hacker. Taip pat Janos kartais pasirodo specialiuose performansuose su videoprojektoriais. Žodžiu, begarsio kino kūrėjams šis vengras būtų buvęs tikras išsigelbėjimas. Tokio žmogaus iki šiol trūksta ir lietuviškam kinematografui.

Muzika, skambanti albume, gali būti apibūdinama kaip daugiabriaunė, kurioje persipina įvairūs garsai. Rytų Europos melodijos skamba ant lotynų bei afrikietiškų ritmų, pasaulinis džiazas tampa socialistinių lozungų fonu, o visa tai išlaiko ryšį ir flirtą su underground muzika. Vis dėlto netgi toks apibūdinimas ne iki galo atskleidžia Janos BUJDOSO kūrybą, kuris teigia, jos ši muzika gali suteikti tiek neapsakomą džiaugsmą, tiek liūdesį. Iš tiesų čia skambantys garsai yra tarsi neapčiuopiami, užsimiršęs pradedi galvoti visai apie ką kitą, lieka tik vienos ar kitos melodijos sukelta nuotaika.

“Yolk Of Freedom” yra sudėti filmų “Dead Imitator”, “Youth Is Reassuring” bei “Face Down” garso takeliai arba jų ištraukos. Nėra nurodyta, kurie kūriniai iš kurio filmo paimti, tačiau visas albumas skamba vientisai melancholiškai, netgi kažkiek vaiduokliškai, išskyrus kelis linksmesnius fragmentus. Iš tolo galima būtų palyginti šiuos garsus su Janos tautiečio Yonderboi kūryba albume “Rough & Rare”. Vėl tas ruduo už lango…