Sužavėti vestuvių

Sunku net patikėti, kad prabėgo jau 20 metų, kai pasaulį išvydo grupės iš Lydso THE WEDDING PRESENT albumas „George Best“, nes jis galėtų būti madingas ir šiandien. Neseniai skaičiau šviežią muzikos kritiko blogą, kuriame jis ištaria – taip tai buvo didi indie rock‘n‘roll trijulė: PIXIES, MY BLOODY VALENTINE ir Weddoes. Beje, visi šie monstrai, tokia ar kitokia forma, sugrįžo į sceną. O man išties didelė garbė, kad į klausimus atsakė žmogus, kuriuo paprastomis net nepaprastai taikliomis kompozicijomis ir tekstais aš žavėjausi visada…

Sveiki Deividai, ar tu ką nors žinai apie Lietuvą? Čia tik truputį į pietus nuo Latvijos…

Sveiki, Jonai… Apie Lietuvą daug nežinau, išskyrus kažkiek apie jūsų istoriją – kad buvote SSSR dalis, o dabar esate ES dalis…bet aš turėjau draugą, kuris dažnai važinėjo į Baltijos šalis, nes jis buvo ekonomikos profesorius, kurio specializacija buvo Rytų Europa. Jis labai teigiamai visada kalbėjo apie Lietuvą, ir aš visada norėjau užsukti į šiuos kraštus.

Prieš „George Best“ 20-mečiui skirtą turą daug koncertavot Ispanijoj, kodėl?

Mes ten sėkmingai pristatėme savo paskutinį albumą „Take Fountain“, koncertai pavyko puikiai, tai ispanų promouteriai vis mus pasikviečia. Aišku, tai puiki proga pabėgti nuo bjauraus britiško oro! Ispanijoje visada gerai sekasi… nors visada yra keistų koncertų. Kaip, kaip pavyzdžiui, Alikantėje. Kur ant scenos teko lipti pusę antros nakties. Klubas be vidurnakčio netgi durų neatvėrė. Turo Anglijoje metu mes jau būtume lovytėse ir miegoję!

Kaip prisimeni Pete Solowkos inicijuotus eksperimentus su ukrainiečių liaudies muzika? [1989 metais grupė išleido net ukrainiečių liaudies standartų ir ukrainietiškų žinomų dainų versijų rinkinį „Українські Виступи в Івана Піла / Ukraïnski Vistupi v Johna Peela“]

Na, man tikrai patiko tie eksperimentai su ukrainiečių liaudies muzika. Aišku tai buvo daugiau Pete idėja nei mano… aš atlikau daugiau antraeilį vaidmenį. Bet įdomu buvo pagroti ką nors tokio… visiškai skirtingo, tiesa.

Ir šiandien prisimenam Johną Peelą… Jis išties žavėjosi jūsų grupe – kaip tu jautiesi, kai žinai, kad THE WEDDING PRESENT yra viena iš daugiausiai į „Peel Sessions“ kviestų grupių?

Man didelė garbė. Johno Peelo laidų pradėjau klausytis, būdamas paauglys ir išliko jo fanas iki pat galo. Vienas iš didžiausių dalykų, kurių norėjau pasiekti, buvo kad tai, kad Peelas pagrotų mano dainas per radiją, ir buvo neapsakomai nuostabu, kai taip ir atsitiko. Ir be to, kad buvo labai svarbus žmogus muzikos pasaulyje, jis buvo labai šaunus senis. Ir aš jo pasiilgstu.

http://www.youtube.com/watch?v=624X1W5K2SI

Kas yra geriausi visų laikų gitaristai, tavo nuomone….?

Tai jau tikrai ne aš. Niekada nebuvau taip-sakant gitaros solo gerbėjas, tai turbūt šis klausimas skirtas ne man – juk geriausiais laikomi gitaristai paprastai grojo soluotes, kurių iki galo išklausyti man būtų sunku. Aš esu greičiau tegu ir paprasto stilistiškai, bet didingo gitaros skambesio. Kaip MOGWAI… arba MY BLOODY VALENTINE.

… o tekstų autoriai?

Mano nuomone, dauguma pop tekstų yra siaubingi. Mano stilius – rašyti viską labai paprastai ir taip, tarsi vyktų pokalbis… Ką žmonės sako, kodėl jie tai pasako, kaip jie pasako. Bet visada žavėjausi Lou Reedo tekstais iš tų laikų, kai jis dar grojo THE VELVET UNDERGROUND.

O kas yra geriausa indie grupė iš šio dešimtmečio?

Iš tikrųjų dabar žavingi laikai, nes yra tikrai neblogų grupių… man patinka STARS… ir THE VICTORIAN ENGLISH GENTLEMEN’S CLUB. Bet mėgstamiausia mano grupė yra FRANZ FERDINAND, todėl neseniai man teko truputį susigėsti – koncertavome Niujorke, ir jie užėjo į užkulisius pasisveikinti, ir aš jų [iš matymo] nepažinau!

O ką patartum jaunam gitaristui, tarkime, iš Lietuvos? Iš tikrųjų, kaip galima pradėti gerai kurti?

Manau svarbiausia pasiekti, kad žmonės tave pastebėtų. Neužtenka vien kurti geras dainas, bet turi rašyti dainas, kurios yra ekstremalios. Arba kažkuo visiškai kitokios… muzika, kuri patruktų žmonių dėmesį, kai jie ją išgirs.

Kokia yra tavo mėgstamiausia pajūrio vieta visame pasaulyje?

Mano mėgstamiausias paplūdimys yra Šiaurės Velse, nedideliame Portmeirion kaimelyje. Iš tikrųjų vienoje 7-tojo dešimtmečio televizijos laidoje „The Prisoner“ jis „vaidino“ Italiją. Paplūdimys plyti palei seklią įlanką ir saulėlydžiai ten nuostabūs.

Kokią futbolo komandą palaikai?

Užaugau Mančesteryje – tai buvo laikai, kai žaidė legendinis George Bestas, todėl „Machester United“ neišvengiamai tapo mano komanda.

Kokį filmą žiūri sekmadienio popietėmis, kai esi vienas?

Bet koks Jameso Bondo filmas tam tinka! Žinau, kad jie gana buki, bet man jie visada yra pramoga. Ir muzika – puiki.

Tai gal žinai ir kokį ypatingą kokteilį

Kokteiliai? Nežinau! Aš – daugiau raudono vyno mėgėjas…

Ir pabaigai – ar tikrai laikas gydo žaizdas?

Taip, taip tikrai yra. Dalykai, kurie sudaužė mums širdis prieš kelis metus dažnai po to atrodo visiškai nesvarbūs.