„Skal kvold“ – Suomijos nepriklausomybei paminėti

Gruodžio 6-ąją Vilniuje, ŠMC kavinėje (Vokiečių g. 2) rengiamas vakarėlis „Skal Kvold“, kurio metu skambės išimtinai skandinaviška muzika.

Ši diena sutampa su Suomijos nepriklausomybės švente, tad šiai šaliai bus skiriamas ypatingas dėmesys. Bus galima nemokamai paragauti nacionalinių suomių patiekalų, o remiantis sena tradicija kavinės lange bus uždegtos dvi žvakės. Kodėl būtent dvi? Pasakojama, kad vykstant „žiemos“ karui tarp Suomijos ir Rusijos, atėjus vakarui suomiai sodybų languose uždegdavo dvi žvakes, kurios reiškė, kad priešų arti nėra ir kviesdavo užeiti pasisvečiuoti.

Vakarą pradės nu jazz atstovai M.I.R.,kurie šiek tiek žinomais muzikantai tapo išplatinę savo video klipą internete, o ne per seniausiai apšildė garsųjį Jon Kennedy. Grupė vengia griežčiau apibrėžti atliekamą muziką, tačiau pažadėjo groti ilgiau nei įprastai, o pasirodymą užbaigti improvizacija.

Po stilingo nu jazz vadžias į savo rankas perims Kimm Whiskie. Tai islandiško kraujo turintis multinstrumentalistas, bendradarbiavęs su grupe AXIS, dabar atsidėjęs fotografijai bei darbui vienoje nekomercinėje leidybėje firmoje. Šią vasarą Kimm Whiskie praleido Islandijoje, iš kur parsivežė lagaminą, pilną naujos muzikos, kuria pasidalins per „Skal Kvold“.

Vakarą užbaigs DJ muzikanemuzika. Po šiuo pseudonimu slepiasi Paulius, vedantis „Stiliaus Klaidą“ radijo stoties Zip FM eteryje. Jis taip pat pažįstamas klubų Woo ir FunkyMunky lankytojams, kuriuose groja savo mėgiamą muziką. „Grodamas stengiuosi sukurti mutant discotekos atmosferą, noriu kad žmonės šoktų, tad kartais tenka panaudoti net Kylie Minogue įrašus.“, – apie save pasakoja Paulius, vakarėliui ruošiantis specialią skandinavišką programą.

Video projekcijas rodys Paul Pauper (Itisblank) & Bang. Jie yra dirbę kartu su Plaid, Apparat, SCSI-9, Michael Fakesh ir Alina Orlova. Kuklūs menininkai save apibrėžia tik vienu sakiniu: „Paul & Bang paišo, groja, šoka, spardo kamuolį, verda sriubą, fotografuoja.”.

„Skal“ islandiškai reiškia „į sveikatą“, „kvold“ – vakaras. Ypač laukiame pasipuošusių megztiniais su briedžiukais.

Skal Kvold gruodžio 06 ŠMC kavinėje, nemokamai.