Interviu su Shidlu

Koks buvo tavo kelias į sceną, kiek metų jau lavini savo balsą? Kas labiausiai įtakojo?
Muzikavimai prasidėjo prieš kokius 5 metus. Man pasisekė, kad po pačių pirmųjų bandymų susipažinau su Emyliu, o vėliau ir su Geniu, kas suteikė platesnių galimybių įrašinėti ir apskritai muzikuoti. O iš reggae muzikantų patinka Horace Andy, Michael Rose, Junior Kelly, Jah Shaka, ISRAEL VIBRATION, labai greitai šitą sąrašą gali papildyti ir kiti. Labiausiai patinkantys atlikėjai ir grupės keičiasi.

Kas daugiausiai prisidėjo prie debiutinio albumo instrumentinio takelio?
Albumo muziką sukūrėme abu su Geniu, techninis išpildymas – Genio darbas. Dar gyvai pučiamųjų sekcijas albume įrašinėjo Mindaugas, Ramunė ir Anatolijus – RESPEKT jiems kaip sakant.

Bendradarbiauji su Geniu, koks jis kaip žmogus? Ar esi klausęs UZI albumą?
Be abejo, kad klausęs – UZI praktiškai vos ne legenda ir ne vieną kartą – labai smagus reikalas tas albumas. O Genys maladiec, geranoriškas žmogus. Nesijaučiu jį labai gerai pažįstantis, bendraujame tik įrašinėjant ar per koncertus, bet dirbt su juo prie muzikos man yra vienas malonumas, jis supranta, kas ir kaip yra daroma.

Savo tekstuose dažnai naudoji kalambūrus – ”rastaFARAI”, ”valJAH”. Kaip tai paaiškinsi? Ar lietuvių kalba aplamai tinka ragga stiliui?
Šitie kalambūrai, jeigu galima taip pasakyt, ir yra atsakymas į antrą šio klausimo dalį. Tai savotiškas pateisinimas lietuvių kalbai reggae kontekste. Ir ne tik kalbai – visam lietuviškam regiui. Todėl ir ”vėliavos įpareigotas reggae”, o ne koks kitoks. Nes čia juk visai ne atsitiktinumas dėl vėliavos spalvų ir dėl kalbos – viskas prašosi regio. Tad kodėl mūsų kalba gali netikt? Daug kas priklauso nuo atlikimo, bet iš kitos pusės, negaliu sakyti, kad priversiu žmones klausyt lietuviškai atliekamo regio, jei jiems tai yra katorga. Nu nieko, dar turiu laiko bent pabandyt įtitinkti, gal sekančiu albumu, gal trečiu ar ketvirtu, galų gale penktu. Jei rimčiau, tai sava kalba dainuojant ir santykis su klausytoju artimesnis, labiau suprantamas.

Tavo tekstai nėra tiesmuki – kodėl nėra dainų apie socialines problemas? Pvz. Legalizavimą?
Hip-hop muzikoje yra tokios klišė kaip mašinos, ginklai ir moterys. Reggae muzikoje klišė yra marihuana, laisva Afrika ir Babilono deginimas, o jei dar pridėsim ir šiandieninį dancehall reikalą, tai ten panašiai išeis kaip ir su hip-hopu. Ir tai yra labai nusibodę. O lietuviškai dainuot apie laisvą Afrika išvis būtų juokinga – nebent kaip nors subtiliai surišus mazgus pažįstamais kontekstais, gal tada, bet ir tai… Albume stengiausi visų šitų klišių išvengti arba į jas pažvelgt iš kitos perspektyvos, kiek kritiškiau, žaismingiau. Tiesą sakant, jau ir dabar praėjus kiek laiko po albumo, pagalvoju, kad ta tekstinė pusė galėjo išeiti dar geriau, bet čia, matyt, toks sindromas visad liks. Grįžtant dar prie socialinės tematikos tai nenorėčiau sutikt, kad jos visai nėra – ji yra, tik gal kiek užslėpta, ne tokia atvira. O to tiesmukumo, didaktikos stengiuosi vengti – labiau kabina žaismingumas, subtilumas ar absurdas.

Ar rimtai žiūri į Rastafari judėjimą? Ar planuoji apsilankyti Abisinijoj? Jamaikoj?
Žiūriu pakankamai rimtai, kad pamatyčiau jų silpnas vietas ir suprasčiau, kad man, tūlam lietuviui, nuosekliai mąstant, jis yra palyginti tolimas – bet tame aš nematau problemos ir nesijaučiu kaltas ar veidmainiaujantis grodamas reggae. Nepretendavau ir nepretenduosiu į kanoninį rasta, nors tokį kelią pasirinkusius žmones gerbiu (ypač tuos tikruosius, kur kalnuose gyvena). Tas judėjimas moko labai teisingų dalykų.

Prie tavo MySpace didžiausių draugų – Alice In Chains, Chuckas Shulinderis – kaip čia suprasti?
Nesureikšminkim to MySpace. Nenoriu užstrigti tik reggae muzikoje. ALICE IN CHAINS pastaruoju metu labai kabina. O dėl Chucko tai yra taip, kad man DEATH yra viena geriausių metalo grupių. Vien vokalas jų ko vertas. Labai geras reikalas. Rekomenduoju visiem paklausyt jų gabalą “Philosopher”. Išvis, techniškas, kokybiškas metalas. Labai labai daug metalo yra juokingo, bet DEATH aš vertinu.

Įsimintiniausias iki šiol koncertinis Shidlo pasirodymas?
Tikriausiai Satta Outside festivalis praeitą vasarą– pirmas gyvas blynas.

O kokiame nuostabiausiame tuse kur nereikėjo ropštis ant scenos pavyko sudalyvauti?
Kad daug tokių pasitaiko… Išskirčiau gal Rock am Ring festivalį – teko aplankyt prieš kokius keturis metus.

Kaip galvoji, kas daro didžiausią įtaką tavo kartai – ne tik muzikine prasme?
Viskas daro įtaką – televizija, menai, mokykla, žmonės, universitetas. Ir veliau tos patirtis eina ratu. Todėl norėtųsi daugiau atsakomybės už tai, ką tu darai – tiek muzikoje, tiek knygose, tiek tam, kas rodoma per teliką. Kai aplink daug lėkštumo, smurto ir panašiai, pradedi labiau vertint tai, kas tikra. Man atrodo, tarp tų visokių ”įtakos zonų” jaunam žmogui svarbiausia nepasiklysti ir atrast save.

Ką Shidlas laiko po pagalve?
Laikau transcendentinių sapnų pluoštą, keturių paskutinių naktų sapnų origamius, keturias razinkas ir didelį didelį indenišką vigvamą.